WK2006: Kroatië, jaagt op succes

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Kroatië, jaagt op succes
Foto: © SC

Kroatië werd pas in 1991 onafhankelijk, maar het plaatste zich sindsdien wel voor twee WK’s.  In 1998 haalde het een verrassende derde plaats binnen.  In de kwartfinales werd Duitsland toen kansloos met 3-0 naar huis gestuurd.  Enkel de latere wereldkampioen en gastland Frankrijk was te sterk voor de Kroaten. In de kleine finale werd Nederland verslagen.  Davor Suker was daar de grote man.  Vier jaar later konden de Kroaten de verwachtingen niet inlossen.  In een groep met Italië, Ecuador en Mexico werd de tweede ronde niet gehaald.

In de kwalificatiewedstrijden voor dit Wereldkampioenschap verloor Kroatië geen enkele match.  Er werd zeven keer gewonnen en drie keer gelijkgespeeld in een groep met Zweden, Bulgarije, Hongarije, Ijsland en Malta. Het eindigde op die manier 2e, met evenveel punten als groepswinnaar Zweden.  Kroatië plaatste zich dan ook als beste tweede rechtstreeks voor het WK.  De Kroaten bevinden zich in een groep met Brazilië, Australië en Japan.

De ploeg van Zlatko Kranjcar bevat geen echte vedetten.  Toch is het een stevig geheel met enkele uitstekende spelers. Dado Prso, aanvaller bij Glasgow Rangers, is altijd goed voor een doelpunt.  De jonge spelmaker Niko Kranjcar staat al een tijdje in de belangstelling van topclubs uit Duitsland en Engeland maar ook de gebroeders Robert Kovac en Niko Kovac, Jerko Leko, Dario Srna, Igor Tudor en Dario Simic zijn ervaren spelers op het hoogste niveau.  Het Club Brugge-trio Tomislav ButinaIvan Leko en Bosko Balaban zitten eveneens in de selectie.

In de voorronde stond Butina meestal in doel, maar na een lange inactiviteit lijkt de toekomstige goalie van Olympiakos zijn basisplaats aan Stipe Pletikosa te hebben verloren.  Met Josip Simunic,  Marko Babic en Ivan Klasnic lopen in alle linies heel wat ervaren mannen rond.  In Kroatië verwacht men dan ook dat het minimum plaats 2 haalt en zo de achtste finales kan afdwingen.

Onze prognose
: Met wereldkampioen Brazilië hebben de Kroaten een zeer sterke tegenstander geloot, maar ook Australië en Japan zijn niet te onderschatten.  Uitschakeling in de eerste ronde.

Morgen : Iran

Auteur : Kristof B.

    

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties