De Spaanse titelstrijd

Tonnelier Caroline
| 0 reacties
De Spaanse titelstrijd
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In Spanje staan er nog vijf uiterst spannende speeldagen op het programma.  Er blijven nog vier titelpretendenten over, met Barcelona en Real Madrid als absolute topfavorieten.  De vier overblijvende kandidaten moeten echter elk nog een aantal lastige klippen omzeilen, zodat werkelijk alles nog mogelijk is.  Voetbalkrant zet het programma van de top-vier op een rijtje.
 
FC Barcelona
 
Landskampioen Barcelona is als koploper natuurlijk de topfavoriet voor een nieuwe titel.  De Catalanen mogen nog drie keer thuis aantreden, wat voor hen ongetwijfeld een voordeel is. De uitreputatie van Barça is dit jaar immers niet echt schitterend. Komend weekend ontvangen Ronaldinho & co degradatiekandidaat Real Betis, op papier absoluut een haalbare kaart. De verdiblancos verkeren immers niet bepaald in een goede vorm. In de heenwedstrijd slaagde Betis er wel al in om Barcelona twee punten af te snoepen en de Andalusiërs doen het tegen topploegen in het algemeen vrij goed.  De kans lijkt echter een stuk groter dat Barcelona de week erna punten verliest.  Dan moeten de blaugranas op bezoek bij zwart beest Atlético Madrid.  Het is intussen al geleden van 2000 dat Barcelona nog eens kon winnen op Atlético.  De kans is dus reëel dat de Madrilenen hun stadsgenoten een handje toesteken in de titelstrijd.  Na deze aartsmoeilijke verplaatsing wachten Barça twee thuiswedstrijden. Eerst ontvangt het team van Rijkaard Getafe, dat nog altijd meedraait in de Europese strijd en dat bovendien altijd een moeilijk te bespelen team is.  De ploeg van Schuster beschikt namelijk over een van de beste Spaanse verdedigingen en over een uitzonderlijke keeper, Abbondanzieri.  Twee weken later komen de buren van Espanyol op bezoek. De Catalanen hebben in principe niet veel meer te winnen of verliezen in de competitie, maar voor een duel tegen de grote buur kan Espanyol zich altijd opladen.  Toch kende Barça in het verleden niet al te veel problemen met de stadsgenoten en dat zou ook nu niet het geval mogen zijn.  Op de laatste speeldag tenslotte staat er een nieuwe derby op het programma.  De kans is reëel dat Gimnàstic Tarragona tegen Barcelona zijn afscheidsmatch in eerste speelt en wellicht willen Portillo en co dit in stijl doen.  Een waardige kampioen mag echter geen punten verliezen in Tarragona. 
 
Real Madrid
 
Real-coach Capello kreeg in de loop van het seizoen bakken kritiek over zich heen, maar de Italiaan staat nog steeds aan het roer van de Koninklijke en kan bovendien nog steeds de titel pakken.  De manier waarop was dit seizoen vaak niet echt om over naar huis te schrijven.  Efficiënt was het vaak echter wel en mede dankzij het vele puntenverlies van de concurrenten prijkt Real op de tweede plaats op twee punten van de eeuwige rivaal.  Afgelopen weekend schitterden de Madrileense sterren wél nog eens en dat belooft voor het competitie-einde.  Bovendien hebben de mannen van Capello heel wat minder wedstrijden in de benen dan de concurrenten, wat fysiek toch een belangrijk verschil maakt.  Net als Barcelona mag Real nog drie keer thuis aantreden, maar gezien hun wat wankele thuisreputatie is dit voor de Koninklijke minder een voordeel.  Komend weekend ontvangt Real Espanyol Barcelona. De Madrilenen kenden de afgelopen seizoenen zeker thuis nooit echt problemen met Barça’s stadsgenoot.  Zo werd het de voorbije twee seizoen telkens 4-0. Bovendien lijkt Espanyol eerder met zijn gedachten in Europa te zitten, zodat Real niet echt moeite mag hebben met deze tegenstander.  Een week later gaan Raúl en co op bezoek bij Recreativo Huelva.  De promovendus kan nog altijd Europees voetbal halen, maar doet het de voorbije weken wel net iets minder goed.  In de heenmatch vernederde de ploeg uit Huelva Real overigens met zware 0-3 cijfers, een absoluut dieptepunt.  De Koninklijke zal dus zeker revanche willen nemen, maar makkelijk zal dit wellicht niet worden.  Na Recreativo wacht in eigen huis Deportivo La Coruña. De Galiciërs spelen een behoorlijk wisselvallig seizoen en zijn dus moeilijk voorspelbaar.  Tegen Real kunnen ze misschien wel proberen hun seizoen nog wat meer glans te geven.  De voorlaatste speeldag wordt op papier de moeilijkste voor Real. Dan moet het team van Capello immers op bezoek bij Real Zaragoza, dat een schitterend seizoen speelt en tot op heden nog steeds kans maakt op een ticket voor de Champions League.  De voorbije weken loopt het net iets minder vlot, maar puntenverlies in Zaragoza behoort absoluut tot de mogelijkheden.  Op de laatste speeldag tenslotte ontvangt Real Madrid Real Mallorca. De ploeg uit de Balearen verkeert momenteel in een schitterende vorm en als ze deze nog enkele weken kunnen vasthouden, belooft deze slotpartij behoorlijk lastig te worden.  Bovendien kan Real Mallorca als het blijft winnen misschien zelfs nog Europees voetbal afdwingen. 
 
Sevilla
 
Sevilla heeft het voorbije seizoen bij momenten ongetwijfeld het beste voetbal van Spanje en van Europa gebracht, maar op de beslissende momenten lieten de Andalusiërs het (in eigen land) al te vaak afweten.  Zo verloor Sevilla niet alleen vorige zondag de belangrijke topper tegen Real Madrid, maar verloor het vooral vaak onnodig punten op het moment dat ze de competitie aanvoerden.  Het team van Juande Ramos lijkt het moeilijk te hebben met die specifieke druk en dat zou wel eens het verschil kunnen maken.  Daarenboven moet Sevilla al hopen op misstappen van zowel Barcelona als Real Madrid en zelf geen punten meer verliezen. Net als de concurrenten mag Sevilla nog drie keer thuis aantreden.  Voor hen is dit net als voor Barcelona een behoorlijk groot voordeel, aangezien ze thuis amper punten weggeven. Dit weekend ontvangen ze in een Andalusische derby Recreativo Huelva. De buren kunnen nog steeds een Europees ticket pakken en zullen zich dus zeker niet gewonnen geven.  Toch mag deze partij niet echt een probleem vormen. Een week later gaat Sevilla op bezoek bij Deportivo.  Zoals gezegd spelen de Galiciërs een wisselvallig seizoen en men weet dus maar nooit.  Toch moet Sevilla deze klip kunnen omzeilen, als de finale van de Uefa-bekerfinale niet te zwaar in de benen zit. Het fysieke aspect kan voor Sevilla, dat nog steeds op drie vlakken meestrijdt, zeker een nadeel vormen. De volgende twee wedstrijden zullen mogelijk cruciaal zijn. Eerst ontvangen Kanouté en co voor eigen publiek Real Zaragoza, dat dus nog een belangrijk aandeel kan spelen in de titelstrijd. Bovendien strijden de maños nog steeds voor hun eigen doel, een plaats in de voorronde van de Champions League en minstens Europees voetbal. Misschien nóg moeilijker is de verplaatsing op de voorlaatste speeldag naar Real Mallorca. Son Moix lijkt momenteel immers absoluut een onneembare burcht, met zeven gewonnen thuiswedstrijden op rij voor Real Mallorca.  Het zal met andere woorden moeilijk worden om met de drie punten terug naar huis te keren.  Speelt Sevilla op de laatste speeldag toch nog mee voor de titel, dan moet het thuis proberen Villarreal opzij te zetten. Gezien het tegenvallende seizoen van El Submarino Amarillo mag dit niet echt een probleem vormen.  Anderzijds is het team van Pellegrini de voorbije weken wat beter in vorm en kan het misschien zelfs nog een Europees ticket behalen.  De kans bestaat dus  dat ook Forlán en co nog een eigen inzet hebben in de slotpartij.
 
Valencia
 
Dat Valencia zich dit seizoen nog tot Spaans landskampioen mag kronen, lijkt weinig waarschijnlijk.  De kloof met Barcelona bedraagt immers zes punten en er is dus al een klein mirakel nodig.  Bovendien speelt het team van Quique Florés niet echt een heel regelmatig seizoen en hebben ze het op verplaatsing vaak moeilijk. Net als de concurrenten mogen ze nog drie keer thuis aantreden en misschien is dit voor hen nog belangrijker dan voor Sevilla en Barcelona.  De eerstkomende wedstrijd is alvast een topper. Komend weekend komt Real Zaragoza immers op bezoek in Mestalla.  Mits winst kan Valencia zich al zo goed als verzekeren van de vierde plaats.  Verlies betekent daarentegen normaal gezien dat Valencia zijn titelaspiraties definitief mag opbergen.  Eens deze hindernis al dan niet succesvol genomen is, wacht de aartsmoeilijke verplaatsing naar Real Mallorca. Zoals gezegd is de ploeg uit de Balearen momenteel absoluut dé ploeg in vorm en vooral thuis lijken ze onklopbaar. Puntenwinst lijkt dan ook zeer moeilijk te worden. Na deze confrontatie kan de stad Valencia uitkijken naar twee derby’s. Eerst ontvangt Mestalla de rivalen van Villarreal, altijd een geladen duel. Gezien de mannen van Pellegrini het momenteel behoorlijk doen en een derby altijd een speciale wedstrijd blijft, kan het ook hier fout lopen. De tweede derby moet op papier eenvoudiger zijn. Levante verkeert immers in degradatienood, maar dat maakt de stadsgenoot ook een gevaarlijke tegenstander. Daarnaast kon Valencia in de terugronde tot nog toe maar één keer winnen op verplaatsing.  De kans lijkt met andere woorden klein dat Valencia op de laatste speeldag tegen Real Sociedad nog voor de titel strijdt.  Is dat wel het geval, dan mogen de Basken niet echt een probleem vormen.  Als Real Sociedad op de slotspeeldag nog voor het behoud vecht, kan het echter ook een lastige wedstrijd worden voor Villa en co. 
 
Wie wordt kampioen?  
 
Het is bijzonder gevaarlijk om over de Spaanse competitie een pronostiek uit te spreken. De situatie verandert immers zowat elke week en de kans is behoorlijk groot dat de vier titelkandidaten elk nog punten laten liggen.  Alhoewel Barcelona als leider op papier de favoriet is en zijn lot in eigen handen heeft, beschikt ook Real Madrid over heel wat troeven voor een nieuwe landstitel.  De Koninklijke is behoorlijk efficiënt, beschikt over verschillende spelers die het verschil kunnen maken én een uitstekende doelman, kende meer dan eens ‘het geluk van de kampioen’ en is fysiek wellicht nog iets sterker dan Barcelona.  Mits wat hulp van de stadsgenoten uit Atlético gaat de titel na vier jaar dus misschien nog eens naar Madrid.  
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties