Analyse Genk mee aan de kop, Club pas negende

Kristof Blomme
Genk mee aan de kop, Club pas negende

Op de vijfde speeldag liet Anderlecht voor het eerst dit seizoen punten liggen. De Brusselaars speelden gelijk bij Moeskroen. Eerste achtervolger Racing Genk won wel tegen AA Gent. Hierdoor komen de Limburgers mee aan de leiding. Club Brugge speelde een dramatische match tegen Bergen. Het kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel, waardoor het voorlopig slechts de negende plaats bezet. Standard kon wel winnen. Sergio Conceiçao toonde zich meteen weer de patron op Lierse. Ook Westerlo en Charleroi wonnen hun wedstrijd. Zij worden nu gedeeld derde met Brussels.

Anderlecht had het niet onder de markt met Moeskroen. Toch kwam het kort na de rust op voorsprong. Mémé Tchité vond Bart Goor en die lepelde de bal knap over de uitgekomen debutant Volders. Op die manier leken de bezoekers toch weer de drie punten mee te graaien. In de slotfase liep het echter nog fout. Een kopbal van Van Gijseghem strandde op de binnenkant van de paal. Custovic was goed gevolgd om zijn zesde van het seizoen binnen te glijden. Door het puntenverlies van Anderlecht kon de concurrentie profiteren. Racing Genk, de naaste achtervolger, moest daarvoor in het Fenixstadion winnen van AA Gent. De thuisploeg kwam ook op voorsprong via Chatelle. Even later maakte Davy de Beule gelijk na een goeie pas van Foley. In de tweede periode zette Genk alle zeilen bij en dat loonde. Eerst kopte Matoukou aan de tweede paal binnen en vlak voor affluiten kopte Bosnjak nummer drie tegen de touwen. De leiders tellen nu dertien punten na vijf wedstrijden.

Drie ploegen volgen op drie punten van dit tweetal: Westerlo, Charleroi en Brussels. Westerlo won thuis nipt van Sint-Truiden. Een vrije trap van Delen leek voorbij alles en iedereen te vliegen en belandde zo tegen de touwen. Aanvaller Ogunsoto eiste echter het doelpunt op. Volgens hem raakte hij de bal nog net. Veel maakt het niet uit voor Westerlo, want de overwinning staat op het bord. Ook Charleroi won, al ging dat tegen Roeselare niet van een leien dakje. Voor de rust zette Camus de Carolo's met een knap schot op voorsprong. Meteen na de koffie bracht Malki de stand weer in evenwicht. In de slotminuut kreeg Charleroi een gecontesteerde strafschop. Akgül mocht vanop de stip de overwinning vastleggen. Brussels kon niet winnen. Germinal Beerschot was te sterk met 1-2. Tien minuten na de rust ontbond François Sterchele zijn duivels met twee goals in evenveel minuten. Vlak voor tijd zorgde Colpaert nog voor de aansluitingstreffer, maar te laat. Dankzij deze driepunter staat Germinal Beerschot nu zesde met 9/15. Ook Lokeren telt negen punten na een overwinning tegen Beveren. Alles gebeurde daar in de eerste tien minuten. Camara en Maznov zetten de 2-0 eindstand op het bord. Beveren blijft onderin hangen met drie punten.

De ontgoocheling van dit competitiebegin is ongetwijfeld Club Brugge. De Bruggelingen speelden een dramatische partij tegen Bergen. In een match zonder tempo, zonder veel kansen en met veel technische fouten werd Club recht gehouden door doelman Stijnen. Enkel in het slotkwartier konden Clement en Salou even dreigen. Club kon uit de eerste vijf partijen amper zeven punten puren. In de volgende vier weken staan er drie uitwedstrijden op het programma voor blauw-zwart. Ook Standard kan niet spreken van een geslaagde competitiestart. Dit weekend werd wel gewonnen bij Lierse. Vooral maestro Conceiçao maakt het verschil voor de Rouches. Hij leverde maar liefst drie assists af. Eerst schilderde hij een bal enig mooi op het hoofd van Geraerts, die binnenkopte. Even later deed hij hetzelfde bij z'n landgenoot Sa Pinto. Toen waren er nog geen tien minuten gespeeld. Vlak na rust zette Conceiçao Kovalenko op weg naar de 0-3. Andic kon nog milderen vanop de stip. Standard telt nu vijf punten, Lierse blijft laatste met één schamel punt. Ook Zulte-Waregem ontgoochelt voorlopig. Nu werd tegen Cercle Brugge verloren. Voor de rust bracht Pivaljevic de Bruggelingen op voorsprong. Na de pauze maakte de infiltrerende Sergeant gelijk. Vlak voor affluiten zorgde de Smet met een heerlijke solo voor de 1-2 eindstand. De twee West-Vlaamse clubs tellen nu vier punten.