De negende symfonie van AS Roma

Maarten Vandenabeele

Voor de negende opeenvolgende keer won AS Roma in de Serie A. De Romeinen komen tot op 2 punten van een plaats in de Champions League-voorronde. AC Milan, dat als enige van de grote 3 in actie kwam vanmiddag, haalde het makkelijk bij Reggina en komt naast stadsgenoot Inter in de stand, in afwachting van de Derby d'Italia van vanavond.

Siena probeerde het spel te beheersen en hield de Romeinse tegenaanval onder controle. In de 39e minuut kreeg de thuisploeg een reusachtige mogelijkheid om hun goede spel in resultaat om te zetten, maar Chiesa mikte zijn strafschop op de bovenkant van de dwarsligger: 0-0 bij de rust. Na de pauze herstelde Roma het evenwicht. Na 70 minuten spelen haalde De Rossi (foto) vanop grote afstand uit en de bal verdween wondermooi achter Fortin in doel: 0-1. In de blessuretijd pikte ook Mancini zijn stilaan gebruikelijke doelpunt mee: op aangeven van Totti lobde hij de 0-2 over Fortin. 0-2 was te zwaar voor een moedige thuisploeg maar AS Roma voetbalt de laatste weken op een wolk en alles zit mee.

Wat zeker meevalt voor de Giallorossi, is het resultaat van Livorno - Fiorentina. De thuisploeg, met oude rot Mazzone op de bank in plaats van de ontslagen Donadoni, vloerde in het Toscaanse treffen die andere revelatie, Fiorentina. Aan de rust stond het 0-0 en dat was te danken aan Livorno-doelman Amelia. In de toegevoegde tijd hield hij een strafschop van Toni tegen, die de Viola hadden gekregen na hands van Vargas. In de 2e helft kreeg de thuisploeg een penalty, na een contact tussen Kroldrup en Colucci. Dainelli was het zo oneens met scheidsrechter De Santis dat hij met rood de kleedkamers mocht opzoeken en Fiorentina met zijn tienen achterliet. Lucarelli miste niet en Livorno stond 1-0 voor. Enkele minuten later legde opnieuw Lucarelli de eindstand vast, ditmaal met een knap vluchtschot: 2-0.

AC Milan won met 1-4 in Reggina. Na 10 minuten klom de thuisploeg via Paredes wel op voorsprong maar al snel scoorde Inzaghi (foto) de gelijkmaker. Nog voor de pauze bracht Gilardino de Rossoneri op voorsprong en in de 2e helft werd het een Inzaghi-show: Superpippo schoot er nog 2 binnen en lukte dus zijn zoveelste hattrick.

In een doelpuntenrijke wedstrijd was Sampdoria te sterk voor Messina. Muslimovic liet de Sicilianen eerst juichen maar 2 minuten later stelde Castellini al orde op zaken: 1-1. Na de rust barstte het feest pas goed los: eerst kreeg Samp een penalty waarbij doelman Storari ook rood zag. Zeer tot ongenoegen van trainer Mutti van Reggina, die naar de tribune werd verwezen. Volpi liet het niet aan zijn hart komen en zette de starfschop om: 2-1. Een doelpunt 10 minuten voor tijd van Tonetto leek de wedstrijd te beslissen maar in de 89e minuut kregen ook de bezoekers hun strafschop: Di Napoli zette de 3-2 op het bord. In de slotseconden van de extra-tijd beslechtte Foti definitief het pleit: 4-2.

Palermo ging op de valreep met de 3 punten lopen in Empoli. In een gesloten wedstrijd zag Codrea bij de bezoekers nochtans rood op een kwartier van het einde. Ondanks de numerieke minderheid wonnen de Rosaneri toch: eerst werd een doelpunt van Caracciolo om onduidelijke redenen afgekeurd maar in de 92e minuut was het dan toch prijs. Barzagli kopte een vrije trap van Grosso binnen: 0-1.

Parma - Ascoli bleef 0-0 en ook in Cagliari - Lecce werd niet gescoord. Camorani haalde het einde van de wedstrijd niet na een harde ingreep op Rossoblu Suazo.

Vanavond krijgt Inter de kans om de competitie nieuw leven in te blazen. Bij winst tegen Juve komen de Nerazzurri op 6 punten van de leider.