Brann opnieuw onderuit

viki meeuwis

Zondag werd de zestiende speeldag in de Tippeligaen afgewerkt. Blikvanger waren de wedstrijden tussen Rosenborg uit Trondheim en VÃ¥lerenga uit Oslo. Serieleider Brann had op papier een makkelijke wedstrijd tegen Start Kristiansand als het zich niet liet verrassen zoals vorige week tegen Lillestrøm.

Rosenborg – Vålerenga: 3-2
Een zwakke wedstrijd op Lerkendal tussen Rosenborg en VÃ¥lerenga met de nodige dramatiek in de slotfase. Dat was kort samengevat de openingswedstrijd van de 16e speeldag zaterdagavond.
Rosenborg speelde met Vidar Riseth op het centrale middenveld. Hij en zijn ploegmakkers werden het eerste kwartier van het veld gespeeld. VÃ¥lerenga had toen makkelijk aan de leiding kunnen gaan maar verzuimde te scoren. Toen Kvarme met een blessure uitviel nam Riseth zijn plaats in als verdediger. Toen pas begon Rosenborg greep op de wedstrijd te krijgen. Solli nam de rol van spelverdeler op het middenveld over. In de 19e  minuut kon Steffen Iversen het eerste doelpunt van de eerste helft binnenwerken. VÃ¥lerenga liet een overweldigende zwakke indruk na. Vlak voor de rust kon Dorsin het tweede doelpunt verzilveren na een zwakke uitworp van Arason.
In de tweede helft bleef de thuisploeg de wedstrijd in haar greep houden. Rekdal greep in en bracht de jonge Alexander Mathisen in voor Freddy Dos Santos. In de 72e minuut wierp dat zijn vruchten af toen Mathisen met een kopbal voor de 2-1 zorgde. Na hands van Riseth kreeg VÃ¥lerenga een penalty toegewezen. Christian Grindheim liet die kans niet voorbij gaan en scoorde zo de gelijkmaker. Riseth was echter uit op wraak. Amper twee minuten later kon hij via een corner scoren en daarmee de wedstrijd winnen voor Rosenborg.

Brann -  Start: 0-1
Ondanks het feit dat Brann praktisch heel de tweede de vloer aanveegde met Start was het toch de ploeg uit Kristiansand die met de drie punten ging lopen.
Start begon ook het beste aan de wedstrijd. De bezoekers legden een hoog tempo op en zette meteen druk. Dat zorgde voor verschillende fouten op de eigen helft van Brann. Het doelpunt was daar trouwens een perfect voorbeeld van. Stefan Bärlin kreeg veel ruimte op de linkerkant bij Start, hij rukte op naar de zestien meter en had keuze te over om te passen naar ploegmaats die op een goede positie stonden. Zvarl, die Sigurdsson op het middenveld verving, stond zwaar onder druk en toen hij de pass van Bärlin wou onderscheppen, eindigde die in eigen doel. Start kon het tempo niet tot het einde van de eerste helft volhouden maar het was vooral het passieve spel van Brann dat de bezoekers de nodige kansen bezorgde.

Na de rust veranderde het spelbeeld compleet. Brann kwam beter in de match en vooral Petter Vaagan Moen en Martin Andresen maakten dan een frissere indruk. De druk kwam nu van de thuisploeg die Start zowat alle hoeken van het veld liet zien. In de 76e minuut had Brann de kans op de gelijkmaker via een straschop. Charlie Miller kon die echter niet voorbij keeper Rune Nielsen krijgen zodat Brann alsnog verloor.

Tromsø – Sandefjord: 2-2
Het zag er lang naar uit de Tromsø eindelijk nog eens een zege zou behalen op Alfheim. In de tweede minuut kon Sigurd Rushfeldt vanop twintig meter de bal tegen het net knallen. Op het half uur wist Walltrip in de rebound, na een afgeblokt schot van Tegström alsnog de gelijkmaker binnen te schuiven.
Na de pauze kon Ole Martin Årst zijn klasse nog eens laten zien via een kopbal na een pass van Lars Ivar Strand. De bal kwam in de verste hoek terecht, onhoudbaar voor keeper Espen Bugge Petersen. Na een duel tussen Madsen en Morten Pedersen kreeg Sandefjord een strafschop toegewezen. Die werd genomen en omgezet in een doelpunt door Tommy Knarvik. In de slotminuten kwam Tromsø nog dicht bij de overwinning. Het was nogmaals Lars Ivar Strand die als dirigent voor de actie fungeerde. Hij stuurde een voorziet diep het veld in, voorbij de Sandefjord verdediging. Ole Martin Årst kon net niet bij de bal en de doelpoging van Rushfeldt kwam in de armen van Bugge Petersen terecht. Met dit gelijkspel schiet Tromsø niets op en begint het er heel moeilijk uit te zien om zich in de Tippeligaen te handhaven.

Viking – Lillestrøm: 1-2
Lillestrøm behaalde uiteindelijk de overwinning na een een ietwat dom doelpunt.
In de eerste helft kwam Lillestrøm in de 36e minuut op voorsprong via een doelpunt van Arild Sundgot na een goede pass van Shane Stefanutto. Peter Ijeh kon net voor de pauze de gelijkmaker binnenwerken. Gaarde kreeg de bal terug na een corner. Hij schoot de bal richting doel. Abelsson kon op zijn beurt verder naar doel koppen. Met Ijeh goed geplaatst vlak voor doel was het voor hem een makkie om de bal tegen de netten te werken.

Twee minuten na de rust kon Mifsud er 2-1 in het voordeel van Lillestrøm van maken. Mifsud met een afstandsschot maar Austbø kan de bal goed opvangen. De uitgooi was echter minder fraai, Mifsud met een snelle beweging richting bal en die schoot de bal netjes vanop korte afstand in doel. Zwak gespeeld van Austbø en dat heeft Viking het gelijkspel gekost. Nadat Lillestrøm er sinds 16 mei niet meer in geslaagd was om te winnen, hebben ze nu al twee wedstrijden op rij gewonnen. Telkens was het Mifsud die voor het beslissende doelpunt tekende. Met deze nieuwe overwinning staat Lillestrøm nu op de tweede plaats, na Brann.

Odd Grenland – Stabæk: 0-1
De temperatuur in Skien was hoog en dat speelde de twee ploegen duidelijk parten. Het tempo lag dan ook laag en echte kansen bleven uit. Hoewel Odd de beste ploeg was, kwamen ze er nooit toe om de kansen in een doelkans om te zetten. Stabæk had zijn kansen, grotendeels vanop de couter maar afgezien van Veigar Pall Gunnarsson was de anders zo offensieve kant van Stabæk redelijk zwak. In het begin van de tweede helft werd er gefloten voor hands van Pelle Nilsson, dat werd een straschop. En die werd dan weer compleet verknoeid door Alanzinho. Het blijft dan ook de vraag waarom niet de vaste strafschopnemer, Daniel Nannskog de penalty voor zijn rekening nam. Vlak voor het einde van de wedstrijd viel er dan toch nog een doelpunt.

Lyn – Molde: 2-0
Lyn heeft nog altijd te kampen met blessureleed. Dat heeft er onder andere toe geleid dat het ongeroutineerde defensieve middenveldersduo Daniel Theorin en Kim André Madsen in de basiself stonden zondag. Voor doelpunten was het wachten tot tien minuten in de tweede helft. Powell met een kopbal richting Hoff. Die speelde op zijn beurt verder naar Ogbuke. De Nigeriaan kon de bal makkelijk voorbij keeper Jan Kjell Larsen spelen en recht in het doel van Molde. In de 73e minuut was het voor de tweede keer raak. Magnus Powell won een kopbalduel, Hoff nam de bal met zich mee verder het veld in. Via Powell kwam de bal bij Larsen terecht. Een slechte uitgooi en in de rebound kon Magne Simonsen er alsnog 2-0 van maken.
De trainer van Lyn, Henning Berg, was tevreden na afloop van de wedstrijd en vooral over zijn jonge spelers. “Ik ben van mening dat onze jongeren achterin een degelijke wedstrijd hebben gespeeld. De wedstrijd was over het algemeen genomen goed met kwaliteit en solide voetbal”, aldus Berg.

Vanavond wordt de partij tussen Fredrikstad en Ham-Kam nog gespeeld.