Analyse Nederlandse titelstrijd spannender dan ooit

Harald Berings
| 0 reacties
Nederlandse titelstrijd spannender dan ooit
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Niet alleen in België, Spanje, Engeland en Duitsland is de titelstrijd razend spannend, ook in Nederland hangt er flink wat suspens in de lucht. De alleenheerschappij van PSV lijkt doorbroken en drie clubs staan klaar om de titelschaal van de Eindhovenaren over te nemen. Het team van Ronald Koeman start met twee punten bonus aan een bloedstollende titelrace.

"Ik denk niet dat de titel ons nog kan ontglippen. Zondag, wanneer we Ajax kloppen, grijp ik mijn vierde titel. Twee met Club Brugge en twee met PSV." Het zijn de woorden van Timmy Simons, twee dagen voor de 1-5 nederlaag tegen de Amsterdamse rivaal. PSV Eindhoven zit sinds de winterstop in een serieuze vormdip, hoewel er geen enkele sterkhouder vertrok. De stuntzege tegen Arsenal leek de crisis nog even te kunnen bezweren maar na de 0-3 thuisnederlaag tegen Liverpool en een reeks blamages in de eigen competitie kwam de crisissfeer toch bovendrijven. PSV telt nog twee punten voorsprong op Ajax en AZ, maar zag de kloof de laatste weken drastisch krimpen. Bovendien lijkt de lampenclub voor het lastigste programma te staan: na een uitwedstrijd bij Liverpool voor de Champions League volgen beslissende duels tegen Twente, Utrecht en Vitesse.

Wie wél in vorm zit, is AZ Alkmaar. De elf van Louis van Gaal lijken als enige Nederlandse ploeg nog kans te maken in Europa (na een 0-0 op eigen veld tegen Werder Bremen) en profiteerden dit weekend volop van het puntenverlies van PSV en Ajax. Maar net die voornoemde Europese kans kan een negatieve bepalende factor worden in de titelstrijd. Terwijl PSV-coach Koeman wellicht enkele sterkhouders op de bank houdt in Liverpool, is Van Gaal verplicht om in Bremen voor de winst te gaan. Dat kan zowel fysiek als mentaal doorwegen, zeker in geval van uitschakeling in de Uefabeker, in de wedstrijden tegen Vitesse en Heerenveen. Het bezoek aan Excelsior op de laatste speeldag zou weinig problemen mogen opleveren.

De kalender spreekt nog het meest in het voordeel van Ajax Amsterdam. De recordkampioen hoeft geen Europese matchen meer af te werken en lijkt met NAC Breda, Sparta Rotterdam en Willem II ook het gemakkelijkste inlandse programma voor de boeg te hebben. Maar net tegen die 'kleinere' tegenstanders laat Ajax het wel eens afweten. Of het nu uit nonchalance of onderschatting gaat, voorbeelden uit het verleden (Kopenhagen, Sparta, ...) tonen aan dat het probleem van de Ajacieden niet in de topwedstrijden ligt - zo getuigt ook de 1-5 winst in Eindhoven - maar in de zogenaamde 'kleine wedstrijden'. Ook dit weekend liep het weer fout: op bezoek bij RKC Waalwijk, voorlaatste in het klassement, bleef het elftal van Henk Ten Cate steken op 2-2. De coach gebruikte hierbij, blind voor de gebreken van zijn eigen team, het veld en 'de omstandigheden' als excuus.

Mathematisch maakt ook FC Twente nog kans op de titel 2006-2007. De ploeg uit Enschede liet dit weekend tegen de buren van Heracles een unieke kans liggen om op vier punten van PSV te komen. Een 1-1 gelijkspel hield de Tukkers echter op zes punten achterstand. Een onderlinge confrontatie met PSV op de volgende speeldag indachtig, mogen we Twente nog niet van het lijstje met titelkandidaten schrappen, maar er is meer dan één mirakel nodig wil de nummer vier in het klassement op drie wedstrijden nog terrein goedmaken op drie verschillende ploegen.

Wie de titel pakt in de Eredivisie en wie zich tevreden moet stellen met een plaats in de fel gecontesteerde play-offs, verneemt u de komende drie weken op Voetbalkrant.com... [TH]

Harald Berings

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties