Analyse Barça vergroot voorsprong op rivalen

Dave Sentobin
Barça vergroot voorsprong op rivalen

FC Barcelona staat ondertussen tien punten voor op zijn eerste achtervolger, Real Madrid. Valencia liet belangrijke punten liggen op het veld van Málaga en moet dus nu de koninklijke voor zich dulden. Celta en Sevilla wisten wel te winnen en blijven in de running voor de belangrijke vierde plek, die recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Champions League.

In Nou Camp was het smullen geblazen, al na twee minuten kwam Barça op voorsprong via een prachtige vrije trap van Ronaldinho. Deportivo kwam snel langszij via een kopbal van Juanma. Even later zorgde verdediger Andrade zelfs voor de verrassende voorsprong voor de bezoekers. Na een dik halfuur maakte Larsson weer gelijk en in de tweede helft zorgde de Kameroener Eto’o voor de verdiende 3-2, dat was ook de eindstand.

Eerste achtervolger, Valencia, verspeelde twee punten op het veld van Málaga. Beide teams hadden mogelijkheden om te scoren, maar de afwerking was telkens niet goed gericht of de keeper stond in de weg. Bij Málaga hield derde doelman Manuel Reina zijn netten schoon. Door het teleurstellende gelijkspel moet Valencia de tweede plaats aan Real laten. De Madrilene wonnen zaterdag al van stadsgenoot Atlético met 2-1. Málaga schiet niet echt op met dat één puntje, want de club staat nog steeds op zes punten van de redding.

In de strijd voor de Champions League-plaatsen deed Celta een goede zaak door te winnen van de vierde in de rangschikking, Osasuna. Baiano en Cannobio zorgden voor de treffers in een saaie wedstrijd. Celta komt door de overwinning op slechts één punt van Osasuna. Ook Sevilla kon dit weekend winnen en blijft dus zo hopen op deelname aan het kampioenenbal. De Andalusische club won in eigen huis van Athletic de Bilbao met 2-1. Na een kwartier opende Maresca de score voor Sevilla vanop elf meter, maar enkele minuten later maakte Aduritz al gelijk. Ex-Standardspeler Dragutinovic zag na 39 minuten zijn tweede gele kaart en mocht vroeger naar de kleedkamers. Na een kwartier in de tweede helft trapte Kanouté Sevilla weer op voorsprong. Athletic bracht nog twee extra aanvallers op het veld, maar Sevilla kon de voorsprong al bij al gemakkelijk verdedigen.

Nog een andere ploeg in de race voor Europees voetbal is Villareal. Alavés, voorlaatste in de stand kwam op bezoek in El Madrigal. De staartploeg kwam twee keer op voorsprong, maar grootmeester Riquelme bracht El submarino amarillo telkens op gelijke hoogte. Eerst had ex-Antwerspeler Aloisi de score geopend en daarna bracht De Lucas Alavés weer op voorsprong. Riquelme scoorde eerst rechtstreeks via een magistrale hoekschop en in de tweede helft tikte hij de 2-2 simpel binnen. Tien minuten voor tijd kopte Franco de bal door de benen van doelman Costanza, 3-2 voor Villareal.

In de Spaanse middenmoot konden Zaragoza en Getafe winnen. Zaragoza komt via de 1-3 overwinning op het veld van Real Sociedad ook nog in aanmerking voor een Europees ticket. Nihat opende de score voor de thuisploeg, maar in de tweede helft zorgden Ewerthon (1-1 en 1-3) en González voor de ommekeer. Getafe won met het kleinste verschil van Betis Sevilla, dat door dit verlies weer dicht bij de degradatiezone komt. Paunovic bracht de Madrilenen snel op voorsprong. Coelho mocht nog tien minuten meespelen.

In de strijd om de degradatie heeft Cádiz de beste zaak gedaan. De club won met 2-0 van Espanyol Barcelona. De Catalanen kwamen een kwartier voor tijd op achterstand. Ze gingen hevig op zoek naar de gelijkmaker, maar ze kregen het deksel op de neus. Cádiz staat dankzij die overwinning twee plaatsen boven de degradatieplaatsen en heeft dus iets meer ademruimte. Racing kon weeral niet winnen in eigen huis. Dit keer speelde de club 0-0 gelijk tegen Mallorca.