Elfsborg behaalt eindelijk eerste zege

viki meeuwis

Traditioneel worden de wedstrijden in de Allsvenskan verdeeld over verschillende dagen. De vierde speeldag in de Allsvenskan begon op zaterdag met de wedstrijd tussen Malmö FF en AIK en eindigde op 1 mei met de match tusssen Helsingborg en landskampioen Elfsborg.

Malmö FF - AIK 4-0
Malmö begon direct met een hoog tempo. De ploeg toonde veel inzet en aggressiviteit. De thuisploeg viel keer op keer aan met Junior en Johansson als spitsenduo.
In de 24e minuut leverde dat ook iets op. Jonatan Johansson speelde de bal perfect naar Junior die de bal mooi in doel kon schieten. Het was het eerste doelpunt van de wedstrijd maar zeker niet het laatst. Het publiek in het Malmö Stadion moest wachten tot in de 37e minuut vooraleer het tweede doelpunt viel. Het was Ola Toivonen die daarvoor zorgde met een knalhard schot.
Na de rust was het duidelijk dat Malmö nog niet tevreden was. Junior liet duidelijk zijn hoe goed hij kan voetballen, de Braziliaan ging vlot de verdediging voorbij en schoot de bal met een lob over keeper Örlund in het doel van AIK. De spelers van Malmö waren nog niet uitgespeeld en bleven het de zwakke verdediging van de ploeg uit Stockholm moeilijk maken. Met nog een kwartier te speeln viel Christian Järdler in. Al meteen bij zijn eerste balcontact kon hij de bal afleggen voor Johansson die de 4-0 in de kruising jaagde.

Doelpunten: 1-0 Junior (’23), 2-0 Ola Toivonen (’37), 3-0 Junior (’48), 4-0 Johansson (’77)
Gele kaarter: Malmö: Dixon, D Andersson. AIK: Pavey, Figueiredo, Hulsker
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt
Toeschouwers: 15 876

De dag erna stonden er twee wedstrijden op het programma, waarbij het opvallendste resultaat het verlies van Djurgården was, uit bij Kalmar FF.

Kalmar FF – Djurgården IF: 1-0
Djurgården heeft al een goede reeks neergezet met winst tegen Halmstad en Helsingborg maar tegen Kalmar liep het mis. In de eerste helft kregen beide ploegen enkele kansen die een doelpunt hadden kunnen opleveren. De beste kans was voor Mattias Jonson die zich voorbij de verdediging van Kalmar werkte maar zijn schot op doel werd goed afgeblokt door keeper Petter Wastå die ook in de rebound de bal uit doel wist te houden.

In de tweede helft nam Kalmar de match meer in haden. Ari Da Silva Ferreira kon verschillende kansen versieren maar vond telkens keeper Pa Dembo Touray op zijn weg. Vooral bij het volleyschot van de Braziliaan bracht Touray meesterlijk redding. In de 66e mnuut werd Patrik Rosengren neergehaald door Concha in het strafschopgebied, waarna Kalmar een penalty toegewezen kreeg. Die werd door César Santin in doel getrapt. Na dit doelpunt werden de duels intenser. Andrej Komac liep zo zijn tweede gele kaart op en mocht dus vervroegd gaan douchen. Hierna kon Djurgården geen goede acties meer klaarkrijgen en was het duidelijk dat de overwinning naar Kalmar ging.

Doelpunten: 1-0 Cesar Santin (’68)
Gele kaarten: Kalmar: Augusto, DIF: Komac, Tauer
Rode kaarten: DIF: Komac
Scheidsrechter: Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 7 349

Hammarby - IF Brommapojkarna: 4 - 0
Hammarby maakte brandhout van Brommapojkarna en daar was Petter Andersson voor een groot deel verantwoordelijk voor. In zijn eerste wedstrijd sinds mei vorig jaar liet Petter Andersson meteen optekenen dat hij een speler is waarmee dit seizoen moet rekening gehouden worden. In de eerste helft wist hij twee doelpunten te maken. Zijn eerste was een pareltje, met een hard schot dat in de kruising terecht kwam verschalkte hij keeper Björklund. Ook zijn tweede mocht er wezen. Paulinho kreeg de bal in het strafschopgebied toegespeeld maar verkoos ervoor om de bal af te leggen voor Andersson die wist te scoren. Brommapojkarna had geen verweer en liet Hammarby de bal rondspelen en telkens weer een aanval op te zetten. Louay Chanko, tesamen met Andersson waren heer en meester op het middenveld. De bezoekers slaagden er niet in om tot op de helft van Hammarby door te dringen.
Na de rust kreeg Eguren een goede kans via een strafschop maar Björklund wist ditmaal wel zijn netten schoon te houden. Met nog een kwartier te spelen schoot invaller Christian Traoré de 3-0 in doel. Kort daarna was het aan Paulinho om zijn doelpuntje mee te pikken.

Doelpunten: 1-0 (’15) Petter Andersson, 2-0 (’21) Petter Andersson, 3-0 (’76) Christian Traoré, 4-0 ('81) Paulinho
Gele kaarten: BP: Asp
Scheidsrechter: Jonas Eriksson
Toeschouwer: 13 114

De belangrijkste wedstrijd van maandag was die tussen IFK Göteborg en Halmstads BK.

Die wedstrijd begon al niet goed voor IFK Göteborg, al na drie minuten kwamen ze op achterstand via een doelpunt van Tahirovic. Een moeilijke start dus voor de thuisploeg maar de ploeg werkte zich langzaam maar zeker beter in de wedstrijd. In de 43e minuut leverde die noeste arbeid een doelpunt op voor Pontus Wernbloom. Bij Göteborg misten ze international Niclas Alexandersson maar desondanks slaagde de ploeg erin om in de tweede helft stand te houden en meer op gelijke hoogte van Halmstad te komen. Het was zelfs een van de betere wedstrijden van Göteborg tot nu toe.

IFK Göteborg - Halmstads BK 1-1
Doelpunten: 0-1 Emra Tahirovic (’3), Pontus Wernbloom (’43)

Örebro - Trelleborgs FF: 2 - 0
Doelpunten: 1-0 Patrik Haginge (’66), 2-0 Lars Larsen (’92)
Gele kaarten: Örebro: Wikström, TFF: Persson, Mensah
Scheidsrechter: Sven-Martin Åkesson
Toeschouwers: 6 605

Dinsdag werd de vierde speeldag afgesloten met de wedstrijd tussen Helsingborg en landskampioen Elfsborg. Het was 39 jaar geleden dat Elfsborg op Olympia wist te winnen. Dinsdag werd de ban dan eindelijk gebroken via een doelpunt van Augustsson. Dat doelpunt kwam er al in de derde minuut na een pass van Stefan Ishizaki op Augustsson. De rest van de eerste helft slaagde Helsingborg er niet in om voor dreiging te zorgen. Pas in de tweede helft moest keeper Wiland meer aan de bak toen de thuisploeg actief op zoek ging naar de gelijkmaker. Hun beste kans kwam er via de razendsnelle Omotoyossi die een schot op doel kon richten maar Wiland liet zich niet verrassen. Elfsborg heeft eindelijk de eerste overwinning van het seizoen te pakken.

Helsingborgs IF – IF Elfsborg: 0-1
Doelpunten: 0-1 (3) Andreas Augustsson.
Gele kaarten: HIF: Mariga, Tamboura, Skulason, Elf: Mobaeck.
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 12 509