De terugkeer van Mpenza en crisis in Brussel

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
De terugkeer van Mpenza en crisis in Brussel
Foto: © SC

Vandaag nemen we u in Retro opnieuw mee voor een reis door de tijd. Wat schreven de sportkranten de afgelopen jaren zoal op 19 oktober?

1998: Denderleeuw duwt Anderlecht in crisis

Denderleeuw duwt Anderlecht in één van de zwaarste crisissen in zijn bestaan. De tweedeklasser schakelt de Belgische recordkampioen uit in de Beker Van België en duwt de club zo nog dieper in de put. Anderlecht was dramatisch aan het seizoen begonnen, stond zelfs even helemaal onderaan en was bovendien ook al in Europa uitgeschakeld. De beker leek de laatste kans op een Europees ticket, maar ook dat glipte hen nu uit handen. "Er zijn nog 24 matchen, het seizoen is dus niet voorbij", aldus speler Lorenzo Staelens destijds. "Maar welke ambities we nog mogen koesteren, weet ik niet. De beker was de kortste weg om Europees voetbal te halen, maar het is ons niet gelukt. Denderleeuw heeft zijn zege niet gestolen. Het heeft geprofiteerd van onze fouten. Tegen nieuwjaar moeten we de balans maken om te weten of we nog mogen hopen op Europees voetbal. Ja, ik vrees ervoor. Maar als we er niet zouden in geloven, moeten we er niet aan beginnen." De hoop van Staelens bleek gegrond, want na een knappe terugronde eindigde Anderlecht nog derde en pakte het een ticket voor de Uefa-beker.

2000: Anderlecht speelt Kiev naar huis

Twee jaar later leefde Anderlecht dan weer op een wolk. De Belgische kampioen klopte thuis Dinamo Kiev in wat later de beste Champions League – campagne van de club ooit zou blijken. Kiev kwam in het Constant Vanden Stock Stadion op voorsprong, maar werd uiteindelijk wel met 4-2 naar huis gestuurd. Radzinski scoorde twee keer, Stoica trof ook een keer raak en het vierde doelpunt was een Oekraïense owngoal. Anderlecht zou uiteindelijk als groepsleider doorstoten naar de tweede ronde.

2001: Club Brugge klopt CSKA Kiev

Een jaartje later speelt ook Club Brugge tegen een Oekraïense club, maar dan tegen CSKA Kiev in de Uefa-beker. Blauw-zwart boekt in Kiev een vrij makkelijke 0-2 zege, waardoor kwalificatie voor de derde ronde al op zak lijkt. Kapitein Gert Verheyen scoorde beide doelpunten.

2002: Mendoza zorgt voor rel

Op 19 oktober 2002 gaat het dan weer minder goed bij Club Brugge. Andrès Mendoza zorgt immers voor een flinke rel door op training met Bratislav Ristic op de vuist te gaan. Mendoza wordt door zijn eigen trainer voor drie wedstrijden geschorst. Mendoza is duidelijk in de krant: "Ik wil deze winter weg." Zover kwam het niet. Mendoza bleef nog ruim anderhalf jaar bij Brugge en zou de club onder meer nog een prachtige zege op AC Milan schenken.

2004: Mpenza keert terug

Emile Mpenza verrast vriend en vijand met een terugkeer naar de nationale ploeg. De wispelturige aanvaller weigerde al enkele maanden nog uit te komen voor België, maar na een goed gesprek met bondscoach Aimé Anthuenis besluit hij toch terug te komen. Twee jaar later is Mpenza nog altijd Rode Duivel.

2005: Club wint in Wenen

Club Brugge boekt een belangrijke overwinning op het veld van Rapid Wenen. Bosko Balaban schenkt zijn club met een floddergoal de eerste Champions League – zege van het seizoen. Club zou uiteindelijk ook thuis winnen van Rapid Wenen en zich zo plaatsen voor een verlengd avontuur in de Uefa-beker. [AN]    

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties