Brann verstevigt leiderspositie

viki meeuwis

Gisteren werd de dertiende speeldag in de Noorse competitie afgwerkt. Het was vooral uitkijken hoe Start het ontslag van trainer Tom Nordlie zou verwerken. Ook voor Tromsø,  Molde en Fredrikstad begint de degradatie stillaan in zicht te komen. Het was voor hen dan ook belangrijk om punten te sprokkelen. Vanavond werd de partij tussen titelkandidaat Brann en Viking afgewerkt.

Brann - Viking 2-0
Brann heeft een goed voorjaarseizoen achter de rug en het was dan ook even schrikken toen ze voor de zomerstop met 4-0 verloren van Ham-Kam. Maar vanavond bleek dat de ruim 16.000 toeschouwers geen schrik voor zo’n herhaling moesten hebben. Brann veegde Viking eenvoudigweg van het veld met knap offensief spel. Het had makkelijk 6-0 kunnen worden maar het bleef bij 2-0. Het tempo lag bij momenten hoog en dat maakte het moeilijk voor Viking al van in de eerste minuut. De backs Bjørn Dahl en Erland Hanstveit zetten er stevig de pas in, Charlie Miller met knappe passes, Bengt Sæternes die altijd makkelijk voor doel kwam, Petter Vaagan Moen die op links domineerde en Martin Andresen die hen dirigeerde; als Brann op dit niveau blijft spelen worden ze vlotjes landskampioen.
In de eerste tien minuten had Brann al drie goede kansen afgedwongen. In de zestiende minuut kreeg Brann een corner vanop links, Sigurdsson kwam aangestormd en zette de bal vlotjes in het doel. Zeven minuten later viel het tweede doelpunt via Bengt Sæternes. De rest van de eerste helft werd door Brann goed gebruikt. Kansen waren er voor Andresen, Vaagan Moen, Winters en Sæternes maar geen enkele raakte de netten. In de tweede helft was het net hetzelfde beeld; Viking die het spel onderging dat Brann domineerde. De enige die een beetje indruk kon maken bij Viking was keeper Ivan Austbø die een goede wedstrijd keepte.

Tromsø – Vålerenga: 0-1
Beide ploegen wilden deze wedstrijd winnen, Tromsø om eindelijk van die laatste plaats weg te raken en Vålerenga om aansluiting bij de top te krijgen. Het was Vålerenga dat het best aan de wedstrijd begon, aangevoerd door Thomas Holm en Ardian Gashi op het middenveld en Daniel Fredheim Holm in de spits. In de 10e minuut kon Thomas Holm de bal naar zijn broer Daniel spelen die een schot op doel nam maar de bal ging hoog over de dwarslat. Vijf minuten later een nieuwe kans via Christian Grindheim maar weer ging de bal te hoog over. Vlak voor het einde van de eerste helft werd Ole Martin Årst vrijgespeeld door Patrice Bernier. Die schoot op doel en Arason was kansloos. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens offside. Daarmee gingen beide ploegen de rust in met een brilscore.
Na de rust bleef VÃ¥lerenga de druk hoog houden en in de 62e minuut werden ze daarvoor beloond. Jarl André Storbæk nam een vrije trap, de bal ging over de muur recht in doel, keeper Stamatopolous was kansloos. Tromsø bleef jagen op een doelpunt maar verder dan een volley van Sigurd Rushfeldt kwamen ze niet. Tromsø blijft hangen op de laatste plaats.

Stabaek – Ham-Kam: 4-0
Na twaalf wedstrijden zonder zege behaalde Stabæk gisteren eindelijk de overwinning in Bærum. Al na elf minuten kwam Stabæk op voorsprong via Veigar Pall Gunnarsson na een voorzet van Daniel Nannskog. Het zou het enige doelpunt zijn in de eerste helft. In de tweede helft bleef de thuisploeg soeverein regeren. Pall Gunnarsson met de 2-0 na een mooie pass van Alanzinho, daarna de 3-0 via Daniel Nannskog. Met die stand leek het spel gespeeld maar Nannskog maakte het met de 4-0 echt af. Stabæk bezet de vierde plaats en is nog steeds in de running voor de titel. Ham-Kam wacht een moeilijke klus uit tegen Viking in hun volgende wedstrijd.

Odd Grenland – Start: 2-0
Start ontsloeg trainer Tom Nordlie begin deze week. De spelerskern was daarmee niet echt gelukkig omdat ze zelf het volle vertrouwen in de trainer hadden maar voor het bestuur was de voorlaatste plaats in de tabel er teveel aan. Start kwam vorig jaar in de hoogste klasse terecht en behaalde meteen de tweede plaats in de Tippeligaen. Ondanks het feit dat Start  veel jonge en onervaren spelers heeft wisten ze goed stand te houden in de competitie. Dat ze dat resultaat dit jaar misschien niet zouden evenaren was op voorhand geweten maar dat ze met degradatie zouden moeten rekening houden, hadden ze in Kristiansand niet verwacht. Het bestuur nam daarom een drastische maatregel door Tom Nordlie, nota bene de man die de club naar eerste loodste, te ontslaan. Voorlopig heeft de assistent-trainer BÃ¥rd Wiggen het roer overgenomen.
De thuisploeg kwam al vlug op voorsprong via Espen Ruud na een vrije trap van Tommy Svindal Larsen. Odd was duidelijk de betere ploeg in het begin van de wedstrijd. Start wist echter terug te vechten en tegen de rust waren beide ploegen elkaars gelijke. Het probleem waar Start dit seizoen met kampt is het feit dat hun spitsen niet tot scoren komen. Noch Todi Jònnsson noch Stefan Bärlin konden een doelpunt versieren dit seizoen en begonnen dan ook op de bank. Wiggen koos voor Kristoffer Paulsen en David Nielsen. Even voor het einde van de wedstrijd kon Fernando De Ornelas het eindresultaat bepalen. Start leek zich bij de 1-0 achterstand neer te leggen en zo kon De Ornelas vanop 17 meter de bal in de goal werken. Op 1 augustus treedt Stig Inge Bjørnebye aan als nieuwe hoofdtrainer bij Start, hij zal dringend orde op zaken moeten stellen op offensief vlak bij Start wil de club in eerste blijven.

Sandefjord – Molde: 5-2
Molde begon de wedstrijd goed wat vooral te danken was aan Stian Ohr en de Fin Kallio. Het duurde echter niet lang voor Sandefjord de leiding overnam. Met acht minuten gespeeld viel het eerste doelpunt via Samuel Isakson. Trond Strand kon enkele minuten later het tegendoelpunt scoren maar luttele minuten later kon Erik Mjelde Sandefjord opnieuw op voorsprong brengen. Zo ging de thuisploeg met een 2-1 voorsprong de rust in.
Na de rust was het Sandefjord dat de voorsprong vergroten via Tommy Knarvik. In de 62e minuut kon Fredrik Thorsen de 4-1 op het bord zetten. Het verschil in kwaliteit tussen beide ploegen werd nu echt heel duidelijk. Ondanks de achterstand bleef Molde aandringen. Daniel Berg Hestad kon opzetten vanop links en passen naar Rune Ertsås die in de handen van keeper Espen Bugge Petersen besloot. Pape Pate Diouf die net ingevallen was, kon in de rebound de bal alsnog in het doel krijgen.

Rosenborg – Fredrikstad: 1-0
Voor Frode Johnsen was het zijn afscheidswedstrijd, hij vertrekt immers naar het Japanse Nagoya Grampus Eight. De voormalige landskampioen won wel maar kon niet echt overtuigen. Vorig seizoen kon Fredrikstad iedereen verbazen door op Lerkendal te winnen. Dit jaar werd die zege niet overgedaan. Het werd 1-0 maar het had evengoed 0-0 kunnen zijn. Geen van beide ploegen kon echt kansen afdwingen. Het enige doelpunt kwam er na een uur. Øyvind Storflor met een vrije trap richting doel, daar stond Mikael Dorsin klaar die volledig vrij stond en de bal simpel in doel werkte. Rosenborg trainer Per-Mathias Høgmø koos ervoor om Frode Johnsen niet te laten starten, hij werd echter in de 75e minuut wel ingebracht als vervanger van Roar Strand. Steffen Iversen die niet echt in goede vorm verkeert, werd ook op de bank gelaten, als vervanger werd Youssouf Kone ingezet zonder dat die echt kon bewijzen in deze wedstrijd. Scoren gaat niet echt vlot meer bij Rosenborg, vooral niet thuis. Voor deze wedstrijd heeft de club uit Trondheim slechts in doelpunt in drie wedstrijden kunnen maken. Hoewel Rosenborg niet echt goed speelt blijven ze in de running voor de titel.