Analyse Fusie in het Waasland aan de orde of niet?

Jelle Vereecke
| 0 reacties
Fusie in het Waasland aan de orde of niet?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Al jaren broedt Roger Lambrecht op het plan om een grote Wase club tot stand te brengen. Dit lijkt hem het beste moment om tot die club te komen, maar de vraag is wat er over zal blijven van de twee grote clubs in die fusie : Lokeren en Beveren. En wat zullen de supporters van beide teams doen?

Er heerst onzekerheid en angst bij de voetballiefhebbers in het Waasland. Zowel de supporters van SK Beveren als Sporting Lokeren vrezen dat hun club niet meer zal bestaan door een eventuele fusie. Die vrees is terecht, want het is duidelijk dat elk van de twee supportersclans zal verliezen in deze fusie. Het gaat dan vooral over de trots van een voetbalclub, met name de naam, de clubkleuren en het stadion.

De supporters tasten voorlopig nog in het duister over al deze zaken, hoewel Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht gisterenavond zijn doelen en plannen duidelijk maakte tegenover de Lokerse Supporters Federatie. De bandenmagnaat liet duidelijk uitschijnen dat hij van plan is Beveren op te slorpen, mits enkele toegevingen. De vraag is of Lambrecht hiermee niet gewoon de aanhang van Lokeren wil sussen, want daar lijkt het toch op.

De drijvende kracht is Lambrecht alleszins, en veel steun uit het Beverse bestuur krijgt hij vooralsnog niet. Ze beseffen, net als Lambrecht, dat Beveren in een zwakke positie zit met de schuldenberg en dat er weinig over zal blijven van de blauw-gelen. Een illustratie daarvan is de volgend uitspraak van Lambrecht : "Wat spelers betreft zie ik aan Beverse kant naast Gervinho en Copa maar twee andere spelers die kunnen meegaan in de fusieclub." Dit doet het ergste vermoeden voor de Beverse kant. Daarom steunt het grootste deel van het Beverse bestuur deze denkpiste niet en zien liever een geldschieter komen.

Voorlopig is ook het stadion waarin gespeeld zal worden een groot pijnpunt : "We hebben nu twee stadions die in orde zijn. In Beveren, waar het stadion inderdaad in slechtere staat is komt er acht miljoen steun van de stad om het te vernieuwen en momenteel is die steun misschien wel bevroren, maar alles is getekend en zal hoe dan ook uitgevoerd worden.  Ook de stad Lokeren is op de hoogte van onze plannen. De overeenkomst met de stad is dat we hier blijven spelen en dat gebeurt dus ook. Daarom blijft ook zeker de naam Lokeren behouden." Lambrecht zegt ook dat er geen sprake is van een nieuw stadion in Sint-Niklaas wegens het gebrek aan geld, maar hoopt er wel een te zetten als de nieuwe club financieel sterker is geworden. Nu is het plan om de thuismatchen gelijk te verdelen over de Freethiel en Daknam. Of dit een geslaagd plan is, staat sterk in twijfel. Het is namelijk duidelijk dat geen van beide supportersclans graag gaat supporteren voor de thuisclub in het andere stadion.

Ook heel opvallend is de laatste zin uit de vorige quote : Lambrecht belooft dat de naam Lokeren behouden wordt. Lambrecht heeft er ook vertrouwen in dat de Beverse supporters zullen willen supporteren voor een club die Lokeren noemt.Het is echter duidelijk dat zij dit totaal niet zien zitten en zij zijn al bezig met verschillende protestacties. "Er zijn geen studies gedaan naar het aantal supporters dat naar de fusieclub gaat komen kijken maar ik hoop toch op een 70 % van de totale supporters. Dit blijft wel het grote vraagteken in onze plannen." Voorzitter Lambrecht dagdroomt hier overduidelijk : bij een eventuele fusie zal het kiezen worden : als er in een van beide stadions gespeeld zal worden, zal de andere supportershelft waarschijnlijk afhaken. Als de naam Lokeren wordt, zullen er nog geen 100 supporters uit Beveren komen kijken.

Wat momenteel de beste optie lijkt is dat Lokeren en Lambrecht Beveren opslorpen samen met kleinere clubs als RS Waasland en FC Nieuwerkerken om zo supporters uit die kleinere clubs naar eerste klasse te halen en zo uit te bouwen naar een grotere club die zal meedraaien bij de besten in België. Een fusie zal er dit jaar echter zo goed als zeker nog niet komen. Er moet nog te veel besproken worden en het dossier zou al op 15 mei in Brussel moeten zijn.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties