Cádiz wint eigen Trofeo Carranza

Frederic Soenen

De Spaanse tweedeklasser Cádiz heeft haar eigen tornooi, de Trofeo Carranza, gewonnen. In de finale klopte het de buren van Real Betis na het nemen van strafschoppen. Villarreal werd derde, Real Madrid vierde.

Cádiz begon sterk aan de finale, zonder echt uitgespeelde kansen te creëren. Betis hield echter vrij makkelijk stand, en kwam steeds meer in de match. Het creeerde ook kansen, en waar Joaquín en Dani op het kwartier niet in slaagden lukte Edu vijf minuten later wel. Hij kopte een hoekschop staalhard binnen: 0-1...
De thuisploeg bleef echter niet bij de pakken zitten, maar Nano, Miguel noch Enrique waren bij machte Toni Doblas te verslaan. Het was in tegenstelling Betis dat nog voor de rust te score kan verdubbelen. Na mooi samenspel met Edu legde Joaquín na een heerlijke actie de 0-2 ruststand vast.

Cádiz kwam sterker uit de kleedkamers. De inbreng van Acuña en Raúl López bleek een voltreffer, want beiden bereidden ze na een tiental minuten de aansluitingstreffer in, die keurig binnengekopt werd door Medina: 1-2 en alles terug mogelijk.

Wat daarop volgde was een heerlijk kijkstuk, met wisselende kansen. Joaquín en Edu verzuimden de wedstrijd te beslissen, en aan de overkant miste Lucas Lobos twee uitgelezen kansen op de gelijkmaker. Toch was het diezelfde Lobos die beslissend zou zijn.
Eerst trof hij met een pegel de lat, maar vijf minuten later zette hij Acuña op weg naar de gelijkmaker.

Cádiz zette nog een heus slotoffensief in, Betis geraakte amper nog over de middenlijn, maar scoren lukte de geelblauwen niet meer.

Net als de twee halve finales zou de finale beslist worden met strafschoppen. Daarin toonde de thuisploeg zich de beste. Edu, Nano en Capi misten voor Betis, en Bezares mocht na missers van Acuña en Enrique de beslissende strafschop omzetten. In Cádiz ging, hoewel het om een voorbereidingstornooi ging, een lange feestnacht in...

Cádiz: Armando, Velázquez, Paz, Chico, Ezequiel (’57 Acuña), Fleurquin (’57 Bezares), Morán (’54 Raúl López), Nano (’30 Lucas Lobos), Miguel García, Enrique, Medina (’63 Miguel Ángel)

Betis: Doblas, Melli, Juanito, Rivas ('24 Nano), Romero ('78 Varela), Assuncao ('32 Miguel Ángel), Rivera, Joaquín ('86 Cañamero), Edu, Dani ('46 Capi), Maldonado

In de troosting tussen Real Madrid en Villarreal was het huilen met de pet op. Er waren nauwelijks kansen, veel middenveldspel en veel spelonderbrekingen. Het tempo was laag, er was geen ritme. De beste Madrileen was Beckham, die opviel door zijn tomeloze inzet. Aan de rust werden beide ploegen getrakteerd op een striemend fluitconcert.

Na de rust was het iets beter, maar meer den enkele halve kansjes, onder meer voor Riquelme en Juanfran, was er niet te zien.

En toch kwam er nog een doelpunt uit de lucht vallen. Een klasseflits van Riquelme besliste de saaie wedstrijd. Real Madrid eindigt in hun dertiende deelname voor het eerst als laatste. Een voorteken?

Villarreal: Vieria, Gonzalo ('59 Quique Álvarez), Josemi, Peña, Jose Enrique, Senna, Riquelme, Somoza ('62 Bruno), Cani ('71 Jose Mari), Nihat, Forlán ('90 Arruabarrena)

Real Madrid: Diego López, Salgado (’46 Cicinho), Cannavaro (’46 Woodgate), Sergio Ramos, Roberto Carlos, Emerson (’80 Helguera), Javi García (’62 Juanfran), Beckham, Raúl (’62 Mejía), Robinho, Van Nisterlrooij (’46 Baptista)