Analyse Twee matchen, drie titelkandidaten

Tonnelier Caroline
Twee matchen, drie titelkandidaten

Met nog twee matchen te gaan blijven er nog drie kandidaten over voor de Spaanse landstitel. Real Madrid en Barcelona blijven de grootste kanshebbers, met nog steeds twee punten voorsprong op Sevilla. Real haalde het thuis van Deportivo, terwijl Barcelona voor eigen publiek Getafe versloeg. Ook Sevilla won zijn wedstrijd, op eigen veld tegen Real Zaragoza. Valencia is na een thuisnederlaag tegen Villarreal definitief uitgeteld voor de titel. Onderaan het klassement is Gimnàstic mathematisch zeker van degradatie.

Koploper Real Madrid kreeg het bezoek van een gemotiveerd Deportivo La Coruña. De Madrilenen kenden niet al te veel moeite met de Galiciërs en pakten een 3-1 overwinning. Sergio Ramos, Raúl en Van Nistelrooy scoorden voor de Koninklijke, terwijl Capdevila voor de enige tegentreffer zorgde. Real Madrid blijft zo koploper en heeft zijn lot met twee matchen te gaan nog in eigen handen. Het ziet er naar uit dat Deportivo ergens in de rechterkolom zal eindigen.

Co-leider Barcelona kreeg tegen Getafe de kans om revanche te nemen na de bekeruitschakeling. Ronaldinho zette de Catalanen al vroeg op voorsprong, maar verder kwam Barça niet. De uitsluiting van diezelfde Ronaldinho iets voor de rust maakte het de thuisploeg een stukje moeilijker. Toch slaagde Getafe er pas in de slotminuten in voor wat gevaar te zorgen, maar Barcelona kon verdiend de drie punten thuis houden. Het team van Rijkaard houdt zo zijn titelkansen gaaf. Getafe kan zich vooral op de bekerfinale  concentreren.

Nummer drie Sevilla nam het voor eigen publiek op tegen Real Zaragoza. In een hoogstaande wedstrijd bracht Luis Fabiano de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong. Na de gelijkmaker van D’Alessandro in de tweede helft leek Real Zaragoza even een punt uit de brand te kunnen slepen, maar Kerzhakov en Kanouté zorgden nog voor de 3-1 overwinning. Sevilla blijft zo meestrijden voor de titel, terwijl Real Zaragoza na een reeks mindere resultaten zijn Europese plaats in gevaar ziet komen.

In Valencia stonden de lokale elf tegenover de buren uit VillarrealLos Ché speelden een behoorlijke wedstrijd en kregen voldoende kansen, maar de bezoekers uit Villarreal waren efficiënter en haalden het uiteindelijk met 2-3. Voor Valencia scoorden Villa en Moretti. Forlán scoorde twee keer voor de bezoekers, invaller Tomasson zorgde voor het andere doelpunt. Villarreal zet zo zijn sterke reeks voort en komt ondanks een kwakkelseizoen steeds dichter bij de Europese plaatsen. Valencia moet definitief afhaken in de titelstrijd.

Gimnàstic Tarragona was al van voor de aftrap tegen Atlético zeker van de degradatie en begon dan ook weinig gemotiveerd aan de partij. De bezoekers pakten zo een eerder makkelijke zege. Fernando Torres was met twee doelpunten, waarvan één van op de strafschopstip, de man van de match. Dankzij deze 0-2 zege blijft Atlético zesde. Gimnàstic speelt dit seizoen alleen nog voor de eer.

Voor Recreativo Huelva is de Europese droom over. De Andalusiërs hebben het de laatste weken wat moeilijker en ook thuis tegen Espanyol slaagde Recreativo er niet in de drie punten te pakken. Op het einde van een wat tegenvallende partij zorgde Tamudo voor de enige treffer en voor de overwinning voor Espanyol. De Catalanen kunnen hoogstens nog een plaats in de linkerkolom halen, terwijl voor Recreativo het competitie-einde meer dan welkom lijkt.

Racing Santander is na een sterke periode weer helemaal ingezakt. Tegen Levante slaagden de Cantabriërs er opnieuw niet in te winnen. Een zwakke thuisploeg scoorde wel via Zigic en Felipe Melo, maar Ettien en Riga (2x) bezorgden de ploeg uit Valencia de 2-3 overwinning. Voor Racing Santander valt er dit seizoen niets meer te winnen of verliezen en ook voor Levante staat er nog weinig op het spel. De ploeg uit Valencia heeft zich dankzij deze overwinning immers verzekerd van het behoud.

Met Real Mallorca gaat het ook opnieuw iets minder goed. Na de thuisnederlaag van vorige week tegen Valencia ging de ploeg uit de Balearen ook tegen Athletic Bilbao onderuit. De Basken haalden het met het kleinste verschil dankzij een penaltytreffer van Urzaiz. Athletic Bilbao loopt zo tot vier punten uit op de hoogste degradatieplaats. Real Mallorca kan alleen nog een plaatsje in de linkerkolom ambiëren.

Osasuna kreeg in een degradatieduel het bezoek van Real Sociedad. De ploeg uit Pamplona haalde het met 2-0 dankzij treffers van David Lopéz en Nekounam tegen een Real Sociedad dat nooit echt in de wedstrijd zat. De Basken zien hun kans op behoud dan ook verder slinken. Osasuna daarentegen is dankzij deze overwinning mathematisch zeker van een verlengd verblijf in de hoogste klasse.

Met Celta de Vigo en Real Betis stonden nog twee ploegen in degradatienood tegenover elkaar. Vooral voor de thuisploeg was de overwinning broodnodig. Het was echter Real Betis dat dankzij Robert in de eerste helft op voorsprong kwam. Gustavo López zorgde echter nog voor de pauze voor de gelijkmaker en na de uitsluiting van Capi net voor de rust kreeg Betis het moeilijker. Celta kon uiteindelijk de drie punten thuis houden dankzij een penaltydoelpunt van Baiano diep in blessuretijd. De Galiciërs houden zo de hoop levendig, terwijl Betis ook nog steeds niet zeker is van de redding.