Kopenhagen terug op eerste plaats

viki meeuwis

Gisteren stond de 26e speeldag op het  programma in de Deense competitie. Het was vooral uitkijken naar wat de leiders FC Kopenhagen en Brøndby gingen doen en hoe het de degradatiekandidaten AGF en SønderjyskE verging.

FC Kopenhagen – Esbjerg: 2-1

FC Kopenhagen wist zondag de eerste plaats in de Deense competitie te heroveren op Brøndby bij winst op Esbjerg.
De wedstrijd begon goed voor de thuisploeg. Al na een kwartier kwam FC Kopenhagen op voorsprong via een doelpunt van Marcus Allbäck. Esbjerg had slechts vijf minuten meer nodig om de gelijkmaker binnen te werken. Njugo Djemba-Nyrén wist Gravgaard de bal afhandig te maken van gaf een mooie pass naar Niki Zimling die de bal hard tegen het net knalde. In de eerste helft was Esbjerg de betere ploeg die het meeste druk zette en de beste kansen kreeg maar waarbij de afwerking te wensen over liet. Het was Kopenhagen dat voor de pauze op 2-1 kwam via een schot van Martin Bergvold.

De tweede helft begon aan een traag tempo maar na tien minuten zette Atiba Hutchinson er vaart in via een afstandschot dat op de paal eindigde. Een minuut later kreeg Alvaro Santos een geweldige kans nadat hij zich kon vrijspelen en zich in de zestien meter van Esbjerg kon dribbelen maar de kans uiteindelijk niet kon benutten. Geen van beide ploegen kon na de rust nog echt grote kansen afdwingen, Esbjerg kwam niet meer op het niveau dat het in de eerste haalde en zo ging Kopenhagen uiteindelijk met de drie punten naar huis.

Viborg – OB: 2-2

Viborg en OB vochten zondag om de derde plaats. De thuisploeg begon het beste aan de wedstrijd en na een kwartier bracht Alex Nørlund hen op een 1-0 voorsprong. Na dat doelpunt kwam OB in het verweer en na 24 minuten viel de gelijkmaker. Søren Berg dribbelde en tackelde zich voorbij drie Viborgspelers. Hij maakte de klus af door de bal in het net achter keeper John Alvbåge te plaatsen.
OB zette dan alles op alles maar het was Viborg dat kort voor de pauze op de counter kon tegenprikken via een doelpunt van Steffen Høyer.

OB bleef domineren en dat wierp in de 62e minuut zijn vruchten af. Aanvoerder Nikolai Stokholm werd na een mooie combinatie met Junior helemaal vrijgespeeld en kon de bal zonder problemen in doel werken en zette zo de 2-2 op het scorebord.

Hoe OB ook bleef aandringen op het winnende doelpunt het moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel. Dit betekent dat Viborg nog steeds op de derde plaats staat voor OB dat drie punten minder heeft.

FC Nordsjælland – AGF: 3-1

Met tien minuten gespeeld kwam de bal bij Jukka Santala terecht die niet lang nodig had om de bal voorbij keeper Steffen Rasmussen te mikken. De 300-tal meegereisde AGF supporters moesten hulpeloos toezien hoe hun team keer op keer kansen verkwanselde. AGF schuwde de duels niet maar de slechte passes en het gebrek aan afwerking zorgde ervoor dat de bezoekers nooit echt gevaarlijk waren. Hoewel, aan duels geen gebrek en bij tijd en wijle ging het er hard aan toe. Na een heftige confrontatie met Anders Kaagh moest Thomas Kristensen bij FC Nordsjælland vervangen worden. Kaagh hield er een gele kaart aan over.
De beste kans voor AGF kwam op het half uur toen Pleidrup een vrijstaande Peter Graulund bereikte die echter de bal op de paal deed belanden. Slechts minuten later werkte de 20-jarige Jukka Santala de bal na een dribbelsolo in het doel, de 2-0 was een feit. Alsof het nog niet genoeg was zorgde Danny Olsen net voor rust voor de 3-0.
Na de rust kreeg AGF nog een doelpunt cadeau via Olsen die de bal nogal onhandig in eigen net werkte.

AC Horsens – Sønderjysk3: 2-0

Joel Tchambi liet er geen gras overgroeien en in de eerste minuut knalde hij de bal voorbij keeper Henrik Ipsen. Men zou verwachten dat AC Horsens met die voorsprong het heft in handen zou nemen maar slechte communicatie op het middenveld zorgde ervoor dat SønderjyskE zonder veel problemen druk kon zetten in de eerste helft. Dat overwicht was echter niet genoeg om de achterstand weg te werken en zo ging SønderjyskE de rust in met een 1-0 achterstand.
Tien minuten in de tweede helft kon het thuispubliek opnieuw jubelen. Besart Barisha schoot met zijn linker zijn achtste van het seizoen in het doel en bracht zo de stand op 2-0. Dat was meteen ook de eindstand. Horsens behaalt zo zijn derde thuisoverwinning en staat daarmee op de achtste plaats.

Brøndby – AaB: 4-3

In een onderhoudende wedstrijd won de thuisploeg de wedstrijd van AaB met 4-3.
Brøndby begon het beste aan de wedstrijd. Linkerback Joseph Elenaga begon een counter met Thomas Rasmussen en speelde de bal mooi door naar Kim Christensen die slaagde er niet in de bal in het doel te krijgen maar Allan Olesen van AaB stond vlak achter hem en reageerde instinctief door de bal op eigen doel te trappen. Spijtig genoeg voor de bezoekers ging die er ook in.
Vijf minuten later kreeg Elanga zelf een kans met een prachtschot waar keeper Jimmy Nielsen geen verweer tegen had. Op de 20e minuut kwam het eerste doelpunt voor AaB via Artim Sakiri na flater in de verdediging tussen Trond Andersen en Thomas Rytter. Brøndby nam vanaf dan de controle terug in handen. Na een inworp kwam de bal bij Johan Elmander terecht die de bal met een lob over Nielsen waarna  de vrijstaande Martin Ericsson de bal kon binnenwerken. Brøndby ging dus de rust in met een 3-1 voorsprong.

Ook in de tweede helft waren verschillende kansen te zien. Sakiri met een vrije trap van op links waarna Jón Rói Jacobsen de bal voorbij keeper Karim Zaza kon binnenkoppen. Tien minuten later kwam de pas ingevallen Jonas Kamper vanop rechts opzetten den bracht de bal tot bij Christensen. Die legde mooi af voor Elmander die het vierde doelpunt voor Brøndby maakte. Bij AaB viel Lucas Caca in die uiteindelijk voor de 4-3 eindstand tekende.

Silkeborg – FC Midtjylland: 0-0

In deze wedstrijd kwamer er verschillende kansen maar geen enkel doelpunt.
De eerste helft begonnen beide ploegen met een frisse, vlotte speelstijl. Het waren de bezoekers die de beste kansen kregen. Met tien minuten gespeeld was het Klaus Kærgård die een eerste keer op doel schoot. Amper vijf minuten later kwam een doelpoging van Oluwafemi op de dwarslat terecht. Midtjylland bleef Silkeborg onder druk zette met agressief spel. Het enige antwoord van de thuisploeg was het zo ver mogelijk wegwerken van de bal. De afwerking zat niet helemaal snor bij de ploegen waardoor het bij de rust nog steeds 0-0 stond.

Silkeborg herpakte zich na de rust en bespeelde het veld veel beter. Toch was het wederom Midtjylland dat de beste kansen kreeg maar nooit kon afwerken. Vooral David Nielsen wrong twee prachtkansen de nek om. De match eindigde dan ook met een brilscore.