Analyse Sporting Lokeren; té laag geklasseerd

Thomas Dubois
| 0 reacties
Sporting Lokeren; té laag geklasseerd
Foto: © SC

De trainer
Het was een woelig seizoen 2005-2006 geweest : in de eerste helft was Slavoljub Muslin trainer bij Lokeren, een Serviër met een indrukwekkend palmares. Het geld lokte de kale man echter naar Moskou en na de winterstop nam Aimé Antheunis, een boegbeeld van het Lokerse voetbal, het roer over. Antheunis werd echter geveld door een licht hartinfarct en besliste een punt te zetten achter zijn trainerscarrière. Tijd voor de derde coach van het seizoen dus : assistent-coach Rudi Cossey neemt het over en doet het seizoen goed uit, maar de sympathieke Waaslander wil niet verder als hoofdcoach en dus haalt voorzitter Lambrecht Ariël Jacobs weg bij Racing Genk. Ondertussen is de sportief directeur van Lokeren, Willy Reynders, overgestapt naar Racing Genk om daar de plaats van Jacobs als technisch directeur op te vullen. Een woelige zomer dus, Lambrecht en de supporters hebben het volste vertrouwen in Ariël Jacobs, die ervaring heeft van bij de nationale voetbalbond, RWDM en La Louvière.

De transfers
Lokeren moest heel wat spelers laten gaan. Aristide Bancé was de meest besproken speler : Roger Lambrecht had zijn supporters beloofd om de boomlange Burkinees te houden na zijn schitterende prestaties in de terugronde van het vorige seizoen, maar de topschutter ging poen scheppen in Oekraïne bij Metalurg Donetsk. Lokeren ving ook nog geld voor Hakim Bouchouari, de Antwerpenaar werd het seizoen voordien nog uit derde klasse weggeplukt en zette leuke prestaties neer bij de Waaslanders. Standard merkte dit op en kocht hem weg bij Lokeren. Bouchouari mag ondertussen alweer vertrekken in Luik. Ook de Serviër Goran Drulic, ex-Barcelona B, mocht na een korte doortocht weer vertrekken wegens de te zware blessure- en loonlast. 
Er moesten dus nieuwe spitsen gezocht worden en die werden gevonden in de personen van Patiyo Tambwe, Issa Traoré en Goran Maznov. Patiyo Tambwe scoorde vorig seizoen aan de lopende band bij de reserven en er werd dus veel verwacht van de technisch uitmuntende Congolees. Issa Traoré was nog maar eens een product van de Afrikaanse politiek die Lokeren nu al een tijdje volgt. De Burkinees liet echter nog weinig zien en raakte amper van de bank. En dan is er nog Goran Maznov, Macedonisch international. Hij werd weggehaald bij het Turkse Diyarbakirspor, dat net degradeerde naar de tweede klasse. Maznov werkt hard voor een team, maar een echte goalgetter is hij niet. In de voorbereiding lieten Tambwe en Maznov hun complementariteit blijken, tijdens het seizoen zou het echter heel anders gaan lopen …
 
Speeldag 1 : Lokeren – Standard   2-1
Meteen een topper op Daknam : Sporting Lokeren ontvangt eind juli Standard. Bij de Rouches is er met de nieuwe trainer Johan Boskamp nog veel werk aan de winkel en dus is het meteen het ideale moment voor de Waaslanders om er in te vliegen, mede omdat de wedstrijd live te zien is op CANVAS. En inderdaad, Lokeren start goed aan het seizoen, want na een klein kwartiertje is het al raak. Trainer Jacobs heeft duidelijk gehamerd op stilstaande fases en dat loont meteen : Filipovic geeft een corner met zijn gevaarlijke linker en Doll lijkt binnen te koppen, het is echter Kovalenko die in eigen doel kopt. Lokeren staat verdiend op voorsprong, maar nog een kwartiertje later is het een ex-speler van Lokeren die de gelijkmaker scoort : Karel Geraerts krijgt te veel vrijheid voor doel en het staat 1-1. Maar nog een kwartier later, net voor rust, krijgen we een schitterend doelpunt te zien : Lokeren krijgt een vrije trap rechts buiten het strafschopgebied. Besnik Hasi gooit de bal niet voor doel, maar legt de bal naar achter, net buiten de zestienmeter, recht voor doel. Killian Overmeire knalt het ingestudeerd nummertje strak in de kruising en Lokeren gaat rusten met een voorsprong. In de tweede helft dringt Standard niet echt meer aan en Lokeren houdt relatief gemakkelijk stand. Nog 2 opvallende feiten : eerst is er scheidsrechter Jordens die Standard tweemaal laat aftrappen. Later durft Standard zelfs nog het verlies aan te vechten om deze reden, maar beslist uiteindelijk wijselijk het zo te laten. Een tweede feit zijn de twee gele kaarten voor nieuwkomer in de Belgische competitie Patiyo Tambwe, na iets te lang voor de bal te staan. De Congolees maakt kennis met de Europese richtlijnen. Maar de belangrijkste conclusie voor Lokeren is dat Jacobs de juiste man op de juiste plaats lijkt en dat voorzitter Lambrecht kan rekenen op zijn plaats in de top-5.

Speeldag 3 : Lokeren – AA Gent   1-1
Al na 3 speeldagen staat de derby op het programma, maar beide ploegen maken er een flauwe wedstrijd van. Het zijn de bezoekers die wel vroeg tot score komen : Grégoire krijgt te veel vrijheid voor doel en legt makkelijk de 0-1 binnen. Lokeren is niet erg gevaarlijk, maar maakt toch nog gelijk voor rust : doelman Herpoel flatert en trapt een terugspeelbal niet goed weg. Het is middenvelder Camara die de bal in zijn voeten krijgt en meteen op doel besluit. Hij doet dat perfect en lobt de bal over Herpoel in de kruising. In de tweede helft kabbelt de wedstrijd naar het einde toe : Gent is tevreden met zijn eerste puntje en Lokeren kan zo ongeslagen blijven. Bij Lokeren laat invaller Kristinsson zijn klasse nog even zien, bij Gent valt Zewlakow nog geblesseerd uit, wat nu het begin van het einde lijkt te zijn voor de Poolse spits. Na deze wedstrijd zal Gent stilaan aan zijn opmars beginnen met de aankoop van Olufade en Stoica, Lokeren staat nu in de brede middenmoot met een 5 op 9.

Speeldag 6 : Anderlecht – Lokeren   2-0
Lokeren heeft op de vorige speeldag zijn tweede wedstrijd gewonnen in de Wase derby tegen Beveren en is nog steeds ongeslagen. Ook RSCA is nog ongeslagen en wil dat ook zo houden. Lokeren laat in het Astridpark echter niets blijken van zijn top-5-ambities en gaat zich vakkundig ingraven. Dat lijkt in de eerste helft goed te lukken tot Nicolas Frutos net voor rust de 1-0 maakt. Lokeren moest in de tweede helft dus wat doen, maar het loopt voor geen meter. Net als in de eerste helft is er geen aansluiting tussen enige spits Maznov en het versterkte middenveld. Uiteindelijk kan Ahmed Hassan de 2-0 nog maken en is de match helemaal gespeeld. Het is Anderlecht dat ongeslagen blijft, Lokeren blijft in de eerste kolom staan. De Waaslanders kunnen nu echter al een balans opmaken over het spitsenduo : Maznov kon slechts 1 keer scoren, Tambwe scoorde nog geen enkele keer. Meer nog : het centrale verdedigingsduo Doll - Carlos scoorde al meer dan het spitsenduo.

Speeldag 10 : Westerlo – Lokeren   4-1
Sinds het verlies op Anderlecht is het niet meer goed gekomen met Sporting Lokeren : het leed pijnlijke nederlagen thuis tegen Bergen en in Staaien, thuis tegen Germinal Beerschot kon er ook niet gescoord worden. De grootste klap kwam er in de bekerwedstrijd tegen Antwerp : the Great Old maakte Lokeren met 4-1 in. Ariël Jacobs zit nog op de bank tegen Westerlo, maar het is duidelijk zijn laatste kans. En het begint meteen alweer slecht voor Lokeren : na 6 minuten kan Jef Delen de 1-0 al binnenleggen. Na 20 minuten krijgt Lokeren echter hoop op een ommekeer : het is Frederik De Winne, een verdediger, die gelijkmaakt. Maar de vreugde is maar van korte duur. Westerlo, dat ook in een mindere periode zat de laatste weken, scoort nog voor rust, weer via Delen. Na de rust kan Lokeren helemaal niets meer brengen en het verzuipt samen met trainer Jacobs. Topschutter Ogunsoto scoort nog tweemaal, zodat Lokeren met een zware nederlaag moet afdruipen. Ariël Jacobs krijgt later officieel te horen dat het over is voor hem bij Sporting. De naam van ex-trainer Slavoljub Muslin luidt al onder de supporters.

Speeldag 11 : Lokeren – Club Brugge   3-2
Lokeren gaat verder met vaste interim-coach Rudi Cossey. Net als vorig jaar moet de sympathieke Waaslander het opnemen tegen Club Brugge. Vorig jaar liep dat goed af : Lokeren won met 2-0 dankzij doelpunten van Camara en de inmiddels al vertrokken Aristide Bancé. Roger Lambrecht is ondertussen al beginnen onderhandelen met Muslin, die vanuit de tribune de wedstrijd volgt. En het gemor stijgt alweer op uit die tribunes na 2 minuten voetballen : een voorzet wordt door Madi in eigen doel gewerkt en Lokeren mag alweer gaan achtervolgen. Lokeren drukt het gaspedaal niet meteen in. Brugge moet intussen wel de geblesseerde Ishiaku vervangen en Blondel krijgt geel na een van zijn bekende tackles. Na 18 minuten komt Lokeren dan langszij : Camara, topschutter bij Lokeren, met een indrukwekkende individuele actie en ook nog de mooie afwerking. Dan gaat het heroïsche gehalte sterk de hoogte in : Camara krijgt geen penalty, Doll moet een bal van de lijn wegwerken. Tien minuten voor rust wordt Camara weer neergehaald in de zestien en deze keer krijgt Lokeren wel de penalty : Runar Kristinsson is de grote man bij Lokeren, maar de koele IJslander bezwijkt toch onder de immense druk en Stijnen pakt de bal. Een minuut later gaat de spektakelwaarde nog wat omhoog : Madi komt te laat met zijn tackle en Blondel gaat neer. Madi verdient de gele kaart, maar tot ongeloof van iedereen in het stadion wordt er meteen rood getrokken en mag de ongelukkige rechtsachter gaan douchen. In de tweede helft komen Hasi en Diallo Vukomanovic en Tambwe vervangen en Leko neemt de plaats van Blondel in. Meteen in het begin van die helft krijgt Brugge ook een penalty, maar Jugoslav Lazic pakt schitterend. Wat een match op Daknam! En het spektakel wordt nog groter : Club zet druk, maar het is Lokeren dat de 2-1 maakt : Camara trapt vanop een veertigtal meter op doel en de lob gaat over Stijnen in doel. Het staat 2-1 na een van de mooiste doelpunten dit seizoen. Maar alweer is de vreugde van korte duur : Vermant krijgt in alle euforie te veel vrijheid en trapt via Doll de gelijkmaker binnen. Een kwartier voor tijd dan krijgt Lokeren een vrije trap net buiten de zestien : een unieke gelegenheid voor Runar Kristinsson om zijn gemiste penalty goed te maken en zoals een echte grootheid dat kan, trapt hij nu de bal wel schitterend in doel : 3-2 en feest in Lokeren. Balaban krijgt dan ook een vrije trap net buiten het strafschopgebied, maar zijn bal gaat via de kruising buiten. Lokeren houdt stand en boekt een heroïsche zege.

Speeldag 16 : Lokeren – Zulte-Waregem   0-2
Na de thuiszege tegen Brugge speelde Lokeren driemaal gelijk en dus bleef Cossey ongeslagen als interim-coach. Maar op speeldag 15 ging Lokeren verliezen bij herfstkampioen Racing Genk. Muslin had ondertussen al getekend, maar zou pas volgende week beginnen met zijn trainingen en dus verloor Cossey toch nog een wedstrijd. Tegen Zulte-Waregem, zoals bekend het zwarte beest van Muslin, moest Lokeren aan zijn opmars beginnen, want de Waaslanders stonden ondertussen al op een veertiende plaats. Er mogen echter nog geen mirakels verwacht worden van Muslin, want de kern is dezelfde als die van Cossey en Jacobs, eerder op het seizoen. Opvallend is de terugkeer van Gunther Van Handenhoven in de basis, de Belg raakte een jaar geleden zwaar geblesseerd, maar is nu, samen met Muslin, helemaal terug. Maar het loopt voor geen meter bij Lokeren, meer nog, Lokeren speelt zijn zwakste wedstrijd van het seizoen. De spitsen worden niet bereikt, het tempo ligt veel te laag en de passes komen niet aan. Het enige positieve is dat Muslin nu kan inschatten wat er moet bij komen en dat is heel wat op basis van deze match. Lokeren moet vooral op zoek naar direct inzetbare spitsen die een neus voor doelpunten hebben, want Maznov scoorde slechts tweemaal in 17 wedstrijden, Tambwe scoorde al helemaal niet.

Speeldag 17 : Lierse – Lokeren   1-0
Lokeren trekt met een bang hartje naar Lier : onder Rekdal speelt Lierse weer wat beter voetbal, Lokeren leed een smadelijke nederlaag in de eerste wedstrijd van Slavo Muslin. Lokeren kwam duidelijk een puntje halen en dat leek aardig te lukken. Besnik Hasi werd zelfs alleen voor doel afgezonderd in de eerste helft, maar de Albanees miste onbegrijpelijk. Lierse kreeg ook enkele kansjes, maar de wedstrijd leek op een logisch scoreloos gelijkspel af te stevenen. Maar in de laatste minuut kwam er toch nog een pittig staartje aan de makke partij : Jarju geeft de bal mee aan Kristof Snelders maar die neemt op zijn beurt duidelijk de bal mee met de hand. De spelers van Lokeren appelleren en stoppen met spelen, maar ref Wouters heeft niets gezien en Snelders kan scoren. Voor Lierse is het de eerste overwinning van het seizoen, zij het met een onterecht toegekend doelpunt. Op zich verdient Lokeren deze nederlaag wel, want de goede mentaliteit was de laatste weken ver te zoeken. Hasi krijgt nog rood voor protest na affluiten, Lambrecht beslist uiteindelijk het verlies niet aan te vechten, omdat Lokeren nooit een replay zal krijgen. Zo eindigt Lokeren de heenronde op een voorlaatste plaats, met acht punten voorsprong op de hekkensluiter, Lierse.

Balans
Lokeren zal gericht moeten inkopen tijdens de winterstop : achterin zit het voorlopig goed. Er is misschien enkel nog een extra doelman en verdediger nodig om de kern wat te verbreden. Op het middenveld moet er gezocht worden naar een opvolger voor spelverdeler Kristinsson. Met Milan Stojanovic heeft Lokeren al een talent in huis, maar de Serviër is pas 18 jaar oud. Verdedigend op het middenveld is Killian Overmeire een zekerheid geworden, Ivan Vukomanovic moet de draaischijf worden onder Muslin. Hasi kan niet meer mee in eerste klasse en is overbodig in de kern. Op de flanken mag er ook nog wat snelheid bijkomen, mede door het definitieve afscheid van Gunther Van Handenhoven en de inzakking van het vormpeil van Predrag Filipovic. Op rechts is Camara wel doorgebroken, maar een extra snelle man zoals Marcel Mbayo is zeker welkom. Ook een infiltrerende middenvelder is een must voor Lambrecht. Het grootste pijnpunt blijft natuurlijk de spits : Patiyo Tambwe heeft een schitterende techniek, maar zijn duelkracht en scorend vermogen moeten dringend de hoogte in. Goran Maznov is werklustig maar is geen killer voor doel. Lokeren heeft dus dringend een spits nodig die de weg naar doel vindt, eventueel complementair met Maznov, eventueel met een andere aankoop. Lokeren heeft ondertussen ook ene Ibrahima Diedhiou in zijn rangen, een jonge Afrikaan. Het is een type Bancé / Koller, dus wie weet horen we daar nog wat van. Lokeren staat absoluut onder zijn waarde geklasseerd, met enkele aankopen moeten de Waaslanders nog in de eerste kolom geraken en opbouwen naar volgend seizoen, want voorzitter Lambrecht en goede vriend Muslin hebben grote plannen.
 
Auteur: Jelle Vereecke
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties