Het relaas van Sterke Jan tot arme Jan

Thomas Dubois
| 0 reacties
Het relaas van Sterke Jan tot arme Jan
Foto: © SC

Het nieuws dat al een tijdje circuleerde is officieel bevestigd door Club Brugge. Geheel tegen de stijl van het huis in werd Jan Ceulemans aan de deur gezet. Hij is het slachtoffer van het falen van de hele vereniging. Het zal sowieso een keiharde beslissing moeten geweest zijn want “Sterke Jan” is het boegbeeld bij uitstek van Club Brugge. In het bestaan van Club Brugge gebeurde het tot nu toe zelden of nooit dat een trainer ontslagen werd, laat staan in zijn eerste jaar.
 
Als trainer kende Ceulemans, voor zijn komst naar Brugge, alleen maar succes, hij trainde Eendracht Aalst en Ingelmunster en werd aanzien als een groot tacticus en geniaal in de omgang met z’n spelers. In 1999 stapte hij dan over naar Westerlo, waar hij zes mooie jaren kende. In 2001 behaalde hij zijn grootste succes, Westerlo won de beker. Toen Sollied via een videoboodschap zijn ontslag bekendmaakte stond het al vast: Jan Ceulemans zou de nieuwe trainer van Club Brugge gaan worden. Ceulemans kende het huis en is erg geliefd, dus dat kan niet misgaan.

Ceulemans mocht meteen een volledig nieuw elftal in mekaar laten klitten maar slaagde daar dus niet in. In de eerste maanden was er nog geen vuiltje aan de lucht, Club Brugge speelde dan niet groots maar kon zich kwalificeren voor de Champions League en won de Supercup. Ook in de Champions League mocht men tevreden zijn, Club mocht na de winter terug Europees spelen. In de competitie ging het van kwaad naar erger, Club verloor voor het eerst sinds lang thuis tegen Lokeren en kon buitenshuis niets meer klaarspelen. Na de winterstop leek er beterschap op komst na de mooie winst tegen Brussels.
 
Dat was dan ook meteen het laatste wapenfeit voor de kampioen, want de weken erop was het armoe troef, in Jan Breydel kon het vaak nog de drie punten pakken maar buitenshuis is het in dit kalenderjaar nog steeds zoeken naar een overwinning. In zijn laatste drie wedstrijden haalde Club slechts 1 op 9. Het verloor zaterdagavond met 4-1 tegen AA Gent. De vernedering was compleet en de Caje gaf een gelaten indruk. “Volgende week vrijdag wordt het opnieuw heel moeilijk.” Een uitspraak die niet echt getuigt van veel vertrouwen. Die gelatenheid deed hem nu de das om.
 
Ceulemans gaf ooit al aan dat hij het trainerschap bij een topclub onderschat had. In al die maanden kreeg hij geen lijn in de ploeg en wisselde meermaals met de pionnen tot grote ontzetting van menig spelers die vonden dat zij in de ploeg moesten staan. Maar wie zegt dat Ceulemans de grote schuldige is van het minder presteren is fout. Stijn Stijnen zei vorige week in de kleedkamer dat ze zouden moeten opletten voor de derde plaats. “Iedereen lachte toen met mij, maar het komt nu uit”, aldus Stijnen. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties