Analyse CSKA en Spartak wonnen toppers

Luc Goderis
CSKA en Spartak wonnen toppers

Na een weekje interland-voetbal stond in Rusland de derde speeldag van de nieuwe competitie op het programma.  Op zaterdag was er al de topper Zenit St Petersburg - Spartak Moskou en een dag later stonden beide andere titelpretendenten oog in oog.  Onder leiding van de Nederlander Eric Braamhaar gaven CSKA en Lokomotiv elkaar partij in Luzhniki.
Zowel in Sint Petersburg als in Moskou waren de belangen erg groot.  Zo vroeg in het seizoen verliezen van een rechtstreekse titelconcurrent kan wel eens een opdoffer zijn die je niet zo makkelijk te boven komt.  Dick Advocaat kan er alvast van meespreken.  Zijn Zenit ontving zaterdag Spartak Moskou en in het eigen Petrovskiy liep het voor de blauwwitten voor geen meter.  Zenit kreeg voor de pauze wel de betere kansen, maar het waren echter de Moskovieten die tot driemaal toe scoorden.  Na de pauze kon de thuisploeg, numeriek in de meerderheid na de uitsluiting van Aleksei Rebko, niet echt zijn stempel drukken.  Pavel Pogrebnyak kon vijf minuten voor affluiten wel tegenscoren, maar veel meer dan een magere troost was het niet.

De twee andere titelkandidaten stonden op zondag in Luzhniki tegenover elkaar.  De Russische voetbalbond liet niets aan het toeval over en haalde zelfs de Nederlandse scheidsrechter Eric Braamhaar naar hun hoofstad om de partij tussen de aartsrivalen in goede banen te leiden.  CSKA schoot het felst uit de startblokken en na amper 47 seconden lag de eerste al in het mandje.  Voor Lokomotiv was het één lange achtervolgingsrace en de roodgroenen liepen de stadsgenoten als het ware onder de voet, maar de gelijkmaker bleef uit.  Tijdens een furieus eindoffensief liep Loko nog op een zeldzame counter en Vagner Love verzekerde CSKA van de drie punten.

Rubin Kazan is naast Spartak en CSKA het enige team dat op de derde speeldag een overwinning boekte.  Het had het tegen promovendus Khimki FC echter niet onder de markt.  Op slag van rust schoot Aleksander Antipenko de bezoekers zelfs op voorsprong, maar na de rust trok Rubin de scheve situatie recht.  Nog voor het uur stond het via invaller Jean Narde Ferreira opnieuw gelijk en in de slotminuut velde Aleksander Gatskan het verdict.  Ex-Bruggeling Nastja Ceh mocht een kwartier voor affluiten invallen bij Khimki FC.

Alle andere partijen van de speeldag eindigden op een puntendeling.  Kriliya Sovetov kreeg competitieleider FK Moskou op bezoek.  Beide teams vochten een felle wedstrijden uit, maar doelpunten vielen er niet in Samara.  In Krasnodar vielen dan weer vier goals te vieren.  Nieuwkomer Kuban kwam tot tweemaal toe op voorsprong, maar Spartak Nalchik stelde, telkens via Jésus Ricardo, evenveel keer gelijk.

Zowel Luch Energiya - Rostov, Amkar Perm - Dinamo Moskou als Tom' Tomsk - Saturn Moskou eindigden op 1-1.  Voor Luch Energiya speelde Nenad Stojanovic de volle negentig minuten.  Zijn team moest in de slotseconden de overwinning nog uit handen geven tegen de rode lantaarn.