Interview Dubbelinterview Stein Huysegems-Timmy Simons

Rita De Meyer
| 0 reacties
Dubbelinterview Stein Huysegems-Timmy Simons
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Voetbalkrant spot enkel Timmy Simons in Nederlandse topper

 
“Het is genieten met die aanvoerdersband”
 
Dat we na de topper PSV-Feyenoord gelukkige en minder gelukkige Belgen tegen het lijf zouden lopen, konden we min of meer vermoeden. Maar dat we maar één landgenoot tussen de lijnen zouden zien, was ook voor ons een verrassing. Alleen Timmy Simons - nota bene als kapitein - hield onze nationale eer hoog in het uitverkochte Philips Stadion. Stein Huysegems kwam samen met Pieter Collen niet van de bank af. “Ik besef dat dit met het oog op de Rode Duivels geen goede zaak is.” De Nederlandse kaskraker gezien door Belgische ogen.
 
“Ja, we hebben elkaar geluk gewenst via een sms. Maar dat doen we voor elke wedstrijd.” Koeman en Koeman, Ronald en Erwin, broederlijk naast elkaar op de persconferentie na afloop van de clash PSV-Feyenoord. Ronald haalde het van oudere broer Erwin met 2-1. “Ik heb wel al gezelliger naast m’n broer gezeten”, lachte Feyenoordcoach Erwin Koeman groen. “Dit is een zure nederlaag en niet alleen omdat het tegen mijn broer was.” Beide broers gingen niet in de clinch met elkaar, hoewel daar wel reden toe was. De gelijkmaker van Feyenoord werd in de slotfase onterecht afgekeurd, na een vermeende duwfout op doelman Gomez. In werkelijkheid struikelde die nogal onhandig over een been van een ploeggenoot. Maar in een familieruzie hadden beide heren geen zin. Luchtig klonk het: “Dan had onze moeder haar zin gekregen, zij wilde een gelijkspel.”
 

Eén spits

 
Meer zure gezichten bij de Belgische kolonie van Feyenoord Rotterdam. Een Belgisch onderonsje werd het dus niet. Van de vijf landgenoten keken Timothy Derijck, Benjamin De Ceulaer en Philippe Léonard toe vanuit de tribune. Stein Huysegems en Pieter Collen mochten de bank verwarmen, zonder één minuut speelgelegenheid. Huysegems verwoordde de ontgoocheling in het Belgische kamp: “Vandaag waren er maar twee bij en die zaten dan nog op de bank, prettig is anders. We willen natuurlijk zoveel mogelijk op het veld staan en goeie wedstrijden spelen. Hopen nu dat we volgende week weer aan de beurt zijn.”
 
Erwin Koeman en Feyenoord begonnen met de nodige druk aan de topper, na de matige resultaten. Met als gevolg ook morrende fans. Het spandoek waarop voorzitter Jorien van den Herik niet echt vriendelijk werd gevraagd op te stappen, liet weinig aan de verbeelding over. De trainer van Feyenoord pakte het dan ook voorzichtig aan, met Angelos Charisteas eenzaam in de spits. Maar die moest er nog voor halverwege de eerste helft af. Geen Huysegems in de plaats, neen, wel oude rot Pierre Van Hooijdonk.
Huysegems: “Als je met één spits aan de wedstrijd begint, hoop je in het laatste halfuur, de laatste 20 minuten nog in te vallen en met twee of drie spitsen te spelen, maar dat was niet het geval vandaag.” Is de komst van Charisteas een tegenvaller voor Stein? “Nou, we hebben de voorbije weken steeds met twee spitsen gespeeld en dan stond ik altijd in de basis. Vandaag met één spits werd ik geslachtofferd. Maar als we volgende week weer met twee vooraan spelen, kan het evengoed zijn dat ik er weer insta.”

Aanpassing

Een leuke wedstrijd is het ook niet geworden, zondagmiddag voor 35.000 uitgelaten supporters. Daarvoor was Feyenoord te zwak. Alleen de onmondigheid voor doel van PSV en een fout achteraan bij de Eindhovenaars, brachten weer wat spanning in de match. Timmy Simons besefte dat: “De wedstrijd moest aan de rust al beslist zijn. We zijn goed gestart, maar hebben Feyenoord jammer genoeg terug in de match laten komen. Blijft het 2-0 aan de rust, dan komen zij nooit terug. Een dekkingsfout bij ons kort voor de rust zorgt dan voor de 2-1 en daar putten de Rotterdammers natuurlijk vertrouwen uit. Arouna Koné kon de match na de rust in een definitieve plooi leggen, maar deed dat niet. En zo was het nog spannend tot op het einde.”
 
Ronald Koeman trad zijn captain bij: “Ik moet zeggen, ik heb genoten van Koné als speler, maar zijn rendement was niet om over naar huis te schrijven. Van Arouna ging enorm veel dreiging uit, maar de laatste pass was niet goed. Je weet dat Feyenoord kan terugvechten, dan moet je die uitgespeelde kansen afmaken.” De PSV-trainer vond het zondag ook tijd om Patrick Kluivert te laten debuteren en was tevreden over diens invalbeurt. Simons vindt het nog te vroeg om Kluivert al te evalueren, “maar je ziet dat die jongen altijd op een hoog niveau gespeeld heeft, dus is het niet zo moeilijk voor hem om zich aan te passen.”
 
Aanpassingsproblemen heeft Simons hier nooit gekend, hij is in zijn tweede seizoen zelfs al aanvoerder. Simons: “Dat gebeurt niet dikwijls, Cocu is normaal kapitein, en hij is niet vaak geblesseerd of geschorst. Maar ik moet toegeven: het is wel genieten met die aanvoerdersband. Wanneer dat is vastgelegd? Vorig seizoen was ik derde kapitein, Ooijer is weggegaan en dan ben ik een rijtje opgeschoven. Het is een mooi teken van waardering, na je eerste seizoen al vice-kapitein zijn.”
 
Dan verloopt de inloopperiode van onze Belgen bij Feyenoord iets minder gesmeerd. Huysegems: “Tja, het is natuurlijk altijd wat aanpassen, spelers leren kennen, systeem leren kennen. ’t Is een mooie club, alleen vallen de resultaten nu tegen en dat moet snel veranderen. Wij Belgen vormen hier een leuke bende en steunen elkaar. En dat is het wat we nu nodig hebben.”
 

Rode Duivels

 
Ook Timmy vond het jammer dat hij niet tegen één of meerder landgenoten kon spelen. “Maar vooral voor die gasten is het natuurlijk niet plezant. Maar goed, dat is een topclub. Aan de andere kant kan het ook snel gaan. De ene week speel je, de andere zit je op de bank.”
 
En niet spelen in belangrijke wedstrijden, betekent ook dat een selectie voor de Rode Duivels op de helling komt te staan. Huysegems: “Ik wil me inderdaad in de kijker spelen van de bondscoach en mijn bankzitterstatuut heeft vandaag geen goed gedaan. Maar ja, de keuze is hier groot voorin. De trainer heeft niets uitgelegd, maar dat vind ik ook niet nodig. Ik moet gewoon morgen met een fris hoofd opnieuw beginnen en op training laten zien dat ik er klaar voor ben. Bewijzen dat ik klaar ben voor de volgende wedstrijd.”
 
Een goeie instelling, weet ook Simons. Want hij beseft dat het nationale elftal nood heeft aan spelers die het goed doen bij hun clubs. “Als het goed draait in de club kan je dat vertrouwen meenemen naar de Rode Duivels. Je ziet soms bij andere jongens dat het geloof in eigen kunnen weggeëbd is, en dat is dan niet toevallig een speler waar het niet goed gaat in de club.”
 
Zelf heeft hij geen problemen om zijn vorm aan te houden, “al heb ik het vandaag wel moeilijker gehad, maar goed dit zijn topwedstrijden.” Opvallend: Timmy wordt bij wedstrijden van PSV nauwelijks in het spel betrokken. Hij recupereert ballen en geeft een goeie pass. That’s it. Bij de nationale elf zien ze hem als een dragende speler en krijgt hij wel regelmatig een bal. En dat verschil merkt de Brabander wel. “Ook bij Club Brugge was ik dienend en onopvallend. Trond Sollied rekende ooit uit dat ik maar enkele minuten de bal heb in een hele match. Dat is hier ook zo. Er zijn betere spelers die belangrijk kunnen zijn voor de Rode Duivels, zoals een Kompany bijvoorbeeld.”

 
Door Jan de Jong
 
 
 
 
 
 
 
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties