Fiorentina wint derby op de valreep

Maarten Vandenabeele

Fiorentina blijft in de running voor de Champions League-plaatsen na een nipte maar verdiende overwinning in de streekderby tegen Siena. Het verdict viel pas in de toegevoegde tijd. Lecce won verrassend van Palermo en geeft zo de rode lantaarn weer door aan Treviso.

Al na 3 minuten bewees Luca Toni eens te meer zijn waarde: na voorbereidend werk van Fiore stond de topschutter alweer op de juiste plaats om af te werken, 1-0. De bezoekers uit Siena vochten terug: op het kwartier ging doelman Lobont in de fout en Vergassola kon de gelijkmaker tegen de netten prikken, 1-1. De tegentreffer van Siena viel uit de lucht: het was de eerste aanval van de bezoekers en Fiorentina was heer en meester in de wedstrijd. Uit de gelijkmaker werd echter moed geput en Siena hield makkelijk gelijke tred met de Viola tot aan de pauze.
Na rust schroefde de thuisploeg het tempo op maar de tegenaanval van Siena bleef gevaarlijk. In de 79e minuut schoot Pazzini op de lat na een voorzet van Pasqual. In de 91e minuut, nadat de Viola hun tegenstanders al enkele minuten met de rug tegen de muur hadden gezet, lukte het dan toch nog: Fortin weerde een kopbal van Jimenez slecht af en Pazzini reageerde het snelst: 2-1.

Chievo en Lazio speelden 2-2 gelijk. Mauri bracht de Biancocelesti na een halfuur op voorsprong maar in de slotfase van de 1e helft keerden 2 doelpunten van Tiribocchi de situatie helemaal om: 2-1. Halfweg de 2e helft legde Oddo de eindstand vast vanop de stip, na een fout van Scurto op Tare.

Lecce stuurde de Sicilianen van Palermo puntenloos huiswaarts. Vucinic en Giacomazzi maakten het verschil na de pauze. De Rosaneri werden keer op keer voor twijfelachtig buitenspel afgevlagd en blijven in de middenmoot steken.

Livorno ging thuis onderuit tegen Cagliari. Een knappe actie van Gobbi en dito afwerking van Suazo bezorgde de Sardiniërs 3 gouden punten.

Parma ging op een diefje winnen in Messina. De thuisploeg had uistekende kansen: Floccari raakte de paal, Coppola de dwarsligger en doelman Bucci van Parma kende een begenadigde dag. 6 minuten voor tijd bediende Marchionni Bresciano die de Parmezanen onverdiend aan een driepunter hielp: 0-1.

Treviso is alleen laatste na pijnlijk thuisverlies tegen Reggina. Nadat het vorige week in de slotseconde de zege zag wegglippen tegen Empoli, werd de laatste seconde Treviso opnieuw fataal: bij 0-0 vond Tedesco Amoruso die de kans niet liet liggen, 0-1.

Udinese geraakte niet verder dan 1-1 tegen Ascoli. Een kwartier voor tijd bracht Di Natale de thuisploeg op voorsprong. Toen Guana even later rood kreeg, zag het er niet goed uit voor de bezoekers maar via een (omstreden) benutte strafschop van Domizzi werd het alsnog een puntendeling.

Vanavond neemt AS Roma het in eigen Olimpico op tegen Inter. Bij winst, de 12e op rij, krijgen de Romeinen zicht op de 3e plaats.[BA]