AGF degradeert na 29 jaar in eerste klasse

viki meeuwis

Zaterdag en zondagnamiddag stond in de Deense competitie de 30e speeldag op het programma. Dit weekend waren en twee wedstrijden van belang: die tussen de degradatiekandidaten SønderjyskE en AGF en die tussen de titelkandidaten FC Kopenhagen en Brøndby. Als Kopenhagen won zou het duidelijk afstand kunnen nemen van Brøndby en mogelijk volgend weekend kampioen spelen. Eerder deze week had Kopenhagen gelijkgespeeld in de inhaalwedstrijd tegen FC Nordsjælland. Met drie speeldagen te gaan zijn er immers nog maar negen punten te verdelen en Brøndby stond immers zes punten achter.

SønderjyskE – AGF: 1-0
Zaterdag moest de ploeg uit Ã…rhus vaststellen dat hun tijd in de SAS-Ligaen ten einde is. De andere degradatiekandidaat, SønderjyskE won thuis met 1-0. De thuisploeg speelde met meer inzet en kon verschillende kansen afdwingen met toch slechts een doelpunt als beloning. De goal viel op het uur en werd door Simon A. Pedersen met een laag schot in doel getrapt. AGF was al quasi zeker van degradatie en speelde er ook naar. Ze slaagden er niet in om zich vrij te spelen en kansen te creëren. Met deze overwinning heeft SønderjyskE nog een theoretische kans om in de eerste klasse te blijven. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet Horsens de resterende drie wedstrijden verliezen en moet SønderjyskE zelf alle drie wedstrijden winnen. Met wedstrijden tegen Esbjerg, Viborg en Brøndby wordt dat geen gemakkelijke opgave. AGF daarentegen wacht, na een periode van 29 jaar in eerste klasse, een jaar in tweede.

FC Kopenhagen – FC Brøndby: 0-0
De inzet was groot in deze wedstrijd. Als FC Kopenhagen won stond het een stap dichter bij het kampioenschap. Als Brøndby won, kon het FC Kopenhagen bijbenen en een laatste spurt inzetten richting titel.
In het begin van de wedstrijd werd er duchtig heen en weer gespeeld met een licht overwicht van FC Kopenhagen, dat meer aan de bal kwam zonder echt voor gevaar te zorgen. Als Brøndby de bal te pakken kreeg, slaagde ze er niet in om er een kans uit te puren. De eerste helft eindigde dan ook op een brilscore.

Na de pauze veranderde het spelbeeld enigszins. Op het uur kwam Atiba Hutchinson opzetten op de helft van Brøndby en kon een schot op doel richten. De bal kwam echter op de dwarslat terecht. Dat was het startschot waarop de toeschouwers en beide ploegen zaten te wachten. Beide ploegen konden nu meer mogelijkheden bijeensprokkelen. Het was vooral Kopenhagen dat het gevaarlijkst was waarbij vooral Brede Hangeland en Razak Pimpong de beste kansen kregen. In de laatste tien minuten van de wedstrijd was het duidelijk dat Brøndby niet tevreden zou zijn met een gelijkspel, in tegenstelling tot Kopenhagen. De bezoekers kwamen meer opzetten op de helft van Kopenhagen. Dit gaf hen meer doelkansen maar ook leverde ook counterkansen op voor de thuisploeg. Een van die counters kwam via Peter Ijeh op zes minuten van het einde. Hij kwam alleen voor doel te staan maar schoot de bal net naast. Het was de beste kans van de wedstrijd die uiteindelijk op 0-0 eindigde. Kopenhagen zal nog een weekje moeten wachten om de titel te kunnen claimen.

Silkeborg – Viborg: 1-3
Silkeborg kreeg de best mogelijke start in de wedstrijd tegen Viborg. De IJslander Hördur Sveinsson kon zijn vijfde doelpunt van het seizoen al na elf minuten scoren en bracht zo de thuisploeg met 1-0 op voorsprong. De euforie zou slechts zes minuten duren, want dan schoot Christoffer Poulsen de gelijkmaker binnen. En het zou nog erger worden. Zeven minuten voor het einde van de eerste helft kon Jacob Olesen de bezoekers op een 2-1 voorsprong brengen. In de tweede helft had Viborg het meeste overwicht en in de 76e minuut kon Mikkel Rask de eindscore vastleggen, 3-1 in het voordeel van de bezoekers.

FC Nordsjælland – OB: 0-3
Chris Sørensen was de held bij OB. Hij lag aan de basis van de overwinning met twee doelpunten in de eerste helft. De eerste keer dat hij keeper Kim Christensen passeerde was al in de achtste minuut. Met twintig minuten gespeeld was het de Braziliaan Junior die de 2-0 wist te scoren. Op het half uur stond de eindscore vast, 3-0 via, jawel, Chris Sørensen.
Met die stand viel het tempo in de tweede helft terug. Junior kreeg nog enkele doelkansen op het vierde doelpunt maar Tommy Olsen en Jonathan Richter kregen kansen om voor de thuisploeg te scoren. Geen van beide slaagden daar echter in en zo bleef de eindstand uiteindelijk 0-3. OB blijft daarmee op de derde plaats staan.

AC Horsens – AaB: 0-1
Het zag er lang naar uit dat Horsens zich definitief uit de degradatiezone kon redden. Om 100% zeker te zijn, moest het minsten een punt halen. Maar twaalf minuten voor tijd kon AaB de eindstand op 0-1 brengen. Het doelpunt kwam via Poul Hübertz op de counter ten koste van Simon Bræmer. Hij nam de bal mee vanop rechts en schoot hem hard in doel. Horsens vocht terug en ging actief op zoek naar de gelijkmaker maar het was net te weinig te laat. Met deze overwinning behaalt AaB zijn eerste zege in de tweede seizoenshelft.

FC Midtjylland – Esbjerg: 0-0
De wedstrijd tussen Midtjylland en Esbjerg, de twee middenmotors, was een tamme aangelegenheid met weinig doelkansen. Het was de thuisploeg die het meest actief was en op zoek ging naar de goal maar uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een brilscore.