Supporters met traditie: als één man achter Club

Thomas Dubois
| 0 reacties
Supporters met traditie: als één man achter Club
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

Club heeft een trouw supporterslegioen. Hoewel er de laatste weken een lichte vorm van protest kwam tegen de huidige gang van zaken, blijven er tweewekelijks toch nog om en bij de 25.000 toeschouwers naar Jan Breydel afzakken. Het is van het seizoen 1993-1994 geleden dat Brugge geen Europees voetbal afdwong. Nu wordt het een hels karwei om dat alsnog klaar te spelen. Deze week nemen we een kijkje in de ziel van de beleving van de doorsnee Club-supporter. Het online blad Man-oeuvre.be startte met een nieuwe reeks waarin we iedere week op zoek gaan naar de supporterslegioenen met de rijkste traditie. De volgende weken volgen onder andere Anderlecht, Standard maar ook ploegen zoals KV Mechelen en Antwerp.
 
Club Brugge staat sinds vorig jaar in het oog van de storm. Het gaat niet goed met de (voormalige) topclub. Na de twee paleisrevoluties, waarin een sportleider, twee hoofdtrainers en twee hulptrainers werden doorgestuurd, lijkt een verandering niet meteen in de maak. Club strijdt nu voor Europees voetbal, maar zelfs dat lijkt voorlopig ver weg.
 
Gelukkig heeft Club een fanatiek supporterslegioen. Zelfs bij slechte resultaten blijven de meeste fans hun club trouw. Hoe kan een ploeg die nu twee jaar op de dool is, nog steeds gemiddeld 24 000 thuissupporters lokken?
 
Ludovic Vilain gaat al naar Club Brugge sinds 1968. Hij omschrijft de Club-supporters als Vlamingen met een Engels tintje. “Vroeger bestond ons elftal bijna uitsluitend uit Vlamingen. Nu spelen er nog steeds veel Belgen in Brugge.”
 
Engels tintje
“De supporters pikken het nooit dat Club met drie Belgen aan de aftrap verschijnt, zoals Anderlecht of Standard in sommige wedstrijden”, gaat Vilain verder. “De supporters zijn ook trouw omdat het een typische West-Vlaamse club is, met een ‘werkersmentaliteit’. De laatste jaren loopt dat laatste stroever, maar de supporters treden daar ook tegen op.”
 
Volgens Vilain zijn de Brugse fans te braaf: “Club stond symbool voor kick and rush op een Vlaamse manier. Als we op voorsprong komen, zijn de supporters niet tevreden met een afwachtende houding. Ze willen spektakel en vooral gezonde agressiviteit.”
 
Ludovic Vilain denkt dat de trouwheid van de fans voortkomt uit die Engelse manier van spelen. “Voor vele fans is Liverpool een stichtend voorbeeld. In Engeland blijven supporters eeuwig achter hun team staan. Dat gevoel is na de dubbele confrontatie met Liverpool in 1978 overgewaaid. Het fysieke spel en de vechtlust waren ons handelsmerk, dat is de laatste jaren wat verdwenen. Toch blijven de supporters ervoor gaan. Het is hun plicht om ervoor te vechten tot ze erbij neervallen.”
 
“Dat is alweer typisch voor de mentaliteit van de Club-supporter. Een voorbeeld was het 4-4 gelijkspel tegen Standard. De supporters waren uiteraard ontgoocheld met het resultaat, maar ze verweten de spelers niets, omdat ze ervoor hadden gevochten. De week erna verloren we van Cercle Brugge en was de inzet ver te zoeken. Daar hebben de fans heel veel moeite mee de laatste jaren. Toch kan het hier nog steeds spoken in Jan Breydel, want de fans van Club zijn nu eenmaal heel fanatiek en we zijn vocaal sterk.
 

Blue Army is de overkoepelende sfeeractiegroep die erop toeziet dat alle supporters een fijne tijd doormaken in het Jan Breydelstadion. Op de populaire website van Blue Army, omschrijven de die-hards hun doel.
 
Ze willen het blauw-zwarte gevoel aanwakkeren en de sfeer bij thuis- en uitwedstrijden zo goed mogelijk maken. Via een aantal instrumenten kunnen ze hun doel bereiken. Zo is er een magazine voor de leden dat tweemaandelijks verschijnt.
 
Daarin registreert Blue Army de passionele supportersliefde voor Club Brugge en leggen ze de intense emoties van de echte Club-fan bloot. Tijdens de jaarlijkse cantussen hoopt Blue Army de nieuwe fans het blauw-zwarte repertoire aan te leren. Als laatste is er ook de fuif die ook het wij-gevoel probeert aan te wakkeren.
 
Uitdaging
Door de goede resultaten tijdens de jaren ‘90 en in het begin van het nieuwe millennium kwamen er veel nieuwe supporters bij. De uitdaging van Blue Army is ervoor zorgen dat die supporters niet afhaken, na enkele tegenvallende seizoenen. Club speelde een tiental jaren geleden nog wedstrijden voor gemiddeld 13.000 fans. Voorlopig ziet het er nog steeds goed uit, want Club Brugge heeft nog steeds de meeste thuissupporters van België (gemiddeld 24.000).
 
Ex-doelman Dany Verlinden is over het algemeen positief over de supporters van Club. “Ze staan voor het overgrote deel allemaal achter hun spelers. Zeker in thuiswedstrijden kan het hier spoken. Er is een vaste kern van 10.000 mensen die altijd naar Club zullen blijven komen, maar door het succes van de laatste tien jaren zijn er minder fanatieke supporters bijgekomen.”
 
Auteur: Dries Dawyndt
Foto: Blue Army
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties