Welke ploeg kan overtuigen?

Welke ploeg kan overtuigen?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Dit weekend gaat in Derde Klasse B de nieuwe competitie van start. Het belooft dit seizoen een open reeks te worden, er is geen enkele ploeg die zich opwerpt als grote favoriet. In vergelijking met vorig seizoen zijn er met FC Luik en Seraing twee Luikse vierde klassers bijgekomen. Deze twee ploegen komen elkaar onmiddellijk tegen op de eerste speeldag. Woluwe kwam over van de A-reeks en La Louvière zakte terug uit eerste klasse. 
 
Het is moeilijk om een favoriet aan te duiden. Uit interviews met verschillende clubtrainers blijkt dat er geen eensgezindheid is over het nieuwe seizoen. Een handvol ploegen lijkt kans te maken op een vooraanstaande rol en het is afwachten welke ploeg dit kan waar maken.

De twee meest vernoemde ploegen zijn Visé en Olympic Charleroi. Het toeval wil dat beide ploegen elkaar op de eerste speeldag onmiddellijk tegen komen. Visé kwam vorig seizoen net iets tekort voor de eindronde, maar versterkte zich in het tussenseizoen gevoelig. Wanneer trainer Phillipens de ploeg aan het draaien krijgt, is Visé misschien wel de grootste titelkandidaat. Olympic miste vorig seizoen op een haartje de promotie naar tweede, in de finale van de play-offs werd er verloren tegen Waregem. De Karolingers lijken ieder seizoen een stapje dichter naar promotie te zetten, wellicht zit deze er dit seizoen in. Morgenavond kan de ploeg alleszins een eerste stap zetten door concurrent Visé puntenloos naar huis te sturen.
 
De drie Limburgse, en enige Vlaamse, clubs waren behoorlijk actief in het tussenseizoen. Opvallend was dat er meerdere onderlinge transfers werden gedaan. Zo trok Tongeren HM met Franssen en Mellemans twee Hasseltse sterkhouders van vorig seizoen aan en versterkte Bocholt zich met Geraerts. Het ligt niet in de verwachtingen dat één van deze ploegen in de problemen zal raken. Tongeren heeft wellicht het meeste potentie om bovenin mee te doen, maar het is afwachten of de jonge ploeg een heel seizoen op een hoog niveau kan spelen. Na enkele moeilijke jaren kan ook Bocholt wellicht eindelijk opnieuw omhoog kijken. Voor KSK Hasselt wordt het afwachten, het verloor meerdere belangrijke spelers en het wordt koffiedik kijken of de vervangers vanaf het begin hun voorgangers kunnen doen vergeten.
 
Hasselt begint met een verplaatsing naar Woluwe. De Waals-Brabanders zijn een groot vraagteken. De ploeg is volledig veranderd in vergelijking met vorig seizoen. Op basis van de inkomende transfers moet Woluwe een plaatsje in de subtop kunnen ambiëren, maar zo logisch is voetbal niet. Het wordt afwachten hoeveel tijd de ploeg nodig heeft om ingespeeld te raken op elkaar.

Tongeren HM krijgt met Franc Borains de derde van vorig seizoen op bezoek. Het wordt afwachten of de Walen deze sterke prestatie kunnen herhalen. Opvallend is dat er maar liefst twaalf (!) spelers met de Franse nationaliteit in de selectie van Franc Borains zitten. Tongeren maakte een goede indruk tijdens de voorbereiding, maar dit zegt uiteraard niet veel over de competitie.
 
Bocholt krijgt met Kelmis een subtopper van vorig seizoen op bezoek. Kelmis promoveerde drie seizoenen geleden naar derde en eindigde telkens verrassend hoog. Afwachten of het deze prestatie ook dit seizoen kan neer zetten. Bocholt maakte enkele moeilijke jaren door, maar gezien de inkomende transfers, moet een plaats in de middenmoot er opnieuw in zitten.
 
Een ander interessant duel is Sprimont – UR Namur. UR Namur was vorig seizoen één van de revelaties en ook dit seizoen moet de ploeg in staat zijn een rol te spelen in de (sub)top. Sprimont was vorig seizoen één van de titelkandidaten, maar viel volledig door de mand en moest zelfs nog tot de eindfase van de competitie opletten dat het niet in degradatiegevaar kwam. Dit seizoen hoopt de ploeg haar ambities wel waar te maken, een eindrondeplaats is het objectief.
 
Ook FC Luik – Seraing belooft een 'hete' pot voetbal te worden. Er worden ongeveer 4000 toeschouwers verwacht, wat natuurlijk zeldzaam is voor een wedstrijd in derde klasse. Op gebied van toeschouwers zal Luik trouwens dertig thuiswedstrijden spelen dit seizoen, de ploeg weet zich gesteund door een groot aantal supporters. Of de ploeg ook op het veld kan overtuigen, is alweer een vraagteken. De ploeg hoopt op een rustig seizoen in de middenmoot, met enkele positieve uitschieters.
 
Een ander groot vraagteken is La Louvière. De Wolven moeten aan een volledig nieuw elftal bouwen, na de dubbele degradatie. Ook La Louvière hoopt op een rustig seizoen in de middenmoot na een jaar met veel commotie. De ploeg begint met een verplaatsing naar CG Walhain, dat wellicht opnieuw een jaar degradatievoetbal tegemoet gaat.  De laatste wedstrijd is CS Verviers – Couillet. Beide ploegen gaan voor een rustig seizoen in de middenmoot.
 
Het is duidelijk dat 3B een heel open reeks is. Er is geen enkele grote titelkandidaat, maar ook in de strijd tegen degradatie is er geen enkele ploeg die er in negatieve zin uitsteekt. Dit kan de spankracht uiteraard alleen maar bevorderen en als supporter heb je niets liever!
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga B

Nieuwste reacties