Juventus in vrije val

Maarten Vandenabeele

Nadat het een heel seizoen leek alsof Juventus zonder tegenstand naar de 29e landstitel uit de clubgeschiedenis zou wandelen, laat de Oude Dame het de jongste week zodanig afweten dat Milan angstaanjagend dichterbij komt. Met nog 4 speeldagen te gaan is het verschil tussen beide grootheden nog slechts 5 punten. De Bianconeri speelden vanmiddag gelijk bij degradatiekandidaat Cagliari.

Juventus moest, met de zege van Milan in de stadsderby gisteren, op zoek naar de 3 punten en probeerde de thuisploeg meteen met de rug tegen de muur te zetten. Dat opende perspectieven voor het gevreesde wapen van de Sardiniërs: de counter. In de eerste helft kregen de bezoekers via Ibrahimovic en Del Piero enkele mooie kansen maar Chimenti, voor de winterstop nog keeper op overschot bij Juve, redde de meubelen. Op slag van rust haakte Zambrotta Langella in de 16 na een snelle tegenaanval en Suazo zette de strafschop zonder problemen om: 1-0. Juventus kwam geprikkeld uit de kleedkamers en dat leverde na 12 minuten een strafschop op: Zambrotta werd ten val gebracht door Gobbi. Del Piero schoot centraal maar Chimenti doorzag alles en redde (foto). De Bianconeri bleven zwaar druk zetten: Camoranesi schoot onbegrijpelijk over en ook Del Piero zag zijn poging overgaan. In de 5e en laatste minuut van de extra-tijd werd de kampioen dan toch beloond voor de inzet: Cannavaro kopte het hoogst op een hoekschop, 1-1. In het tumult na de onverhoopte gelijkmaker kreeg Langella van Cagliari nog rood.

AS Roma zakt naar plaats 5 na een spectaculaire puntendeling in Palermo. Aan de pauze leken de Giallorossi hun schaapjes op het droge te hebben: in 6 minuten tijd werd de thuisploeg via Taddei en tweemaal Mancini, waarvan de eerste op penalty, weggetikt, 0-3. Na de pauze volgde echter een onwaarschijnlijke ommekeer: Di Michele (foto) en tweemaal Barone brachten de stand in evenwicht: 3-3.

Fiorentina profiteerde optimaal van Roma's uitschuiver op het veld van Treviso, waar Baseggio 85 minuten speelde. Borriello hield nog even de schijn op met de gelijkmaker na de openingsgoal van Toni, maar in de tweede helft stelden Brocchi en Montolivo de zege veilig: 1-3. De Viola hebben nu 1 punt voorsprong op Roma.

Lazio versloeg Livorno en wordt steviger zesde. Op strafschop scoorde Oddo de 1-0 maar kort na rust bracht Colucci de bordjes weer in evenwicht. Pandev besliste het duel in het voordeel van de thuisploeg met treffers in de 56e en 72e minuut. Vargas kreeg bij de bezoekers nog rood. Gaby Mudingayi kwam halverwege de tweede helft in de ploeg bij Lazio.

Chievo was in een stevige pot voetbal, gekruid met 8 gele kaarten, nipt de beter van Messina. Door de nederlaag komen de Sicilianen in acuut degradatiegevaar. Semioli was de matchwinnaar met een doelpunt na 15 minuten. Ondanks de 2e gele kaart voor Mandelli na nauwelijks 54 minuten hield de thuisploeg stand en kon het de zege nog wat meer glas geven met de 2-0 op het eind van de wedstrijd, van de voet van Obinna. De Nigeriaan benutte een strafschop.

Lecce ziet het degradatiespook nu ook duidelijk opdoemen na de 1-2 thuisnederlaag tegen Udinese. Barreto en Di Natale scoorden voor de bezoekers, de tegentreffer tussendoor van Giacomazzi baatte niets.

Empoli won van Siena met 2-1. Tosto en Tavano zorgden voor een 2-0 ruststand. In de 2e helft scoorde Bogdani tegen en in de slotseconden troffen de bezoekers nog de paal maar het bleef 2-1.

Reggina klopte Ascoli met 2-0. De Rosa en Amoruso legden al voor het halfuur de eindstand vast. De rode kaart voor Paredes (tweemaal geel) in de slotfase bracht de zege niet meer in gevaar.

Parma ging op de valreep winnen bij Sampdoria. Flachi bracht de Blucerchiati nog op voorsprong voor de pauze maar net na rust bracht Corradi vanop de stip de stand in evenwicht. Een puntendeling leek in de maak maar in de 90e minuut gingen de Gialloblu nog met de 3 punten lopen na een doelpunt van Bresciano.