Stabæk blijft sterk spelen

Woensdag en donderdag stond de vijfde speeldag in de Noorse Tippeligaen op het programma. Het was uitkijken of VÃ¥lerenga er in zou slagen om de eerste overwinning te behalen thuis tegen Viking. Ook Tromsø, nog steeds zonder een punt na vier speeldagen moest zich dringend herpakken.

Molde - Brann 0-2
De ploeg uit Bergen had geen problemen met tegenstander Molde. Nochtans was het geen hoogstaande wedstrijd met weliswaar verschillende kansen maar beide ploegen kwamen pas in de tweede helft op temperatuur. Het eerste doelpunt viel na dertig minuten via Charlie Miller. Het werd een Schots onderonsje want Robbie Winters legde mooi af voor Miller die de bal hard voorbij keeper Jan Kjell Larsen vanop 15 meter schoot. Tegen het einde van de eerste helft kon Sæternes op het nippertje een handsbal ontwijken en de bal meenemen richting strafschopgebied van Molde. Hij werd onderuit gehaald door Singsaas en Brann kreeg een vrije trap toegewezen vanop 20 meter. Petter Vaagan Moen nam die maar de bal ging hoog over doel. Zo ging Brann met een 1-0 voorsprong de rust in.

Na de rust bleek nog maar eens hoe belangrijk Martin Andresen voor Brann is als dirigent op het middenveld. Steeds weer wist hij de bal tot bij de twee Schotten en Sæternes te brengen. Uiteindelijk werd het nog 2-0 in het voordeel van de bezoekers via Vaagan Moen in de toegevoegde tijd. De fout lag geheel en al bij keeper Kjell Larsen die de bal uitgooide maar die kwam recht in de voeten van Vaagan Moen terecht, een geweldige kans die hij zich niet liet voorbij gaan. Brann heeft nu drie overwinningen en drie gelijke spelen op zak en gaat met deze winst aan de leiding met 11 punten. Molde staat terug met beide voeten op de grond na deze nederlaag. Vorig weekend wonnen ze immers nog van Rosenborg.

Vålerenga IF – Viking: 1-0
Woensdag behaalde VÃ¥lerenga hun eerste en broodnodige overwinning van het seizoen, tegen Viking. Morten Berre wist de burenstrijd al in de dertiende minuut te beslechten. Het was ietwat ironisch dat de thuisploeg die zoveel problemen op offensief vlak kent sinds het begin van het seizoen, meteen de eerste kans in de wedstrijd aangreep om te scoren. Jarl André Storbæk met een goede pass naar Freddy dos Santos die verder naar Morten Berre speelde. Die zag zijn kans en schoot de bal binnen vanop 10 meter.
Na de rust kwam Viking beter in het spel maar kon niet echt veel kansen afdwingen tot ongeveer in de 70e minuut. Toen bracht Rekdal Tore André Flo in en ging over op een 4-3-3 formatie.ipv een 4-4-2 zoals in de eerste helft. Tot op dat moment kon Viking druk zetten en voor gevaar zorgen maar nadat Flo in kwam werd VÃ¥lerenga de betere ploeg zonder nog dicht bij een doelpunt te kunnen komen. Al bij al een verdiende thuiszege voor VÃ¥lerenga.

Tromsø – Odd Grenland: 0-0
Het spel ging lange tijd gelijk op. Vlak voor de rust kreeg Odd een dubbele kans. Per Nilsson met een kopbal op de dwarslat. Net daarna kwam de bal in het strafschopgebied van de thuisploeg terecht maar Tore Reginiussen kon het schot van Chris Joyce blokkeren. Tromsø probeerde het op de counter maar Tommy Svindal Larsen met een drieste tackle op Lars Iver Strand waarvoor hij terecht een gele kaart kreeg.
Tromsø heeft nog behalve tijdens de eerste wedstrijd tegen Molde nog niet kunnen scoren. Ole Martin Årst kreeg de beste kans in de 83e minuut. Svindal Larsen haalde de net ingevallen Stolpa neer waarop Tromsø een strafschop kreeg toegewezen. Nochtans zag het ernaar uit dat er niet echt fysiek contact geweest was. Ole Martin Årst nam die maar keeper Rune Jarstein kon mooi redden. Een beetje een geluk voor Odd dat de penalty tegen niet echt verdiend had. Tromsø speelde beter dan het in lange tijd gedaan had zonder tot echt grote kansen te komen. Met dit gelijkspel haalt Tromsø wel hun eerste punt dit seizoen binnen. Odd Grenland blijft in het midden van de tabel hangen.

Ham-Kam - Lillestrøm 1-2
Lillestrøm had het niet makkelijk tegen Ham-Kam. Beide ploegen zijn sterk in de luchtduels. Ham-Kam kwam al na negen minuten op voorsprong via Knut Henry Haraldsen (ex-Westerlo). Jan Michaelsen met een goede vrije trap vanop links. Daar wachtte Haraldsen die de bal links in het doel van keeper Heinz Müller plaatste. Ham-Kam kreeg iets later nog een goede kans via een vrije trap die verder naar Roman Kienast gekopt werd. De Oostenrijker stond vrij op een vijftal meter van doel maar kon de bal niet voorbij Müller krijgen. Op het half uur viel er weer een doelpunt voor Ham-Kam maar scheidsrechter Svein Oddvar Moen annuleerde het wegens vermeende offside. Ham-Kam was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg.
Na de rust liet Oddvar Moen zich nogmaals opmerken. Op het uur een inworp van Bjørn Helge Riise die op de hand van Steve Cooreman terecht kwam. Het was hands maar er was geen enkele speler van Ham-Kam in het zestien meter gebied te bespeuren, toch gaf Oddvar Moen een strafschop aan Lillestrøm. Die werd door Arild Sundgot genomen en netjes in de kruising getrapt. Twintig minuten later was Cooreman nog eens betrokken in een strafschopsituatie. Michael Mifsud was op weg naar doel met Cooreman in zijn rug. De invaller viel (of beter; liet zich vallen) en nogmaals kreeg Lillestrøm de penalty mee. Op de TV beelden was goed te zien dat Cooreman zelfs niet in de buurt was van Mifsud toen die neerging maar dat speelde voor Oddvar Moen geen rol. Robert Koren nam de strafschop maar die ging er niet in, in de rebound kon hij alsnog de bal in doel werken. Ham-Kam was duidelijk het slachtoffer van scheidsrechterlijke dwalingen terwijl Lillestrøm met veel hulp van de man in het zwart op de tweede plaats terecht komt.

Sandefjord - Lyn 2-2
Lyn heeft zich al heel sterk in de verdediging getoond dit seizoen. Door twee rode kaarten in de vorige wedstrijd werden Stefan Gislason en Magnus Powell gedwongen om tijdens deze wedstrijd plaats te nemen op het middenveld. Het eerste doelpunt viel in op het half uur. Andreas Tegström werd door Fredrik Thorsen volledig vrij gespeeld. De Zweed kwam helemaal alleen voor doel en kon een passieve keeper Dahlin makkelijk verschalken. Sandefjord ging zo met een 1-0 voorsprong de rust in.
Na de rust bleek dat het niet enkel Tegström was die voor doelpunten kon zorgen. Espen Hoff heeft na zijn transfer van Odd naar Lyn duidelijk zijn vorm gevonden. In de 63e minuut kon hij vanop links opzetten en de bal vanop achttien meter in doel zetten, de gelijkmaker was een feit. Lyn bleef daarop aandringen op een tweede doelpunt. Sandefjord ging volop voor de counter. Wederom was het Thoresen die Tegström vrijspeelde. Toen die oog in oog stond met keeper Dahlin, aarzelde hij niet en scoorde met de buitenkant van de voet zijn tweede doelpunt in de wedstrijd. Lyn bleef daarna aandringen. Eerst Macallister die de bal na corner in doel probeerde te koppen maar nogal slecht afwerkte. Minuten later weer een prachtkans voor Macallister. Vanop twee meter kon hij de bal op doel schieten maar Isaksen kon er een voetje tussen steken. In de 79e minuut werd het alsnog 2-2 nadat Powell naar Hoff aflegde die de bal vanop tien meter in doel werkte.

Start - Fredrikstad 0-0
De toestand van het veld in Skien is bedroevend. Net zoals het niveau van de thuisploeg, Start. Fredrikstad begon meteen goed aan de wedstrijd maar kon keeper Rune Nilssen in het doel van Start niet echt op proef stellen. Start kon enkele kleine kansen afdwingen via Valencia maar de afwerking liet telkens te wensen over. Na de rust kon je vaststellen dat de wil om te winnen bij Start er niet echt in zat. De thuisploeg zette goed druk op Fredrikstad en na 60 minuten kwam de eerste echte grote mogelijkheid. Marius Johnsen met een vrije trap voorbij de muur en recht op de dwarslat. Tegen het einde van de wedstrijd probeerde Start alsnog op zoek te gaan naar het winnende doelpunt maar in tegenstelling tot vorig seizoen waarin ze de wedstrijd konden beslissen in de eindfase, bleek dat nu niet het geval te zijn.

Stabæk – Rosenborg BK: 1-1
De thuisploeg was de echte uitblinker op Nadderud maar het scheelde niet veel op ze hadden het enige puntje nog niet eens binnengehaald. Vooral Veigar Pall Gunnarsson en Daniel Nannskog waren de beste spelers op het veld. Beide spelers kregen meermaals de kans op een doelpunt tijdens de eerste helft. Stabæk was zowel offensief als defensief de beste ploeg voor rust. Rosenborg maakte een onzekere indruk maar kwam wel dichtbij de drie punten. Na de rust kwam Rosenborg al na twaalf minuten aan de leiding via een kopbal van Thorstein Helstad. Skjelbred ging in duel met Kjølø, maar geraakte niet voorbij de verdediging van de thuisploeg. Dorsin kon de bal terug in het spel brengen en het was de tot dan toe onzichtbare Helstad die de bal uiteindelijk in doel kopte. Daardoor vatten de bezoekers meer moed maar gerechtigheid geschiedde uiteindelijk toch toen Nannskog tien minuten voor het einde van de wedstrijd toch nog de gelijkmaker kon binnenwerken. Tommy Stenersen wist Frode Johnsen te verschalken en Daniel Nannskog vrij te spelen op links. Die schoot hard en recht in doel. Hirschfeld raakte de bal nog net maar kon hem niet tegenhouden. Zoals Stabæk nu speelt en als ze dit niveau kunnen aanhouden ziet het er naar uit dat ze, tegen alle verwachtingen in, de verrassing van de Tippeligaen zouden kunnen worden. Rosenborg daarentegen was matig, zwak en zal beter voor de dag moeten komen willen ze voor de eerste plaats gaan dit seizoen.