Analyse Valencia en Real haken af

Tonnelier Caroline
Valencia en Real haken af

Na nieuw puntenverlies van Valencia en Real Madrid moeten beide teams helemaal afhaken in de titelstrijd.  Osasuna wordt nu de eerste achtervolger van FC Barcelona, dat alweer een eenvoudige overwinning behaalde.  Slachtoffer van de week was Getafe.  Intussen wordt de degradatiestrijd steeds spannender.  In de rechterkolom lijkt alleen nummer 11 Getafe nog veilig.

FC Barcelona speelde alweer een weinig overtuigende partij tegen Getafe.  De bezoekers begonnen zelfs het best aan de wedstrijd en kwamen al na vijf minuten op voorsprong.  Het team van Rijkaard vond niet meteen een antwoord, maar haalde dankzij een own goal van Matellan en twee treffers van topschutter Eto’o toch de drie punten naar zich toe.  Barça doet alweer een goede zaak en loopt verder weg van concurrenten Valencia en Real.

Real Madrid had iets recht te zetten na de beschamende 0-0 op eigen veld tegen Real Betis.  De Koninklijke bracht er tegen Real Zaragoza echter weinig van terecht.  De middenmoter kwam zelfs niet onverdiend op voorsprong en leek op weg naar een verrassende zege, tot zwart schaap Ronaldo daar in blessuretijd anders over besliste.  Veel leverde de goal van de Braziliaan niet op, want Real Madrid moet Osasuna laten passeren en ziet het verschil met Barça tot 13 punten groeien.

Valencia stond voor de lastige derby tegen Villarreal.  De thuisploeg kwam via Baraja op een 1-0 voorsprong, maar kreeg het moeilijk na de uitsluiting van Angulo kort voor de rust.  Forlán bezorgde Villarreal in de tweede helft de gelijkmaker en het leek in de slotfase zelfs nog helemaal fout te gaan voor Valencia.  Doelman Cañizares kroonde zich echter nog maar eens tot de held van de avond door een penalty van specialist Riquelme te stoppen.  Het bleef 1-1, een resultaat waar geen van beide ploegen tevreden mee kan zijn.

De comeback van Osasuna blijft duren.  Dit keer ging Real Sociedad zonder veel moeite voor de bijl.  De zwak spelende Basken konden Osasuna nooit in de problemen brengen en gingen simpel met 2-0 onderuit.  Een doelpunt in het begin van de partij en een late treffer in de slotminuut volstonden voor de drie punten.  De degradatiezorgen zijn dan ook nog lang niet voorbij voor Real Sociedad, terwijl Osasuna mag blijven hopen op een rechtstreeks ticket voor de Champions League.

Het duel in de subtop tussen Atlético Madrid en Sevilla werd na een tumultueus verloop kort voor affluiten stilgelegd.  De supporters van de thuisploeg gingen helemaal door het lint na de uitsluitingen van Luccin, Petrov en Perea en na het tegendoelpunt van Perea.  Intussen hadden Saviola en Kanouté ook al twee strafschoppen gemist voor Sevilla.  De drie punten brengen Sevilla wel opnieuw in pole positie voor een Uefa-bekerticket.

Deportivo La Coruña doet na een goede reeks ook weer helemaal mee in de Europese strijd.  De Galiciërs hadden het aanvankelijk nochtans moeilijk tegen een goed voetballend Málaga en kwamen zelfs op achterstand tegen de hekkensluiter.  In de tweede helft bezorgde Victor met twee doelpunten en dankzij de hulp van een blunderende doelman Arnau de thuisploeg toch de drie punten.  Het was pas de eerste overwinning in eigen huis voor Deportivo sinds half december.

Celta de Vigo deed een slechte zaak in de strijd om Europees voetbal.  Het ging verrassend onderuit op het veld van Alavés.  De Basken zitten duidelijk in een betere periode en wonnen met het kleinste verschil van Celta.  De wedstrijd leek op een scoreloos gelijkspel af te stevenen, tot Alavés in de slotfase een penalty kreeg na een fout op Nené.  Aloisi zette de strafschop om en bezorgde zijn team zo drie belangrijke punten.

In de kelder van het klassement stonden een aantal interessante degradatieduels op het programma.  De partij tussen Athletic Bilbao en Espanyol Barcelona eindigde op een 1-1 gelijkspel, zodat beide teams de kans missen om wat verder op te schuiven.  Real Betis deed wel een goede zaak door met het kleinste verschil van Racing Santander te winnen.  Ook Real Mallorca blijft het uitstekend doen onder Manzano.  De trots van de Balearen behaalde een zuinige 1-0 zege tegen Cádiz.  Het verschil tussen het nummer 19  Cádiz en nummer 12 Racing Santander bedraagt echter amper zes punten, zodat alles mogelijk blijft.