Zorgt vierde speeldag voor een trend ?

Joeri De Ren
| 0 reacties
Zorgt vierde speeldag voor een trend ?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Kan de vierde speeldag zorgen voor een eerst opdeling tussen de titelkandidaten, de revelaties, de middenmotors en de degradanten ?  Het lijkt er wel op doordat er dit weekend weer enkele sleutelwedstrijden op het menu staan.  Uiteraard is de laatste jaren bewezen dat clichés altijd blijven gelden en dat de prijzen pas aan de meet zullen worden uitgedeeld.  Maar er is ook nog zoiets als de tussentijdse prijzen in de tweede klasse en voor het eerste periodekampioenschap zal er na dit weekend al meer duidelijkheid zijn aangande de ambities dienaangaande voor sommige ploegen. 

De absolute topper van deze speeldag is het bezoek van KVK bij de verrassende co-leider Dender. De nieuwkomers in tweede klasse hadden tot nu toe weinig aanpassingsproblemen en rolden over Oostende en Tienen heen als een overdonderende allesverslindende lawine. Vorige week brachten ze een punt mee van "Achter de Kazerne" en leek de lawine voor de eerste keer toch te stuiten. Ook Kortrijk verloor nog niet in dit prille competitiebegin ondanks het nodige blessureleed van Nong en nu ook Makhloufi en Vervaeke. Beide ploegen beschikken over een speler die goed bij schot is : voor Dender is dit Thiebaut die met 4 doelpunten mee de topschutterslijst aanvoert. De spits scoorde ook reeds 4 keer in de beker. Hij maakte de helft van de doelpunten van zijn ploeg en Dender is tot hiertoe ook de meest scorende ploeg van de reeks. Bij KVK is de aanvaller met de welluidende dichtersnaam Gezelle met 3 doelpunten de meest productieve aanvaller. Statistisch is de kans dat Dender wint 37% (dat is tot hiertoe de magere balans wat betreft wedstrijden die op winst eindigden voor de thuisploegen). Maar gelukkig is voetbal een sport die niet in statistieken te bevatten valt. Als we de onderlinge duels sinds 1998 analyseren dan verwachten we zondag 3,33 doelpunten. Beide ploegen bekampten elkaar voorheen immers o.a. in de eindronde van 1998. Toen was het telkens KVK dat wist te winnen.

De andere topwedstrijden van deze speeldag zijn Union – Mechelen en OHL – Virton. Beide wedstrijden worden ook op zondag gespeeld en we vinden twee ploegen terug die verwacht werden aan de top : Mechelen en OHL. Voor beide ploegen komt het erop aan te winnen en te bevestigen. Bij verlies is de kans groot dat ze de leiders zien uitlopen en dit dient vermeden te worden. Voor Union en Virton wordt het de match van de bevestiging. Indien ze zich verder kunnen doorzetten dan zijn beide in staat uit te groeien tot revelatie van deze eerste periode. Wie weet kan één van beiden wel de rol van Hamme over nemen. OHL is de ploeg met de meeste gele kaarten tot hiertoe. Gemiddeld 4 kaarten per wedstrijd dienden de vertegenwoordigers van het bastion van Tobback te slikken. Union kreeg er nog geen enkele. Voor alle 4 de clubs is dit dus een sleutelwedstrijd. De wedstrijd Union-KV Mechelen is er een met geschiedenis. De clubs bekampten elkaar reeds meermaals en in ’37-’38 werd het zelfs 7-2. Er wordt veel volk verwacht voor deze topper. In Leuven kijken de supporters uit naar de confrontatie met Virton. De vraag is of Maltese international Haber reeds dit weekend tussen de palen mag gaan staan bij de Walen. Tegen Turkijke deze week was hij man van de wedstrijd in de interland die op 2-0 eindigde voor Turkije. Serville is geschorst en de hoofdbekommernis bij de Leuvenaren is de 0-1 van vorig jaar te vermijden.

Leider Antwerp moet vanavond reeds naar Dessel. Dessel leek de seizoensstart volledig te missen door eerst twee keer met duidelijke cijfers te verliezen. Vorige week echter herpakte de ploeg zich en werd er met 1-4 gewonnen in Tienen. Dessel was de afgelopen jaren meermaals het zwarte beest van Antwerp ? Maar dit jaar lijkt de ploeg van interim-coach Welsh op weg om een uitstekend seizoen neer te zetten, mede onder impuls van de sterke Manchester jongens Dong, Campbell, Mamam, Evans en Simpson. De grootste vijand van RAFC lijkt de interne concurrentie te worden binnen de groep. Van Mieghem uitte als eerste enkele weken geleden zijn ongenoegen tegen de pers. Nu Dong terug is zal Olguin waarschijnlijk ook opnieuw naar de bank verhuizen en dat zal ook niet makkelijk worden om slikken. Lavan werd reeds naar de B-kern verwezen. Andere spelers zoals Jansen en Tomsin bewezen dan weer dat niet aflatende inzet en vechtlust kan leiden tot het heroveren van een basisstek. Dessel van zijn kant zal zeker op scherp staan tegen de Great Old aangezien de ploeg drie ex-spelers van de club herbergt die uiteraard gebrand staan op een sterke prestatie : Persa, Grozdanic en Imagbudu.

Red Star Waasland ontvangt thuis Oostende en indien de Waaslanders vanavond de punten niet tuis weten te houden wordt de positie van de coach wel erg wankel. Manager Poppe liet zich vroeg in het seizoen al eens laatdunkend uit over zijn spelers, maar ook dit blek het vuur niet aan te wakkeren. Uiteraard is het een cliché, maar iedereen weet dat niet de groep sneuvelen zal, maar wel de trainer. Waasland is gedeeld laatste met Deinze en zulks is onaanvaardbaar voor de clubleiding. Bij Waasland geen geblesseerden en dus geen excuses voor de wanprestaties. Opvallend is dat het koningsduo Arys-Flies tot hiertoe voor weinig vuurwerk kon zorgen. Misschien zijn beide teveel gelijkaardig in speelstijl en had Waasland meer baat gehad bij een balvaste en technisch sterke spits naast Arys zoals een Bayock, een Sbaa of zelfs een meer kopbalsterke en meespelende aanvaller zoals Keller. Bij Oostende echter zijn aanwinsten Bates en Lord wel het koningskoppel dat elke club gebruiken kan. Oostende begon de competitie slecht met verlies van revelatie Dender, maar lijkt sindsdien met de week sterker te spelen. Ze moeten de volgende twee weken zeker punten pakken om hun ambities waar te maken en vanavond punten pakken zou meegenomen zijn met het oog op de topper van volgende week tegen Antwerp.

Nog in de middenmoot is er morgen het duel tussen Hamme en KVSK United. De grote favoriet voor de titel stelt voorlopig teleur. Vorige week nog verloor het vroegere Lommel thuis van OHL. Beide ploegen ontmoetten elkaar vorig jaar nog in de eindronde. Bij Hamme verdwenen Flies en Mampuya en dit blijkt voor de revelatie van vorig seizoen toch nog een grote aanpassing. Bij KVSK leek de ploeg nog sterker dan vorig jaar, maar volgens sommigen is het verdwijnen van Oyen een grote aderlating en helpt het feit dat de meeste spelers weeral een jaartje ouder zijn ook niet. Met De Condé werd wel een bekende speler ingehaald bijvoorbeeld, maar ook deze lijkt over zijn hoogtepunt heen. Technisch blijft dit een onderlegde speler, maar iemand die aan de top heeft gespeeld kan zich niet altijd meer opladen later in de carrière voor duels tegen onbekende ploegen in tweede klasse. De ploeg moet dit weekend echter dringend overtuigen.

Onderaan de rangschikking zijn er drie duels die het verschil kunnen maken tussen een plek in de gevarenzone en een plek in de buik van het klassement. AFC Tubize - K.R.C. Waregem, KMSK Deinze - KSK Ronse en KAS Eupen - K.V.K. Tienen zijn wedstrijden op het scherp van de snee die bepalen of de betrokken ploegen zich veilig in de subtop of de middenmoot mogen nestelen, dan wel of ze verwezen worden naar de stresserende staart van het klassement. Ronse en Deinze worden het meest vernoemd als degradant en het rechtstreekse duel tussen beide lijkt nu al een zespuntenwedstrijd te worden. Waregem dient tegen Tubeke punten te pakken indien het niet helemaal onderaan het klassement wil belanden. Tubeke is traditie getrouw een stevige middenmotor, maar tot nu toe sloeg de ploeg er nog niet in sterk te overtuigen. Vooral vooraan lijkt de ploeg te zwak uit te vallen. Eupen tenslotte leek goed te starten, net als Tienen, maar beide ploegen kunnen dit weekend hun competitiestart geheel anders kleuren mits winst of verlies. Bij winst nestelen ze zich veilig in de warme buik van het klassement alwaar het steeds ontspannen voetballen is. Bij verlies komen ze terecht in de nerveuze degradatiezone waar een gebrek aan vertrouwen immanent is en de druk voor veel ploegen vaak destructief verlammend werkt.

    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties