AaB verstevigt leiderspositie

viki meeuwis

Dit weekeinde stond de zevende speeldag in de Deense eerste klasse op het programma. Daarin werd de topper tussen FC Kopenhagen en AaB gespeeld. Kopenhagen schakelde eerder deze week Ajax uit en wist zo een plaatsje in de Champions League te veroveren. Het was dan ook uitkijken of ze ook de leider in de SAS-ligaen, AaB, konden kloppen.

FC Kopenhagen – AaB : 0-2
AaB begint stilaan afstand te nemen van de rest in de top van het klassement. Zondag avond wonnen ze vlot uit bij Kopenhagen in het Parken Stadion. AaB speelde fris en offensief terwijl Kopenhagen de overwinning van woensdag nog niet verteerd leek te hebben. Het optimisme van de ploeg uit Aalborg leverde al in de tiende minuut een doelpunt op. De Zuid-Afrikaan Nomvethe kon makkelijk de score openen. Amper twaalf minuten later bleek dat Kopenhagen defensief weer tekort kwam toen Michael Jacobsen via een kopbal de 2-0 binnenwerkte.

Na de rust zette Kopenhagen meer druk en begon meer kansen te versieren maar kon geen doelpunt scoren. Daarmee gaat de overwinning naar AaB die sinds 2003 niet meer wisten te winnen in Kopenhagen. AaB staat nu met vier punten voorsprong op Brøndby aan de leiding. Kopenhagen staat op de derde plaats op vijf punten van de leider.

Randers FC – Esbjerg: 3-1
Het was Esbjerg dat het eerst kon scoren, al na twee minuten toen aanvaller Demba-Nyrén de 1-0 op het bord zette. Negen minuten later scoorde Flittie Onstad ook een doelpunt maar ongelukkig genoeg voor Esbjerg in eigen doel. Die owngoal was een voorbode van het feit dat het niet de dag voor Esbjerg zou worden. Na en half uur moest Fernando Derveld (ex-Heerenveen) met een tweede gele kaart het veld verlaten. Het werd er voor Esbjerg niet beter op toen Randers, via Kenneth Møller Pedersen, een (twijfelachtige) strafschop in een 2-1 voorsprong kon omzetten. Vlak voor het einde van de eerste helft kon Karsten Johansen er 3-1 van maken, meteen het eindresultaat daar in de tweede helft geen goals meer vielen. Johansen moest twaalf minuten van het einde het veld verlaten met een rode kaart

AC Horsens – OB: 0-2
OB boekte een 2-0 zege uit bij Horsens na een saaie partij voetbal.
Horsens domineerde de wedstrijd in de eerste helft en kon verschillende keren voor doel komen zonder die kansen ook te benutten. Na de pauze kwamen de bezoekers beter in de match en tien minuten later kon Martin Borre het eerste doelpunt socren. Tien minuten voor tijd wist Jonas Borring de eindstand vast te leggen op 2-0. OB komt daarmee op de zevende plaats terwijl Horsens op de negende belandt met slechts vijf punten uit zeven wedstrijden.

Viborg – Vejle: 1-0
Ondanks het feit dat Vejle veruit de meeste kansen had en beter speelde viel het enige doelpunt aan de kant van Viborg. De ingevallen Jacob Olesen kon acht minuten voor tijd via een kopbal keeper Theis Rasmussen verschalken.
De eerste helft was van bedenkelijk niveau waarin vooral Vejle het beste voetbal liet zien. De eerste kans voor de bezoekers kwam er via Alex Nordlund die via een vrije trap richting doel schoot maar keeper Alvbåge kon redding brengen. In de toegevoegde tijd van de eerste helft werd Vejle een strafschop onthouden nadat Poulsen Toft onderuit haalde.

De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Vejle was het meest offensief en
Kon Viborg onder druk zetten. Brian Nielsen en Justice John Erhenede kregen beide goede kansen maar de afwerking kwam telkens te kort. Acht minuten voor het einde van de wedstrijd kon Olesen bewijzen dat hij wel scherp stond. Met een kopbal kon hij de eindscore op 2-0 vastleggen.

De matchen tussen FC Midtjylland – FC Nordsjælland en Brøndby – Silkeborg werden wegens de hevige regenval uitgesteld.