Zweden in slotminuut voorbij Paraguay

Bart Hermans

Donderdagavond was het erop of eronder voor Zweden en Paraguay. Ondanks het feit dat beide ploegen moesten winnen werd het wederom geen spetterende wedstrijd van de Zweden. De Zweden kregen wel de beste kansen maar leken weer niet te kunnen afwerken. In de voorlaatste minuut kopte Ljungberg de goal van de bevrijding binnen.

Zweden begon goed aan de wedstrijd en kon dreigen via Källström en Wilhelmsson. Na het eerste kwartier vielen de Zweden stil en konden de Paraguayen de wedstrijd op slot doen. Een 0-0 aan de rust was het logische gevolg. We zagen wederom en zeer zwakke Imbrahimovic. Hij werd tijdens de rust dan ook vervangen door Allbäck.

Direct na de rust kwam Paraguay dan toch eens opzetten. Het schot van Nelson Valdez belandde in het zijnet. De Zweden waren wel het meest aan de bal maar echt dreigen konden ze niet in het begin van de tweede helft. Na een uur spelen denkt iedereen dat Zweden eindelijk zijn eerste doelpunt van het tornooi beet heeft, de lob van Allbäck ging over de Paraguayaanse keeper maar werd nog net voor de doellijn door Canisa in hoekschop getrapt. Even later was diezelfde Allbäck weer dicht bij het openingsdoelpunt, deze keer kwam de keeper goed tussen. Net toen iedereen dacht dat het weer een gelijkspel zou worden voor de Zweden sloegen ze toe. Het was Johan Elmander die een mooie actie maakte op rechts, zijn voorzet kwam via Allbäck bij Freddie Ljunberg terecht, die mooi binnenkopte. Het werd zo 1-0 en de Zweden waren door het dolle heen.

De Zweden werden voor het WK bij de oudsiders gerekend. Ze zijn nu wel zo goed als zeker geplaatst voor de tweede ronde maar hebben een allesbehalve goede indruk gelaten. Vooral scoren is een groot probleem. Paraguay ging voor minstens de kwartfinale in Duitsland maar blijft na twee wedstrijden met lege handen achter. Voor hen is het WK al voorbij en de derde wedstrijd niet meer van belang. [AN]