Analyse Op weg naar titelstrijd met twee

Kristof Blomme
Op weg naar titelstrijd met twee

Racing Genk en Anderlecht lijken onder elkaar te gaan uitmaken wie de nieuwe kampioen wordt. Genk won van Cercle, terwijl Anderlecht in de topper bij Club Brugge op een diefje een punt meepakte. Standard en AA Gent gingen dan weer onderuit bij respectievelijk Zulte Waregem en Charleroi. Beiden tellen nu al een achterstand van zeven punten op het leidende duo. Club Brugge kreeg niet wat het verdiende en telt een achterstand van elf punten op de leiders. Plaats drie lijkt nog het hoogst haalbare. Onderin ging Lierse onderuit bij Brussels. Ook Beveren kon geen punten pakken bij Moeskroen, waardoor het verschil tussen beiden ongewijzigd bleef.

Zondagmiddag stond in Brugge de topper van deze speeldag op het programma. Club Brugge domineerde de volledige partij tegen een ontstellend zwak Anderlecht. Vooral Van Heerden blonk uit op het Brugse middenveld. Club kwam dan ook verdiend 2-0 voor na twee goals van Ishiaku. In de slotfase liet Club het echter weer afweten op hoge ballen. Anderlecht, dat vroeger zo geroemd werd omwille van het zogenaamde 'champagnevoetbal' moest het voetbal met bubbels aan Club laten. Het kwam wel terug in de match via enkele lange halen naar voor. Juhasz en Frutos zorgden met de kop voor de 2-2 eindstand. Na de match was iedereen, zowel bij Club als bij Anderlecht het erover eens, Anderlecht was een punt komen stelen in Brugge. Het zal paars-wit worst wezen, want het telde Club definitief uit. Toch zal het de komende weken en maanden beter moeten acteren om ook Genk achter zich te houden.

De Limburgers hadden op zaterdag geen kind aan Cercle Brugge. Na nog geen kwartier stond de 3-0 eindstand al op het bord na doelpunten van Soetaers, Ljubojevic en Haroun. Cercle kon verder geen vuist maken, terwijl Genk het welletjes vond. In de tweede helft kreeg ook Coelho nog twintig minuten speeltijd van trainer Broos. Dankzij deze overwinning komt Genk opnieuw naast Anderlecht aan de leiding. Volgende week staan de Limburgers wel weer voor een moeilijke opdracht op het veld van AA Gent.

Gent liep na acht wedstrijden nog eens tegen een nederlaag aan. De Buffalo's konden een schitterende zaak doen in het klassement, maar beten de tanden stuk op een stug Charleroi. Toch kon het anders gelopen hebben voor de bezoekers. Olufade trapte immers op paal en lat, terwijl een duidelijke fout op Stoica in het strafschopgebied niet werd bestraft door De Bleeckere. Ook voor Charleroi stond het doelhout in de weg op een schot van Christ. In de slotfase kreeg Charleroi een terechte strafschop na hands van Domoraud. Akgül zette de penalty feilloos om. Gent telt nu een achterstand van zeven punten op de leiders. Club Brugge staat vier punten achter de Oost-Vlamingen.

Ook Standard kon niet profiteren van het puntenverlies van de concurrenten. De Rouches gingen met 3-1 onderuit op het veld van Zulte Waregem. Ook de Luikenaars waren niet te spreken over enkele arbitrale beslissingen. Zo ging Matthys wel heel gemakkelijk liggen na een licht contact met twee bezoekende verdedigers. Matthys zelf zette de penalty zonder problemen om. Even later werd het zelfs 2-0 na een kopbal van De Brul. Diezelfde De Brul moest na een elleboog van Dante het veld verlaten. Dante kreeg in die fase zijn tweede gele kaart en moest gaan douchen. Standard moest zelfs verder met negen na een drieste tackle van Fellaini, hoewel de nieuwbakken Rode Duivel wel de bal leek te spelen. Defour bracht Standard verrassend nog in de match, maar Van Nieuwenhuyze zorgde met een heerlijke krul voor de beslissende derde treffer.

Onderin het klassement pakte Brussels drie belangrijke punten tegen Lierse. Nochtans hadden de bezoekers in het begin het betere van het spel. Snelders bracht de Pallieters dan ook verdiend op voorsprong. Meteen daarna zorgde Culek echter voor de 1-1 ruststand. In de tweede helft zorgde Citony uiteindelijk voor de beslissende tweede treffer. Gelukkig voor Lierse kon ook Beveren niet winnen. Het kwam nochtans 0-2 voor bij Moeskroen na doelpunten van Gervinho en Seka. Na de pauze ging Beveren echter helemaal onderuit na een goal van Tomou en drie treffers van Custovic. De kloof tussen beide ploegen blijft dus vijf punten. Volgende week moet Beveren de punten absoluut thuis houden tegen Lokeren, terwijl Lierse voor een moeilijke klus staat bij Standard.

Ook Lokeren en Bergen blijven onderin het klassement hangen. Lokeren kwam op Daknam 1-0 voor na een doelpunt van Mbayo. Dufoor zorgde echter nog voor de gelijkmaker. Lokeren telt nu een voorsprong van drie punten op Beveren. Roeselare blijft het goed doen met een zevende plaats. Volgende week spelen de West-Vlamingen op eigen veld voor de zesde stek tegen Charleroi. Ook Bergen telt drie punten meer dan Beveren. De Henegouwers verloren met 2-1 op het veld van Westerlo, met dank aan Patrick Ogunsoto. De zwarte parel van Westerlo tekende doelpunten vijftien en zestien van het seizoen aan, waardoor hij alleen topschutter wordt. Na een flater van Gaspercic kwam Bergen terug in de partij, maar de thuisgoalie zette nadien nog zijn foutje recht. Bergen ontvangt volgende week Club Brugge.

Germinal Beerschot tenslotte won in de middenmoot, in een vreemd duel, van Sint-Truiden. Vijf minuten voor de pauze zorgde Mulemo na geklungel in de thuisdefensie voor 0-1. Cavens, die nog niet scoorde dit seizoen en die in de aanvangsfase al wat goeie kansen onbenut liet, tekende vlak voor rust eindelijk voor zijn eerste treffer. Na de rust kwam Sint-Truiden opnieuw op voorsprong via de pijlsnelle Sishuba. Eén minuut later bracht Colman de bordjes weer in evenwicht. Na tien minuten moest STVV met tien verder. De ongelukkige Hayen duwde per ongeluk de gele kaart uit de handen van ref Jordens. Dat bleek voor de ref van dienst voldoende om een rode kaart te trekken. Meteen daarop zorgde De Roeck voor de winnende treffer. Halfweg de tweede helft moest ook debutant King nog gaan douchen bij de thuisploeg na een tackle met twee voeten vooruit.