Analyse Magere buit voor topvijf

Guillaume Belaey
Magere buit voor topvijf

In Vierde A lieten vier ploegen uit de topvijf kostbare punten liggen. Slechts Diksmuide kon de volle pot halen tegen Zottegem. Bovendien blijft E. Aalter positief weerwerk bieden in het degradatiedebat. Markant ook dat middenmoter Peruwelz (8ste) aan de leiding prijkt voor de derde periodetitel. Een situatie die enkel maar de spankracht om de titel en de afdalingstrijd kan opvoeren.

Ook Zottegem kon het onbevlekte thuisblazoen van SV Diksmuide niet besmeuren. Want ondanks een slappe start van de West-Vlaamse thuisploeg en de bezoekende openingstreffer konden de gastheren alweer het laken naar zich toe halen. Even na het aanvangskwartier kon Planquette Diksmuide weer langszij brengen. In amper vier minuten kort na rust sloegen de gastheren via Van Crugten en Baes hun slag. In het slotkwartier dreef Zottegem de druk op met een tweede tegentreffer maar Diksmuide sloot nadien oordeelkundig de poort.

In het topduel tussen de nummers 3 en 1 etaleerde aanvankelijk de Oudenaardse leider hun fysieke kracht tijdens de Centre-offensieven. In deze genietbare wedstrijd waren in ieder geval de beste kansen voor de bezoekers maar een sterke thuisdoelman Roisin bleek niet te verslaan. In het laatste halfuur knalde de thuisploeg via Delaby op de lat waarna Vergucht de bezoekers op voorsprong tilde. Het was slechts in het ultieme slot dat Devillers Centre langszij hees.

De West-Vlaamse ,,clash’’ tussen medeleider VG Oostende en subtopper Wevelgem City (5de) waren het de bezoekers die drie mooie kansen afdwongen. Eentje daarvan verzilverde Vandaele. Het bleef wachten op de gelijkmaker tot na het eerste halfuur toen Deweer egaliseerde. Na de hervatting profileerde de kustploeg zich tot de betere ploeg zonder echt gevaarlijk te zijn. Toch konden de bezoekers via Dever weer voorsprong nemen hoewel enkele minuten later Narayaninnaiken met de gelijkmaker het eindresultaat vastlegde.

Bij nieuwe periodeleider Peruwelz moest Gent-Zeehaven het hoofd buigen. In het aanvangskwartier kwam de thuisploeg op voorsprong hoewel de Gentse ratjes stilaan vat kregen op de wedstrijd. Het was slechts twee minuten voor rust dat Van der Haeghen verdien de bordjes in evenwicht bracht. In de tweede helft morste Peruwelz met de kansen al bleef de Gentse defensie vooralsnog overeind. Uiteindelijk zouden Rosier (19de seizoenstreffer) en Malfrici de thuisploeg naar winst loodsen.

In de partij tussen SV Rumbeke en Evergem Center viel er in een gelijkopgaande eerste helft nauwelijks iets te beleven want beide defensies toonden zich de beteren van de aanvallers. Na rust zag Vanacker zijn poging door Evergemse doelman Heyman gered terwijl seconden later Dedeygere nipt naast besloot. Daarna verwaterde de wedstrijd zodat de brilscore zowat alles zei omtrent dit duel.

Oostnieuwkerke liet op de valreep een driepunter terloorgaan tegen St. Eloois-Winkel. De bezoekende middenmoter kende nochtans een riante start met de openingstreffer via Vierstraete. Nog voor rust zou Staelens met twee treffers de thuisploeg illusies doen koesteren. In de tweede periode zocht Oostnieuwkerke tevergeefs naar het beslissende derde doelpunt. Wanneer vijf minuten voor tijd thuisspeler Demets werd uitgesloten (2x geel) bleek dit een ongunstig voorteken want amper drie minuten later scoorde bezoeker Delporte de gelijkmaker.

Na de verklaringen voorbije week door Aalter-voorzitter Segers en het ontslag van trainer Patrick Moens antwoordde de bedreigde Oost-Vlaamse club met positieve daden. Tijdens het derby bij medekandidaat SK De Jeugd Lovendegem speelde Aalter een opmerkelijke, offensieve, geprikkelde en trefzekere wedstrijd. Met doelpunten van De Ridder en de heroptredende Varache (2x) kregen de rood-witten Lovendegem op de knieen. Bij 0-2 stopte bezoekende doelman Baudewijn een strafschop en eindigde Aalter met 10 spelers wegens de uitsluiting van Sucaet.

WS Lauwe kende zoals verwacht geen problemen met rode lantaarn Gistel. Alhoewel, want het was slechts in de tweede helft dat de thuisploeg de Gistelse muur kon slopen. Het bezoekende eerreddertje scoorde Degrieck. [ST]