Lillestrøm geeft leiding uit handen

viki meeuwis

Afgelopen weekend werd de negende speeldag afgewerkt in de Noorse Tippeligaen. Titelkandidaten Brann en Lillestrøm moesten beide uitwedstrijden spelen. Lyn ontving Rosenborg.

Ham-Kam – Vålerenga: 1-1
Gisterenavond stonden twee ploegen tegenover elkaar die, om het zacht uit te drukken, nog niet echt imponeerden dit seizoen. De thuisploeg moet het al vier wedstrijden zonder zege stellen maar de bezoekers wonnen vorige week en traden aan met vernieuwd zelfvertrouwen. Toch viel het eerste doelpunt bij Ham-Kam, al na amper vijf minuten. Juha Pasoja won een duel met Tore André Flo en kon de bal makkelijk achter Arason plaatsen. Het leek wel of de spelers van VÃ¥lerenga niet echt direct door hadden dat de wedstrijd al bezig was. Na de openingstreffer ontwaakten ze echter snel. Keer op keer wisten ze doelkansen te versieren zonder de bal echter in doel te krijgen.

In de tweede helft liet VÃ¥lerenga zien dat de ploeg over spelers beschikt die met een bal om kunnen gaan. Tore André Flo liet knap technisch voetbal zien maar desondanks slaagde hij, noch Berre, noch Sørensen er niet in om de bal tegen de netten te krijgen. De bezoekers bleven zoeken naar de gelijkmaker. In de 67e minuut kon Sørensen toch scoren maar de goal werd geannuleerd wegens offside. Beelden lieten achteraf duidelijk zien dat Sørensen beslist niet buitenspel stond. VÃ¥lerenga herstelde snel en bleef jagen. Christian Grindheim met een mooie pass naar Jan Derek Sørensen die door de keeper werd neergehaald. Een duidelijke strafschop. Sørensen had pech want na het duel met keeper Rønningen bleef hij geblesseerd liggen. De schouderblessure verhinderde dat hij de strafschop kon nemen. Jarl André Storbæk nam die in zijn plaats en zette de bal mooi in doel. Pittig detail: Storbæk speelde vorig seizoen nog bij… jawel, Ham-Kam.

Lyn – Rosenborg : 1-2
Rosenborg had geluk dat ze in de eerste helft maar een doelpunt achterstand opliepen. Lyn speelde de club uit Trondheim van het veld en kon verschillende keren kansen afdwingen. Magnus Powell kwam al vroeg in de wedstrijd alleen tegenover keeper Lars Hirschfeld te staan maar zijn afwerking liet te wensen over. Ook Enrique Ortiz kreeg twee kansen, de ene werd door Hirschfeld uit het doel gehouden, de andere eindigde op de dwarslat. Het was vooral de verdediging bij Rosenborg die te wensen overliet, vooral Vidar Riseth beleefde geen goede dag. Het doelpunt van Kevin Larsen voor Lyn, kwam door een flater van Riseth. Larsen maakte daar handig gebruik van en kon in de 18e minuut de 1-0 op het bord zetten.

Na de rust bracht de trainer van RBK, Per Mathias Høgmo de spits Steffen Iveren in. Het duurde juist twintig seconden voor Iversen zijn vijfde van het seizoen scoorde, de gelijkmaker was een feit. Desondanks slaagde Rosenborg er niet in om de partij te domineren. Lyn won de meeste duels en kon de beste kansen versieren maar bij Rosenborg waren de spelers individueel beter. Met ongeveer een uur gespeeld liet Frode Johnsen zich opmerken. Een schot van Iversen kwam bij een speler van de tegenpartij terecht en werd verder naar Johnsen gespeeld die de bal met een volley vanop 25 meter in doel knalde. Na dit doelpunt kon Rosenborg eindelijk beter in de match komen en kon Lyn niet meer voorbij de verdediging geraken.

Odd Grenland – Brann: 1-3
Brann won weliswaar maar had wel problemen om de drie punten binnen te halen in een nogal middelmatige wedstrijd in Skien. Twee doelpunten in het eerste kwartier zorgden ervoor dat de bezoekers toch de overwinning konden behalen. In de achtste minuut kon Robbie Winters Brann op voorsprong brengen via een kopbal. De fout hiervoor lag bij keeper Rune Jarstein die de bal bij een eerdere redding de bal uit zijn handen liet glippen. Winters kon er in de rebound de 1-0 van maken. Vijf minuten later kon zijn landgenoot Charlie Miller via een directe vrije trap een doelpunt scoren.
De beste man op het veld bij Odd, Tommy Svindal Larsen, kon een perfecte pass geven naar aanvaller Chris Joyce die meteen zijn eerste Tippeligaen doelpunt kon scoren. Dat was meteen ook het orgelpunt van Odd in de eerste helft.

Na de pauze moest Gode Miller geblesseerd aan de kant blijven. Invaller Martin Knudsen kon vlot naar Winters spelen toen hij de eerste keer aan de bal kwam. Winters met een goede pass naar Martin Andresen die de wedstrijd besliste via een doelpunt.
De thuisploeg kwam iets beter in de wedstrijd in de tweede helft en invaller Tarjei Dale kwam nog het dichtst bij een doelpunt. Hij was echter een van de weinigen die zo’n kans kregen. Het probleem van Odd ligt vooral in de precisie bij de laatste passes, waardoor de spitsen zelden in een goede positie komen te staan.

Tromsø – Viking: 0-0
Beide ploegen kregen zondagavond verschillende kansen waarbij de beste en de meeste voor de thuisploeg waren. Het was dan ook te begrijpen dat trainer Ivar Morten Nordmark niet echt tevreden was over de eindscore. De thuisploeg domineerde de eerste helft en het viel in het begin van de tweede terug. Uiteindelijk kon Tromsø terug de draad oppikken en ook grote delen van de tweede helft het beste spel leveren. Helemaal op het einde van de wedstrijd was het helemaal niet meer te geloven dat Tromsø niet tot scoren kwam. Ole Martin Årst en Thomas Hafstad hadden beiden een prachtkans maar keeper Anthony Basso kon beide keren redding brengen. Vikingtrainer Tom Prahl zei na de wedstrijd dat het vooral aan hun keeper te danken was dat het resultaat niet erger was dan 0-0.

Stabæk-Lillestrøm: 2-2
Het was een dramatische wedstrijd tussen Stabæk en Lillestrøm in het Nadderud Stadion. De leider in de Tippeligaen ging duidelijk op jacht naar de drie punten maar Stabæk liet zich niet intimideren en wou naar vier gelijke spelen eindelijk thuis eens de drie punten binnenhalen. Lillestrøm kon niet echt imponeren maar ging wel aan de leiding. Vlak voor het einde van de eerste helft wist Olivier Occean de bal naar Michael Mifsud te spelen. Die kon de bal vanop achttien meter knalhard voorbij Jon Knutsen spelen.

Twee minuten in de tweede helft kon Stabæk de gelijkmaker scoren. Tommy Stenersen kon via een corner Inge André Olsen spelen die de bal in de verste hoek kon plaatsen. De rest van de wedstrijd was boeiend met harde tackles en vele gele kaarten als gevolg. Lillestrøm kwam na 82 minuten terug aan de leiding via Arild Sundgot. Vier minuten in de toegevoegde tijd kon Stabæk een vrije trap versieren. De bal kwam bij Nannskog terecht die tot in de zestien meter dribbelde en daar werd neergehaald. Een strafschop was daarvan het gevolg. Veigar Gunnarsson nam de strafschop en die trof doel. Even later werd Heinz Müller van het veld gestuurd wegens onsportief gedrag omdat hij de bal tegen het hoofd van Olsen gooide na de strafschop. Dat is geen goed nieuws voor Lillestrøm aangezien de reservekeepers met blessures kampen. Bovendien gaf het door dit gelijkspel de leiding in het klassement uit handen. Brann heeft nu ook 21 punten met een beter doelpuntensaldo.

Sandefjord – Fredrikstad: 2-0
De eerste keer dat Sandefjord en Fredrikstad elkaar in de hoogste klasse ontmoeten was in 2003. Sandefjord won toen beide wedstrijden met 3-1. Deze reeks konden ze zondag echter niet voorzetten.
De thuisploeg domineerde de eerste helft zonder echt kansen te versieren. Kort gezegd; Sandefjord had de bal terwijl Fredrikstad de kansen kreeg. De eerste helft eindigde echter zonder doelpunt en was niet echt opwindend. Twee minuten na de rust kwam de beste kans van de wedstrijd. Hans Erik Ramberg met een hard schot dat op de dwarslat eindigde. Espen Bugge Pettersen kon terug ademhalen, maar had de bal net iets lager gekomen had hij hem niet kunnen tegenhouden. In de 62e minuut viel dan toch een doelpunt, voor de thuisploeg via Samuel Isaksen. Zes minuten later kwam de tweede goal. Sandefjord kreeg een vrije trap toegewezen op een goeie achttien meter. De bezoekers stelden hun muurtje op maar Tommy Knarvik die klaar stond achter de bal schoot niet recht op doel. In plaats daarvan gaf hiij een pass naar de Deen Ole Tobiasen die de bal makkelijk in de verste hoek plaatse.

Molde – Start: 1-1
Ondanks het feit dat ze vorige week verloren van VÃ¥lerenga begint Start langzaam aan hun niveau van vorig seizoen terug te vinden. Het niveau van Molde varieert nogal maar thuis zijn ze toch een ploeg waarmee rekening moet gehouden worden.
Na een slome opening ging Start na elf minuten aan de leiding. De bezoekers hebben het nogal moeilijk gehad met de offensieve kant en het was dan ook niet verwonderlijk om te zien dat het doelpunt weeral “uit het niets” kwam. Marius Johnsen met een schot van aan de zijlijn. De bal ging makkelijk voorbij de zwakke verdediging van Molde en kwam in de verste hoek in doel terecht. Start profiteerde ervan dat ze op een goede ondergrond konden spelen, veel beter dan hun eigen veld in Kristiansand dat om het onverbloemd te zegggen, het best met een aardappelveld kan vergeleken worden.
Molde kwam tam en mak over en kon nooit echt een vuist maken. De verdediging van de bezoekers hield goed de controle vooral wat betrof de treffers van Rob Friend
In de tweede helft leek Molde wat frisser voor de dag te komen maar het was vooral Start dat domineerde. Tegen het einde van de match zette Molde meer druk en begon Start te panikeren, dat was vooral te zien aan het aantal personen dat zich steeds voor eigen doel bevond. Vier minuten in de toegevoegde tijd kwam het tweede doelpunt. Daniel Berg Hestad met een lange pass naar Friend die de bal richting doel van Start speelde. Petter Christian Singsaas won het kopduel en stuurde de bal netjes in doel.