Analyse Duur puntenverlies voor AIK

Duur puntenverlies voor AIK

In de Allsvenskan werd er de afgelopen dagen verschillende wedstrijden van de 22e speeldag afgewerkt. Elfsborg en AIK staan aan de leiding en strijden om de landstitel. Ook voor Helsingborg, Malmö, Hammarby, Djurgården en IFK Göteborg staat er nog wat op het spel, de landstitel lijkt ver weg maar een plaats in de Royal League is nog wel mogelijk. Enkel de eerste vier ploegen mogen deelnemen aan het Scandinavische tornooi.

Zaterdag 14 oktober:
De wedstrijd tussen AIK en Helsingborg was een sprankelend voetbalfeest met veel doelkansen en goede duels. Helaas eindigde de wedstrijd voor AIK, voor wie er veel op het spel stond, met een anti-climax. AIK domineerde het eerste half uur met op de linkerkant Mats Rubarth als gevaarlijkste speler. Dan nam Helsingborg over en een snelle Luton Shelton kon Daniel Tjernström voorbij gaan en de bal makkelijk voorbij keeper Daniel Örlund spelen.
Hierna domineerde de ploeg uit SkÃ¥ne en kregen Jakobsson en Svanbäck nog een goede kans in de eerste helft.
Na de pauze kwam Miran Burgic in voor middenvelder Dulee Johnsen. Dat was een goede zet want het duurde net een halve minuut voordat hij de gelijkmaker binnenwerkte. Enkele minuten later was hij er weer als de kippen bij bij een uitworp van Daniel Andersson maar dit keer kon hij niet bij de bal geraken.
In de zestigste minuut kon Figueiredo een perfecte vrije trap van Nicklas Carlsson binnenwerken en de 2-1 was een feit voor Helsingborg. AIK zette vanaf dan meer druk maar het laatste kwartier was in handen van de bezoekers. Henrik Larsson met een goede kans waarna Fredrik Björck de held voor de supporters van Helsingborg werd, ten koste van Daniel Arnefjord die de bal per ongeluk in eigen doel werkte. Een 2-2 gelijkspel dus, wat betekent dat AIK misschien een belangrijke kans in de strijd om de titel gemist heeft.

Zondag 15 oktober:
Örgryte speelde een heel slechte wedstrijd zondag. Thuisploeg Gefle slaagde er makkelijk in om twee doelpunten te maken op het half uur via Johan Claesson en een minuut later via Daniel Westlin. Örgryte probeerde via wissels wat meer offensief voetbal te brengen maar kwam nooit in de buurt van het doel.

In Växjö werd de wedstrijd tussen Östers en BK Häcken gespeeld. In de eerste helft domineerde Öster met goede passes maar was niet efficiënt genoeg voor doel. In de tweede helft nam Häcken over en nam de leiding na een strafschop van Teddy Lucic. In de 54e minuut werd Thomas Backman met een rode kaart van het veld gestuurd en moest Östers met tien man verder. Zij verkozen om Fredrik Gustafson in te brengen op het middenveld. Een goede beslissing want enkele minuten later kon hij Teafore Bennet vrij spelen die de gelijkmaker scoorde.

Maandag 16 oktober:
In de wedstrijd tussen Kalmar FF en Elfsborg IF begon de wedstrijd een kwartier later naar aanleiding van problemen met de belichting. Voor Elfsborg was dit een belangrijke match, met nog vier wedstrijden te spelen, moesten ze afstand nemen van AIK dat slechts enkele punten achter staat. Dat was te merken aan het spel, dat nerveus was met veel slechte passes en harde duels. Het enige doelpunt werd gemaakt door Jon Jönsson via een vrije trap in de zevende minuut. Tien minuten in de tweede helft werd middenvelder Andreas Augustsson van het veld gestuurd met een tweede gele kaart. In de eerste helft had hij een eerste gekregen na een harde tackle op César Santin en in de tweede helft was het een regelrechte aanval op Avi Ferreira dat ref Peter Fröjdfeldt een tweede gele en dus rood deed uitdelen.
De trainer van Elfsborg, Magnus Haglund voerde meteen twee wijzigingen door. Defensieve middenvelder Jari Ilola en Mathias Svensson gingen er af en middenvelder Martin Andersson en de snelle aanvaller Joakim Sjöhage werden er in gebracht. Sjöhage zorgde eigenhanding voor vele problemen voor de verdediging van Kalmar. De negen andere spelers bouwden een uiterst stevige muur op de eigen speelhelft en hield stand. Een zege dat misschien wel de titel kan opleveren.

Malmö won thuis makkelijk met 2-0 van GAIS. Beide doelpunten vielen in de eerste helt waarin Malmö domineerde. De eerste goal kwam er via Yksel Osmanovski die de bal maar in open doel had te werken. Hallfredsson bracht de thuisploeg even later op een 2-0 voorsprong na een goede pass van Junior. In de tweede helft wist Malmö door een meer defensieve instelling de drie punten veilig te stellen. Een plaatsje in de Royal League zit er nog steeds in voor Malmö.

Het publiek op Örjans Vall kreeg een doelpuntenloos gelijkspel tussen Halmstad en Hammarby te zien. Sebastian Eguren, de nieuwe aanwinst van Hammarby werd met nog een kwartier te spelen met een rode kaart van het veld gestuurd maar Halmstad slaagde er niet in om van die man meer situatie te profiteren.

Dinsdag 18 oktober
Er stond veel op het spel voor IFK Göteborg en Djurgården tijdens de match dinsdagavond in het Gamla Ullevi Stadion, namelijk een plaats in de top vier dat deelname aan de Royal League betekent.
De thuisploeg begon goed en kwam al vlug aan de leiding. In de 12e minuut kon Marcus Berg goed afleggen voor Stefan Selakovic die de bal makkelijk voorbij keeper Pa Dembo Tourray schoot. Na de eerste twintig minuten namen de bezoekers de teugels over van IFK dat een steeds passievere indruk gaf. Bij de pauze stond het 1-2 in het voordeel van DjurgÃ¥rden.
Op het half uur kon Mattias Jonson scoren op een pass van Daniel Sjölund. Enkele minuten later was het de beurt aan Lance Davids, ditmaal via een assist van Jonson.
Na de rust kwam er een verandering in het spelbeeld. IFK leek fysiek sterker en nam terug het heft in handen. Met nog twintig minuten te spelen kon Jonas Wallerstedt de gelijkmaker binnenwerken na een perfecte pass van aanvoerder Niclas Alexandersson. De wedstrijd leek op een gelijkspel af te stevenen tot Thomas Olsson er in de 90e minuut 3-2 in het voordeel van IFK van maakte. Met deze zege komt IFK op de derde plaats terecht met 35 punten, terwijl Djurgården met 33 punten op de zevende plaats blijft hangen.