Bordeaux pakt de Coupe de la Ligue

Ruben Claesen

In feite mag er gesproken worden van een omgekeerde wereld. Bordeaux, dat zonder te overdrijven werkelijk de hele partij onderlag, benutte die ene flits in de laatste minuut en rijft zo de Coupe de la Ligue binnen, ‘à la Lyonaise’. Met die bekeroverwinning is Bordeaux al zeker van de Uefa-beker.

Lyon begon de match dominant, Bordeaux kende vrijwel meteen haar plaats. In het Stade de France zorgde Toulalan na een kwartier voor het eerste echte doelgevaar: Fred trapte op de benen van Henrique, de bal kwam voor de voeten van Toulalan, die niet twijfelde en uithaalde; Ramé was goed aan het opletten. Lyon zette veel pressie, maar de verdediging van Les Girondins was erg goed bestand tegen de schokgolven die Juninho en zijn maatjes orkestreerden. Lyon domineerde de eerste helft, vooral het eerste halfuur, maar kwam moeilijk aan kansen, waardoor het bij de rust nog 0-0 stond.

Hetzelfde spelbeeld drong zich ook in de tweede helft op, maar Bordeaux kwam er ditmaal wel geregeld uit. Op het uur bijvoorbeeld, een schitterende manoeuvre van blauw-wit: een lange bal van Mavuba op Darcheville, die op zijn beurt met een bekeken kopbal Faubert bedient; de middenvelder haalde uit met een halve volley, maar die ging naast de kooi van Vercoutre. Desondanks bleef L’OL wel de bovenhand hebben, maar een onoplettendheid in de laatste officiële minuut van de wedstrijd zou het de kop kosten. En dat uitgerekend op corner, waarop Lyon ironisch genoeg al zoveel wedstrijden in de laatste minuten heeft beslist. Centrale verdediger Henrique was het die zijn ploeg de bekerwinst bezorgde: na een machtige detente was hij de sterke Cris voor en kopte knap voorbij een grabbelende Vercoutre, die de bal mis beoordeeld had.