EK -21: Ladislav Skorpil, coach van Tsjechië

Luc Goderis
| 0 reacties
EK -21: Ladislav Skorpil, coach van Tsjechië
Foto: © SC

Ladislav Skorpil mag dan geen buitengewone speler zijn geweest, dat vormde geen enkel beletsel voor zijn carrière als coach.  Behalve dat hij zijn kunnen bij de jeugd heeft bewezen, leidde hij FC Slovan Liberec in 2002 naar de eerste landstitel, een prestatie die hij beloond zag met de titel Tsjechisch coach van het jaar en een plaats in de kwartfinale van het Uefabeker toernooi.

Skorpil verdiende zijn reputatie als coach bij de jeugdelftallen van Spartak Hradec Kralove, waarna hij in diezelfde rol werd benoemd bij de voetbalbond van Tsjechië.  Hij werkte er tot 1990 met de jeugdelftallen -16 en -18 toen hij vervolgens zijn eerste baan aanvaardde als coach van de Tsjechische topclub SK Hradec Kralove.

Hij verkaste in 1993 naar de Slovaakse club DAC Dunajska Streda en bereikte de derde plaats.  Aan het einde van het seizoen keerde hij echter terug naar huis om er Dukla Praag aan de promotie naar de hoogste divisie te helpen.  Na een korte periode bij Dunajska Streda en opnieuw Hradec Kralove ging hij naar Liberec waar hij succes genoot.

Liberec won in 2000 de Tsjechische beker en in 2002 voor het eerst de Tsjechische landstitel, waarmee Skorpil de prijs voor de coach van het jaar in de wacht sleepte.  Liberec blonk tijdens het seizoen 2001/2002 uit in Europa en schakelde op weg naar de kwartfinale van het Uefabeker-tornooi Celta de Vigo, Mallorca en Olympique Lyon uit.  In de kwartfinale verloor Liberec van de uiteindelijke finalist Borussia Dortmund.

In 2004 kreeg Skorpil het Tsjechische beloftenteam onder zijn hoede en hoewel hij bij zijn eerste poging er niet in slaagde de eindronde van het EK te halen door een nederlaag tegen Duitsland in de play-offs, maakte hij de tweede keer geen fout.
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties