WK2006: Zuid-Korea, op zoek naar nieuw succes

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Zuid-Korea, op zoek naar nieuw succes
Foto: © SC

Op het vorige WK in eigen land deed Zuid-Korea het heel goed en haalde het een plek in de halve finales. Het zal heel moeilijk zijn om die prestatie op het WK in Duitsland te evenaren. Het WK 2006 is voor Zuid-Korea de zesde opeenvolgende eindronde. Het hoge verwachtingspatroon van de fans is enigszins getemperd door onverwachte resultaten in de kwalificaties. Zuid-Korea speelde drie keer gelijk en verloor twee keer. Het ging al vroeg verkeerd toen in de tweede groepswedstrijd van de prekwalificatie, gelijk werd gespeeld tegen de Malediven. Dat resultaat kostte de Portugese coach Humberto Coelho zijn baan. Zijn opvolger was de Nederlander Jo Bonfrere. Deze coach leidde het team zonder verdere misstappen naar de laatste acht.

Ook in de groepsfase ging het Zuid-Korea niet voor de wind. Het team opende met een overwinning tegen Koeweit, maar werd in de volgende wedstrijd met 2-0 verslagen door Saoedi-Arabië. Hoewel de Zuid-Koreanen in Seoul met 2-1 van Oezbekistan wonnen, was er een gelijkmaker in de blessuretijd van debutant Park Chu-Young nodig om een punt mee te nemen uit Tashkent. De 4-0 overwinning tegen Koeweit zorgde voor de kwalificatie, maar na de 1-0 thuisnederlaag tegen Saoedi-Arabië laaide de kritiek weer op.

Zuid-Korea is in Azië de absolute leider wat betreft WK-deelnames. De eerste wedstrijd ooit van de Zuid-Koreanen op een WK was in 1954. Tot aan het WK 2002 hadden ze geen enkele van hun 14 wedstrijden kunnen winnen. Dat veranderde allemaal op het WK 2002, toen de Nederlandse coach Guus Hiddink de Aziaten naar de laatste vier loodste. Ze wonnen van Polen, Portugal, Italië en Spanje. Hun zegetocht eindigde uiteindelijk heel verdienstelijk met een 1-0 nederlaag tegen Duitsland in de halve finales.

Hoewel er sindsdien heel wat veranderd is, spelen de helden van het WK 2002 nog altijd een heel belangrijke rol. Park Ji-Sung, inmiddels spelend voor Manchester United, is heel gevaarlijk op het middenveld, terwijl linksback Lee Young-Poy een belangrijke rol in de verdediging speelt. In doel staat de ervaren doelman Lee Woon-Jae en in de voorhoede heeft de coach verschillende opties. Hij kan kiezen tussen Ahn Jung-Hwan, wiens golden goal Italië velde, Cha Du-Ri en Lee Dong-Gook, de topscorer van de Aziatische Kampioenschappen in 2000. Niet alleen deze drie aanvallers komen in aanmerking voor een basisplek; er loopt ook nog een jongeling rond : Park Chu-Young, die zijn aanvallende instincten toonde door twee keer te scoren in drie kwalificatiewedstrijden.

De bondscoach van Zuid-Korea is Dick Advocaat, de derde Nederlander aan het hoofd van het Zuid-Koreaanse team. Wie Advocaat ook in zijn team opneemt, de voormalige bondscoach van het Nederlandse elftal weet dat het niet gemakkelijk zal worden om de resultaten van zijn landgenoot Hiddink te evenaren.

Onze prognose : Zuid Korea zal met Zwitserland en eventueel Togo in de balans liggen om de tweede plaats in de groep.  Uitschakeling in de eerste ronde.

Morgen : Polen

Auteur : Bart H.

        
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties