Interview Een gesprek met Bram Vangeel

Luc Goderis
| 0 reacties
Een gesprek met Bram Vangeel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Bram, sinds dit seizoen speel je bij Bocholt.  Je hebt nog een jaar bijgetekend, dus ik veronderstel dat je je hier goed voelt.Ja ik voel me hier wel goed.  Ik denk dat ge dat ook merkt aan de prestaties.  Vooral in de eerste ronde heb ik goed gespeeld.  Nu is het iets minder maar heel de ploeg draait wel iets minder nu. Maar ik ben heel gelukkig hier, dus daarom heb ik bijgetekend.
Je bent iemand die met veel vertrouwen moet spelen...
Ja, ik denk dat ik veel vertrouwen moet krijgen van de omgeving en van iedereen eigenlijk, en hier heb ik dat echt heel fel gekregen ook.  De eerste matchen waren niet super en ze bleven in mij geloven en ja, de gevolgen waren goed, dus zoveel te beter hé. 

Bocholt is gered hé ?  Jullie zijn toch quasi zeker van behoud. 
Niet officieel, maar het kan eigenlijk toch niet meer fout lopen nu.

Je hebt al een heel mooi palmares achter je naam staan.  Als 14-jarige ga je naar STVV, eerste klasse.  Met STVV heb je dan ook een bekerfinale gespeeld.  Je hebt er zelfs een aantal fansites aan overgehouden.  Hoe kijk je terug op die tijd ? 
Tja, ik ben er altijd heel gelukkig geweest en ik heb altijd toch goed gespeeld.  Eén seizoen heb ik heel goed gespeeld en heb ik dertien doelpunten gemaakt.  We hebben de bekerfinale gespeeld, die we spijtig genoeg verloren.  Voor de rest ben ik altijd een hele goede invaller geweest en heb ik regelmatig gescoord.  Ik heb eigenlijk spijt dat ik daar toen weg ben gegaan, maar ja, Wilmots wilde een volledig nieuwe ploeg.  Ik had nog een jaar contract, maar toen heb ik toch gekozen voor Heusden.

Wilmots heeft ook geen gelijk gekregen. Het draait nu écht niet goed bij STVV.
Neen, het draait daar nu al een paar jaar niet goed.  Sinds dat Wilmots kwam is het heel slecht gegaan en zijn opvolgers hebben ook nog steeds problemen.  Dus ja, waar ligt het aan hé ?

En volg je het daar nog allemaal ? 
Ja, ik ken nog heel veel mensen in Sint-Truiden, maar nu begint het toch zo'n beetje te veranderen.  Dit jaar ben ik niet meer geweest.  Vorig seizoen heb ik beslist om niet meer te gaan kijken omdat er toch bepaalde dingen zijn gebeurd.  Maar ja, ik volg het nog wel via de kranten en televisie.
Je bent ook jeugdinternational geweest ? 
Dat klopt, ik ben vanaf kadet tot de beloften, international geweest en heb ik eigenlijk heel veel landen gezien. We hadden een heel goede ploeg. Thomas Buffel zat er bij.  Die zijn ouders ken ik nog heel goed, die komen thuis nog vaak over de vloer.  Dat was heel mooi om mee te maken. Maar er zijn er weinig uit doorgebroken.  Alleen Thomas Buffel denk ik.

Ik kan me voorstellen, als je het veld op komt en je hoort die Brabançonne, dan moet je toch wel bijzonder fier zijn dat je je land vertegenwoordigt ? 
Ja, en dat motiveerde ook wel.  Je hoort dat volkslied en ja... ik vond het echt wel heel tof.
Momenteel speel je met nummer 13.  Voor velen is dat een ongeluksnummer.  Is het jouw keuze geweest om met 13 te spelen ?  In Sint Truiden speelde je ook met nummer 13, als ik me niet vergis. Ik heb eerst met 23 gespeeld, omdat nummer 13 bezet was. 13 is eigenlijk altijd mijn geluksnummer geweest. Maar ik had nog niet zoveel te zeggen in Sint Truiden, dus ik mocht mijn nummer niet kiezen. Maar toen die speler weg ging kreeg ik het dus wel. En toen is het eigenlijk altijd goed beginnen gaan en ik ben naar Heusden gegaan, en daar kreeg ik het niet.

En daar liep het dan wat minder ?
Ja, voila, en vorig jaar in Tienen ook.  Bij de besprekingen hier, heb ik het dan als eerste gevraagd.  En ik kreeg mijn nummer 13 terug.

 
Elke voetballer heeft dat wel... een match die je het meeste bijblijft.  Welke match is dat voor jou ?Goh, voor mij blijft het nog altijd Genk - Sint Truiden hé. 

Ah, die twee doelpunten die je daar scoorde ?  Twee kopbalgoals als ik me niet vergis.  Sonck twee keer en jij twee keer met het hoofd. 
Ja, het stond deze week ook in de krant hé.  Wie heeft de laatste keer gescoord, in Genk, tegen Genk.  Ik ben de laatste, en dat is toch al vier jaar geleden ondertussen.  Voor mij is dat iets wat mij toch altijd bijblijft. D e rivaliteit tussen Sint-Truiden en Genk is zo groot, en toen was ik ook écht tegen Genk.  Nu is het wel een pak geminderd, omdat ik daar niet meer speel, maar toen was dat écht heel fel en dat was toch wel een sjiek moment. 

Heb je in het verleden al te kampen gehad met zware blessures en hebben die je carrière afgeremd ? 
Ja één wel.  Ik heb na het seizoen van de bekerfinale last gehad van een patellapees-probleem.  Dat is juist onder de knieschijf.  Toen was het echt kantje boordje, want ik wist niet of ik ooit nog kon voetballen.  In Leuven hadden ze ook nog nooit een patellapees gezien die zo fel ontstoken was.  Toen had ik constant krachtraining, uiteindelijk is het terug beter gegaan maar ik ben heel veel van mijn snelheid daardoor verloren.  Soms heb ik er nog last van, maar zeker niet meer zo fel als toen. Want het was toch wel heel pijnlijk.

In Bocholt : hoe is de sfeer binnen de huidige groep bij Bocholt ?  Langs de zijlijn hebben we de indruk dat die sfeer wel goed zit.
Ik denk dat je dat wel ziet aan de resultaten dat de sfeer echt wel goed is.  Maar ja, meestal komt de sfeer ook met de goede resultaten.  Het klikt dit jaar echt wel tussen iedereen en er zijn heel weinig problemen geweest.  Ik rijd mee met Koen Bex, en die zegt ook dat het dag en nacht verschil is met vorig jaar.

Dat toont zich ook op het veld.  Wij zien een groep die voor elkaar werkt en strijdt, terwijl wij vorig jaar het gevoel hadden dat er meer individuele groepjes stonden.
Ja dat is wel zo, we werken voor mekaar. Ik denk dat de kwaliteit vorig jaar beter was, maar dat het groepsgevoel dit jaar beter is, en dat vertaalt zich dan natuurlijk ook op het veld. 

Heb je naast het voetballen ook nog tijd voor hobby's ? 
Hobby's ?  Goh, het is nu het eerste jaar dat ik werk en geen prof meer ben, dus ik heb heel weinig tijd voor hobby's nu.  Ik begin 's morgens om acht uur te werken, en 's avonds om 22 uur ben ik thuis na training.  Dus dan blijft er niet veel tijd over voor hobby's. 
Hoor je soms nog iets van je vroegere collega's ?Ja, ik hoor regelmatig toch nog twee-drie spelers van iedere ploeg waar ik gevoetbald heb.  We bellen veel en houden zo contact.  Met sommige spelers blijf je altijd contact houden, meer dan met andere spelers, maar dat is overal zo denk ik. 

Tegen de sterkere ploegen spelen jullie vaak de pannen van het dak met heel mooi combinerend voetbal.  Tegen Sprimont, jah, dat was écht een match om een dikke U tegen te zeggen.  Iedereen die meegereisd was naar Sprimont was onder de indruk.  De leider zomaar eventjes op eigen plein voetballes geven, het is niet elke ploeg gegeven.  Tegen de degradatiekandidaten, is het vaak minder goed.  Thuis lijkt het ook niet te lukken, terwijl het op verplaatsing wel lukt om punten te pakken en mooi voetbal te brengen.  Heb je daar een verklaring voor ? 
Dat is meestal het probleem, als je hier speelt tegen een ploeg die lager gerangschikt staat...  Die ploegen trekken zich terug.  Wij spelen thuis, dus die andere ploegen denken dan : OK Bocholt, kom nu maar !
Ik denk dat wij een ploeg hebben die vooral moet kunnen counteren.  Met Vrolix hebben we iemand die snel op de counter is, en dan krijgen we meer ruimte, ook op verplaatsing.  Dat komt ons spel dan ook ten goede.  Hier, thuis, hebben we soms problemen ja.  Hoe het komt ?  Ja, ik weet het ook niet echt.

Nu jullie quasi zeker zijn van behoud is de druk er af, en kunnen jullie wat vrijer gaan voetballen ?
Ja dat is wel zo, maar nu krijgen we ook nog twee kandidaten voor de titel over de vloer.  Woluwe en Charleroi.  Allez, Woluwe vind ik eigenlijk geen kandidaat meer voor de titel omdat ze vorig weekend verloren hebben.  Ik denk met bezoek van Woluwe en Charerloi, zullen we ook wel meer ruimte krijgen, want zij zullen hier spelen om te winnen.  Ze hebben die punten nodig in de titelstrijd.  Ik hoop dus dat we dan onze supporters kunnen tonen, wat we op verplaatsing al vaker getoond hebben, en dat is counteren, aanvallend spelen en mooi combineren...  Voor de rest heb ik eigenlijk geen verklaring over de minder goede prestaties thuis dan op verplaatsing.  Onbegrijpelijk eigenlijk.  Bocholt zou eigenlijk wel eens een beslissende factor kunnen gaan spelen in wie de titel zal gaan winnen.  Want twee van de drie topfavorieten moeten nog naar hier komen. En sprimont hebben we op eigen veld toch kunnen verslaan.  We gaan er in ieder geval ons best aan doen om thuis een twaalf op twaalf te halen.

Bocholt zou, afgaande op de verschillende wedstrijden, toch meer punten moeten hebben.  Het is het seizoen van net niet.  In de laatste fase van sommige wedstrijden heeft Bocholt echt wel punten verloren. 
Ja dat is eigenlijk vaak gebeurd.

Weegt dat door op de groep op zo'n moment of blijft een goed gespeelde wedstrijd toch meer hangen dan de punten die we hebben laten liggen ?
Ja, je merkt dat wel aan de groep, maar ik vind dat we echt een weerbare groep hebben, als je ziet dat we eigenlijk maximum maar twee keer achter mekaar verloren hebben en daarna toch weer een punt of drie punten pakken...  We hebben redelijk veel ontgoochelingen gehad dit jaar door op in de laatste minuten de match te verliezen of punten te verliezen door een gelijkspel...  Ik vind dat de weerbaarheid van de groep, ondanks de jonge gemiddelde leeftijd, toch heel sterk is.  Daar had ik in het begin toch wel schrik voor.  Zoals de laatste weken bvb... het draaide niet meer, maar als je dan ziet wat we in Sprimont gedaan hebben, dan mogen we van niemand nog schrik hebben hé !

Als het dan een wedstrijd wat minder goed liep, wordt er dan achteraf in de kleedkamer over nagepraat of wordt er even over gepraat, om dan een dag later of twee dagen later weer voluit te gaan op training ? 
Bij mindere wedstrijden beseft iedereen dat we een ploeg van werkers hebben, en dat we dat ook constant moeten doen dan.  Iedereen beseft ook dat we ons altijd 100% moeten geven.  Als het eens minder is, tja dat kan altijd gebeuren natuurlijk...  Daar zetten we ons zo snel mogelijk weer boven.  Er zijn dit seizoen ook nog geen noemenswaardige problemen geweest in de groep, dus dat wil zeggen dat een minder goede wedstrijd toch niet lang blijft hangen.  We leren er uit en gaan gewoon door en proberen het de wedstrijd daarop weer goed te maken...

Michel Kenis is een énorm gedreven man.  Hij is iemand waar je respect voor opbrengt en waar je naar luistert als hij iets zegt. Verschilt hij veel van trainers waar je al mee hebt samen gewerkt ?  Want 't is toch wel een uniek man hé.  Als je hem ziet staan langs het veld, als je hem ziet bewegen, de ploeg hoort sturen... 
Ik denk dat hij van de groep het meeste meeleeft met de wedstrijd.  Hij kan écht wel een groep heel hard motiveren en ik denk dat iedereen dat ook wel ziet.

Onder welke trainer heb je je eerste kans gekregen bij een A-kern.  STVV in dit geval ? 
Dat was Poll Peeters, die kennen ze hier ook al hé.  Ik was 17 toen ik de eerste keer bij STVV mijn kans kreeg.

Als 17-jarige, bij een eersteklasser, een eerste keer in de A-kern.  Dat moet indrukwekkend zijn voor een jonge speler.
Ja, dat was heel tof, maar ik raad alle jonge kerels aan om hard te trainen en te werken, want het is écht heel tof om zo'n kans te krijgen.  Die moet je dan met beide handen grijpen !

Tot slot, komende wedstrijd thuis tegen Walhain.  Durf je je aan een pronostiekje wagen ? 
Ik voorspel 2-1, maar ik denk dat het toch heel moeilijk gaat worden.  Je weet dat het weer een degradatiekandidaat is en dat die niet komen om vlot voetbal te spelen.  Walhain zal wel een gesloten wedstrijd spelen, en dan is het moeilijk om daarin door te breken.  Na de laatste wedstrijd tegen Sprimont voel je wel dat de druk er af is.  Nu wil de groep, voor de supporters, thuis, nog een twaalf op twaalf halen.  We willen iets bewijzen aan de thuissupporters.  Hopelijk lukt het ook, want dan kunnen we denk ik ook nog hoog eindigen.  Tegen Walhain moeten we dus gewoon kunnen winnen en bewijzen aan de supporters, dat Bocholt heel mooi voetbal kan brengen. 
Voor Hasselt, en het derby-gevoel, zou het natuurlijk ook een goede zaak zijn als wij winnen, maar natuurlijk zal Hasselt het ook zelf moeten doen. Wij zullen proberen om daar zeker een handje in te helpen.  We gaan zeker niet speciaal voor Hasselt winnen.
We willen natuurlijk elke match winnen !

Bram, hartelijk dank voor dit interview !  Ik wens je alvast een leuke training toe. 
Graag gedaan !

(Bram vertrekt na het interview om de jeugdspelertjes een training te geven nav een soccerstage in het Damburgstadion.)

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga B

Nieuwste reacties