Analyse Analyses 2006/2007 - KV Mechelen

Truyens Himke
| 0 reacties
Analyses 2006/2007 - KV Mechelen
Foto: © SC

1. Inleiding
 
KV Mechelen gaat zijn tweede seizoen in tweede nationale tegemoet en hoopt er ditmaal meer van terecht te brengen. Malinwa eindigde vorig seizoen op een teleurstellende veertiende plaats en kende alles behalve een rustig seizoen. Dit jaar willen de Maneblussers geen potten breken maar de linkerkolom van het klassement is wel een absolute must. Fi Vanhoof en KV Mechelen lieten zich alvast gelden op de transfermarkt. Of de vele wissels in de ploeg effect zullen hebben valt af te wachten.
 
 
2. De Ploeg
 
KV Mechelen werkte tijdens het tussenseizoen hard aan een nieuwe kern. De teleurstellende resultaten van vorig seizoen zitten hier voor een groot deel tussen. Maar ook de komst van een nieuwe trainer brengt steeds nieuwe gezichten met zich mee.
Om het slechte seizoen 2005 – 2006 snel te vergeten wierven de geelrode Mechelaars Peter Maes aan als nieuwe trainer. Maes is gekend als doelwachter van ondermeer stadsrivaal RC Mechelen en Anderlecht. Nadien kreeg hij naam als trainer van reeksgenoot Verbroedering Geel.
Samen met Maes wisselden ook Jeroen Mellemans (middenwelder), Kevin Geudens (middenvelder) en Issame Charai (aanvaller) de Kempen in voor de Dijlestad.
Ook werden Jonas Ivens (verdediger - Deinze), Jean-Paul Kielo-Lezi (aanvaller - Lokeren), Bjorn Vleminckx (Oostende), Kristof Goessens (middenvelder - PSV), Kevin Kempeneers (doelwachter - Anderlecht), René De Cooman (aanvaller - Tienen) en Olivier Werner (Standard) binnengehaald.
Zij moeten de vertrekkende Patrick Goots (Mol-Wezel), Bram Criel (V. Geel), Jeroen Coppens (Tongeren), Tom Peeters (Roeselare), Steven Ribus (Dilbeek), Augustin Ruiz-Lopez (Dessel Sport), Vincent Van Trier (Willebroek-Meerhof), Boris Marolt (contract ontbonden), Osman Serbest (RS Waasland), Yves Thijs, Jan Verlinden (Kampenhout), Antoine Nandlu (Woluwe), Tom Verelst en Ben Van Briel (Dessel Sport) vervangen.
Omtrent Dennis Masina zijn er nog steeds vele twijfels. De Swazi behoort volgens de Fifa en de KBVB toe aan KV Mechelen, maar vertikte het terug te keren naar België. Hij zou voor het Zuid-Afrikaanse Supersports United willen gaan spelen. Naar alle waarschijnlijkheid krijgt Masina een schorsing van één jaar.
 
3. Geschiedenis
 
KV Mechelen is zonder meer één van de grootste clubs uit België als het geschiedenis aangaat. De Mechelse club zag voor het eerst daglicht in 1904 onder de naam Football Club Malinois. Toen de club zich aansloot bij de UBSSA (Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques), kreeg het stamnummer 25 toegekend.
FC Malinois deed er enkele jaren over alvorens het zich kon nestelen in de eerste divisie van het Belgische voetbal. Toch hadden de Mechalaars het moeilijk om zich te handhaven en keerden ze op regelmatige tijdstippen terug naar tweede divisie. In 1929 kreeg Malinois zijn koninklijke titel RFC Malinois ter ere van het 25-jarige bestaan van de club. Malinois nestelde zich in de middenmoot van eerste nationale tot het in 1930-1931 plots tweede eindigde op drie punten van kampioen Antwerp. Malinois wou meer en kreeg dat uiteindelijk in 1942-1943. Het werd nog tweemaal kampioen in hetzelfde decennia tijdens de seizoen 1945-1946 en 1947-1948.

Ook Malinois bleef niet gespaard van de vervlaamsing en liet in 1952 een kleine naamsverandering noteren. Voortaan zou de club als KFC Malinois door het leven gaan. De huidige naam, KV Mechelen, kreeg het in 1970. Tien jaar later stond Mechelen voor het eerst op de afgrond en zag het er alles behalve rooskleurig uit. Maar dat was zonder Cordier gerekend. Cordier zag voetbal als een onderneming en maakte van Mechelen op enkele jaren tijd een Belgische topclub. De successen die daaruit volgde zijn door iedere voetballiefhebber gekend. Mechelen pakte als laatste Belgische club een Europese titel en mocht zich winnaar der bekerwinnaars noemen na het verslaan van Ajax met 0-1 te Straatsburg. Mechelen bleef nog enkele seizoen meedraaien aan de top maar verdween halverwege de jaren ’90 even snel dan het tevoorschijn kwam tien jaar eerder.
En het ging steeds van kwaad naar erger met de eens zo roemrijke club. Het absolute dieptepunt bereikte KV Mechelen in 2002 toen het net kon voorkomen door de KBVB geschrapt te worden. Onder impuls van Mark Uytterhoeven zamelde de Mechelse achterban genoeg geld in om stamnummer 25 over te nemen. KV Mechelen is dus eigendom van zijn supporters.

YRKV Mechelen degradeerde naar derde klasse waar het twee seizoenen verbleef om nadien als kampioen over te gaan naar tweede nationale.
 
4. Erelijst

Belgisch landskampioenschap
winnaar (4): 1942/43, 1945/46, 1947/48, 1988/89
tweede (5): 1930/31, 1953/54, 1986/87, 1987/88, 1990/91

Beker van België
winnaar (1): 1987
finalist (3): 1967, 1991, 1992

Belgische Supercup
finalist (1): 1987

Europese Beker voor Bekerwinnaars
winnaar (1): 1988

Europese Supercup
winnaar (1): 1988
Individuele trofeeën
Verschillende spelers behaalden een trofee toen ze voor de club speelden:

Topscorer
(1)
1942 (Albert De Cleyn)

Gouden Schoen
(3)
1987 en 1989 (Michel Preud'homme), 1988 (Lei Clijsters)
 
5. Infrastructuur
 
KV Mechelen speelt al jaar en dag Achter de Kazerne te Mechelen en ook dit seizoen is dat nog niet anders. Het stadion wordt “Achter de kazerne” genoemd omdat er tot voor enkele jaren een militaire kazerne net voor het stadion gelegen was. De kazerne is echter verdwenen, de naam van het stadion nog niet.

KV Mechelen speelde met de vereffening het stadion echter kwijt en huurt dit nu. KVM is wel potentiële koper maar nog steeds niet terug de eigenaar.
Het stadion heeft een capaciteit van 14.145 toeschouwers, waarvan 9.345 staanplaatsen, 4.063 zitplaatsen, 524 Business Seats en 213 loges.

Achter de Kazerne is niet meteen het mooiste stadion maar heeft sfeer. Hiervoor zorgen ook de talrijke bezoekers die Malinwa steeds op de been krijgt.
 
5. Prognose
 
KV Mechelen wil ook dit seizoen een rustig seizoen beleven en hoopt alvast beter te eindigen dan vorig seizoen. De Mechelaars gaan resoluut voor de linkerkolom en hopen stiekem op meer.

Toch zal het afwachten worden. Mechelen dat zijn ganse kern overhoop heeft gegooid zal nog wat samenspel en ritme moeten aanleren alvorens te hopen op een rustig seizoen.
Wat sowieso zeker is: dit jaar staat er een ploeg en dat was vorig seizoen op sommige momenten ver te zoeken. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

 Promotion Play-offs - Finale (T)
SK Deinze SK Deinze 1-2 Lommel SK Lommel SK

Nieuwste reacties