De Spaanse nieuwkomers (2)

Dave Sentobin
| 0 reacties
De Spaanse nieuwkomers (2)
Foto: © SC

De Spaanse competitie gaat volgend weekend eindelijk van start. Voetbalkrant wil daarom een ruime voorbeschouwing geven op het aankomende seizoen in de Primera División. We beginnen met een driedelige special over de drie nieuwkomers: Gimnástic Tarragona, Levante UD en Recreativo Huelva. Vandaag bekijken we de tweede ploeg van Valencia die vorig jaar derde eindigde in de Segunda División.
 
In 1909 werd in Valencia FC Levante opgericht. De club bestond enkel tot midden vorige eeuw onder die naam. Na de Spaanse burgeroorlog fusioneerde de club namelijk met buur Gimnástico. FC Levante zat immers zonder veld en Gimnástico zat zelfs zonder spelers door de oorlog. De nieuwe club heette voortaan Levante Unión Deportiva en de blauwrode truitjes van Gimnástico werden overgenomen.

Geldproblemen

De club speelde lange tijd in de lagere divisies tot Levante in 1963 de promotie naar de Primera División kon afdwingen. Het verblijf in de hoogste klasse duurde niet lang, want na twee seizoenen stond de club opnieuw in de Segunda División. Veertig jaar lang speelde de club afwisselend in Tercera, Segunda B en Segunda División. De degradaties gingen ook vaak gepaard met geldproblemen veroorzaakt door overmoedige voorzitters.
 
Veertig jaar na de laatste partij in de Primera División dwongen de granotas opnieuw de promotie naar de Spaanse eerste klasse af. Maar opnieuw duurde het mooie liedje niet lang. De club speelde een half seizoen prachtig voetbal en de supporters geloofden zelfs al in Europees voetbal. In de tweede seizoenshelft ging het fout en de club zakte alsnog af.
 
Cruyff
 
Nu een jaar later maakt Levante opnieuw zijn opwachting bij de elite van de Spaanse ploegen. Naast de nieuwe aanwinsten Kapo (Juventus), Robert (Benfica en ex-Newcastle), Tommassi (Roma), etc. werden deze week ook nog veteraan Zé María (Internazionale) en Berson (Aston Villa) aangetrokken. Levante maakte nog wel geen schitterende indruk in de voorbereiding: tweemaal winst en evenveel keer verlies.
 
Levante UD speelt in het stadion Ciutat de Vàlencia waar plaats is voor een kleine 28.000 man. Grote spelers als Cruyff, de pas overleden Wilkes en Mijatovic speelden hier al in de kleuren van Levante. De tweede ploeg van Valencia start het seizoen in het Sánchez Pizjuan-stadion tegen Uefa-cupwinnaar Sevilla.

Lees deel_1    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties