Wie is Ismael Urzáiz?

Dave Sentobin
| 0 reacties
Wie is Ismael Urzáiz?
Foto: © SC

Voetbalkrant beloofde eerder al enkele keren in het seizoen een speler van naderbij te belichten. Vandaag is het niet de beurt aan een jong aanstormend talent, maar aan een oude rakker in het vak. Vandaag belicht Voetbalkrant Urzáiz, aanvaller van Athletic en sinds afgelopen weekend clubtopscorer aller tijden.
 
Ismael Urzáiz Aranda werd in 1971 geboren in Tudela, provincie Navarra. Hij speelde tijdens zijn kinderjaren al bij de jeugdploegen van Real Madrid. Op 18-jarige leeftijd stond hij al in het tweede team van de Koninklijke. Na drie jaar maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens een Uefa-cupwedstrijd tegen Odense. Na drie jaar Real Madrid B werd de Spaanse aanvaller verhuurd aan Albacete, dat toen nog in eerste klasse speelde. Bij El Queso Mecánico debuteerde Urzáiz in de Primera División. Bij Real had hij enkel in Europa speelgelegenheid gekregen.
 
Na een geslaagde uitleenperiode werd Urzáiz opnieuw een tijdje in het tweede elftal van Real gestald. Na vier jaar RM Castilla – inclusief de periode bij Albacete – trok de spits van 1m88 naar Celta de Vigo. Daarna speelde hij nog voor het Madrileense Rayo Vallecano en Unión Deportiva Salamanca, met wie hij de promotie naar de Primera División vierde. Op 24-jarige leeftijd trok el Tanque naar Espanyol, waar hij dertien goals scoorde. Een jaar later tekende de aanvaller uit Tudela een contract bij het Baskische Athletic de Bilbao.
 
Ondertussen is de aanvaller aan zijn elfde seizoen in Lezama bezig. Hij is waarschijnlijk samen met Roberto Carlos één van de weinige in Spanje met zo’n staat van dienst bij dezelfde club. Dit weekend had de spits een belangrijk aandeel in de overwinning van de rojiblancos. Hij scoorde twee keer in de 4-2 gewonnen wedstrijd tegen Recreativo (zie link). Dankzij die twee treffers is Urzáiz clubtopscorer aller tijden. Zijn eerste doelpunt tegen El Decano was een echt pareltje. Hij maakte in zijn carrière al 110 doelpunten voor de ploeg uit Bilbao en dat zijn er meer dan zijn voorganger Fidel Uriarte. In totaal maakte Urzáiz al 126 doelpunten in de Spaanse eerste klasse.
 
El Tanque is enorm kopbalsterk en supergevaarlijk met zijn rug naar het doel. In zijn loopbaan kwam Urzáiz ook 25 keer uit voor zijn land. Hij scoorde acht keer in die interlands. Zijn laatste wedstrijd voor de nationale ploeg dateert wel van 2001. Mede dankzij de overwinning van afgelopen speeldag hebben Urzáiz en nieuwbakken coach Mané opnieuw wat ademruimte. Athletic staat nu net boven de degradatiezone, maar voelt wel de hete adem van Real Betis in haar nek.
 
Voor een samenvatting van Athletic - Recreativo klik op de volgende link: samenvatting
            
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties