Lillestrøm behoudt kans op landstitel

viki meeuwis

In de Tippeligaen stond alweer de twintigste speeldag op het programma. Daarbij was er een opvallende wijziging.
De wedstrijd tussen Rosenborg en Tromsø werd uitgesteld. Bij Tromsø werd er bij een speler hersenvliesontsteking vastgesteld. De gehele ploeg werd daarom preventief onderzocht op mogelijke besmetting. Zes andere teamgenoten kampen immers met luchtwegeninfecties of griepverschijnselen. Door het uitvallen van deze zeven man komt Tromsø niet aan de verplichte zestien beschikbare spelers zoals door de NFF voorgeschreven en werd de match dus naar een latere datum verplaatst

Brann – Sandefjord: 5-3
Brann speelde gisterenavond tegen Sandefjord en wist in de slotminuten de overwinning te behalen. Sandefjord kwam verraste Brann door meteen druk te zetten en agressief spel. De bezoekers slaagden er niet in om voor echt doelgevaar te zorgen maar brachten Brann wel defensief in de problemen. Na een half uur begon het gelukkig beter te draaien voor Brann, Sandefjord bleef goed verdedigen in de eigen zestien meter. Na 38 minuten kreeg Brann een strafschop toegewezen na een duel tussen Robbie Winters en Olav Zanetti, Sæternes zette die makkelijk in een doelpunt om. Die voorsprong bleek Brann meer vertrouwen te geven.
Na de rust duurde het net geen minuut vooraleer Charlie Miller de bal tegen het net kon werken, met een knappe voorbereiding van Petter Vaagan Moen. Brann bleef goed spelen en in de 56e minuut kon Sæternes zijn tweede van de avond scoren na een pass van Andresen. De stand was dan 3-0 in het voordeel van de thuisploeg. Het leek erop dat Sandefjord niet zou terugkomen en de vraag was hoe groot de zege voor Brann zou zijn. Een half uur in de tweede helft voerden de bezoekers enkele offensieve wijzigingen door; Thorsen en Kristoffersen werden vervangen door Tegström en Tobiassen. Enkele minuten later kon Tommy Knarvik de gelijkmaker maken via een strafschop.
De wedstrijd veranderde totaal, Brann had het initiatief uit handen gegeven en een kwartier later stond het plots 3-3 via Birger Madsen en Erik Mjelde. Hierdoor werd Brann wakker geschud en twee minuten voor het einde kon Olafur Örn Bjarnason een vrije trap van Vaagan Moen binnenwerken. Twee minuten later werd Helstad neergehaald wat Brann een strafschop opleverde. Die werd makkelijk genomen door Martin Andresen die daarmee de 5-3 overwinning veilig stelde. Brann blijft aan de leiding met 40 punten, vier meer dan achtervolger Rosenborg, dat een wedstrijd minder speelde.

Viking – Stabæk: 3-1
De intrede van Tom Nordlie als nieuwe trainer van Viking gaf meteen het gewenste effect. Met nog twee doelpunten in de laatste vijf minuten was Viking zeker van een 3-1 overwinning op Stabæk.
De eerste helft begon Viking onzeker en zwalpend aan de wedstrijd. Het zag er dan ook lang naar uit dat de ploeg uit Stavanger wederom het onderspit zou delven, het tempo lag hen niet en de verschillende doelpogingen raakten nooit de netten. In de 68e minuut kon Somen Tchoyi via een corner de bezoekers op voorsprong brengen. Alsof dat nog niet erg genoeg was voor Viking moest Øyvind Svenning het veld verlaten met een blessure na een clash met Allan Gaarde.
Tien minuten voor het einde kwam de ommekeer. Nikolai Stokholm met een schot op doel en in de rebound kon Peter Ijeh de gelijkmaker binnenwerken. Gaarde liet zien waarom hij aanvoerder is bij Viking. Eerst vond hij Jone Samuelsen die de 2-1 op het bord zette, daarna gaf Gaarde een knappe pass nar Bjarnason, die Svenning verving. Bjarnason kon vanop korte afstand de bal in doel schieten. Viking won maar de echte held was trainer Tom Nordlie die de ploeg opnieuw op de rails lijkt te hebben gekregen.

Fredrikstad – Molde: 1-1
Molde heeft sinds 1984 niet meer kunnen winnen uit bij Fredrikstad. En ook gisteren slaagden ze daar niet in. Fredrikstad begon het best aan de wedstrijd en al na vijf minuten kon Christian Berg een schot op doel wagen dat uiteindelijk via Mihaly Toth in doel ging. Magne Hoseth ging daarop zijn beklag doen voor vermeende hands van Toth, scheidsrechter Sælen keurde het doelpunt goed. Op de beelden was achteraf te zien dat Hoseth en de rest van zijn team gelijk hadden.
Molde leek door het doelpunt aangeslagen en kon niet voor de tweede helft echt wat terugdoen. Fredrikstad van zijn kant leek tevreden met de 1-0 voorsprong en zette alles op de defensie, wat het spel er niet boeiender op maakte.
Ook in de tweede helft werd het geen grootste match. Aan beide kanten waren zowel de passes als de doelkansen van slechte kwaliteit. Af en toe was er een lichtpuntje, zoals in de 76e minuut toen Hoseth een corner recht in doel trapte, de stand was weer gelijk. Hierna kwamen beide ploegen beter in de wedstrijd en kregen zowel Erik Ramberg bij Fredrikstad als Pape Pate Diouf bij Molde nog doelkansen.

Start – Ham-Kam: 2-0
Twee doelpunten van David Nielsen zorgden ervoor dat Start de drie punten thuis hield in een wedstrijd waarin geen van beide ploegen echt kon overtuigen.
Ham-Kam was het meest in balbezit en kon de beste kansen afdwingen maar het was uiteindelijk Start dat met de zege ging lopen. De wedstrijd was amper begonnen toen David Nielsen, na een pass van Kristoffer Paulsen, volledig vrij werd gespeeld en keeper Ivar Rønningen makkelijk kon passeren. Dat was ongeveer het enige wapenfeit van de thuisploeg in negentig minuten.

In de toegevoegde tijd gaf Ham-Kam alles wat de ploeg nog in zich had en ging naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Dat gaf Start counter mogelijkheden. In de laatste minuut kon David Nielsen via de counter zijn tweede van de avond binnenwerken. Ham-Kam maakte het tempo en won duels maar kon voor doel nooit goed afwerken. Zo won Start uiteindelijk onverdiend.

Lyn – Odd Grenland: 1-1
Lyn Oslo en Odd Grenland deelden de punten in een onderhoudende wedstrijd in het Ullevaal Stadion zondag.
De bezoekers uit Skien waren duidelijk de beste ploeg. Zij kregen een handvol kansen maar het bleef bij het enige doelpunt vroeg in de wedstrijd, Lyn kon net voor de pauze de gelijkmaker binnenwerken. Tommy Svindal Larsen begon de wedstrijd als hangende spits, wat een goede keuze bleek te zijn. Hij kon verschillende keren goed afleggen. In de achttiende minuut stuurde hij de bal naar Tuomo Könönen die vanop korte afstand de bal in de verste hoek knalde. Zo ging Odd aan de leiding. Gedurende de rest van de eerste helft behield Odd de greep op het spel en kwam tot verschillende goede kansen. Lyn kwam pas opzetten in de laatste tien minuten voor de rust en toen slaagde Stefan Gislason erin om via een kopbal een doelpunt te maken.
Ook in de tweede helft begon Odd het beste maar kreeg nooit het aantal kansen van de eerste helft. Tegen het einde van de wedstrijd kregen beide ploegen nog enkele kansen. Eerst Odd via invaller Hivdén-Watson, die zich voorbij de verdediging wist te brengen en dan de bal knalhard in de armen van de keeper schoot. In de toegevoegde tijd kopte Könönen de bal bijna in eigen doel nadat hij onder druk werd gezet door Bala. Rune Jarstein in het doel van Odd, kon zich nog net genoeg rekkenom de bal uit het doel te houden.

Lillestrøm – Vålerenga: 2-1
Het enige verschil in deze wedstrijd met kansen aan beide kanten was Robert Koren. Hij was de beste man op het veld en zorgde voor beide doelpunten bij de thuisploeg en zo ook voor de overwinning. Storbæk kon de eer redden voor Vålerenga.
Na een goed half uur kwam Søgård opzetten met een afstandschot. De bal ging via Sundgot richting doel en Arason moest de bal uit zijn doel houden, zijn uitgooi ging recht op Robert Koren af, die niet aarzelde en de bal recht in doel schoot.
Robert Koren viert zijn doelpunt (Scanpix)

Beide ploegen gingen de rust in zonder nog echte kansen te versieren. Lillestrøm was het meest in balbezit, terwijl de ploeg uit Oslo slechts een halve kans kende via Sørensen.

Een kwartier in de tweee helft nam Riise het op tegen invaller Jepsen. Bjørn Helge Riise kon de bal verder spelen naar Koren die vanop achttien meter in doel schoot. De nieuwe trainer van VIF, Petter Myhre voerde daarna enkele veranderingen door. Hij zetten Fredheim Holm meer centraal. Die kon vanaf dan voor meer gevaar zorgen, keer op keer zag Lillestrøm zich genoodzaakt om fouten te begaan op Fredheim Holm. In de 70e minuut haalde Kippe de jonge speler neer en kreeg Vålerenga een vrije trap toegewezen. Storbæk schoot de bal makkelijk over de muur en recht in doel. De bezoekers kregen nog enkele vrije trappen na fouten op Fredheim Holm maar kwam niet meer tot doelkansen. Lillestrøm behoudt door deze overwinning kans op de titel, ze hebben nu vier punten minder dan leider Brann. Vålerenga blijft in de middenmoot hangen.