Analyse Bayern: Gefaald over heel de lijn

Philippe Crols
| 0 reacties
Bayern: Gefaald over heel de lijn
Foto: © SC

Vierde in de competitie, achtste finale in DFB Pokal en kwartfinale in de Champions League. Bij Bayern hadden ze zich het seizoen wellicht anders voorgesteld. De ploeg van onze landgenoot Daniël van Buyten liet het op het einde helemaal afweten in de Bundesliga, maar ook daarvoor was het alles behalve in orde.

Het verlies van Michael Ballack leek groter dan men bij Bayern wel verwacht had. Owen Hargreaves en Mark Van Bommel hadden een zware erfenis en deden het nog niet eens slecht, maar ze zijn nu eenmaal niet van hetzelfde type als de Duitse spelmaker die naar Chelsea vertrok. In de thuiswedstrijden kon Bayern het nog wel bolwerken, al ging dat niet vaak gepaard met goed voetbal. Buitenshuis liep het vanaf het begin al fout. In Bielefeld, Wolfsburg en Bremen werd er achtereenvolgens verloren. Toen er op speeldag elf ook nog eens in eigen huis van Hannover verloren werd was het hek van de dam. Het lot van Felix Magath hing aan een zijden draadje.

De speeldag daarop leek Magath met anderhalf been buiten te staan, maar Bayern won na een dolle laatste vijf minuten in Leverkusen. Tel daar ook nog eens zeges tegen Stuttgart en HSV bij en het was opnieuw in orde. Ondanks dat het in de DFB Pokal in Aachen nog fout liep net voor de winterstop was men bij Bayern niet echt ontevreden. Het voetbal trok dan wel vaak op niets, maar de landskampioen deed nog altijd mee voor de titel en bovendien kwalificeerde Bayern zich ook voor de volgende ronde van de Champions League.

Na de winterstop liep het echter al snel fout. Na een nederlaag in Dortmund en een gelijkspel in eigen huis tegen  Bochum mocht Felix Magath dan toch zijn biezen pakken. Ottmar Hitzfeld nam de fakkel over. Hij debuteerde echter met een duidelijke 3-0-nederlaag in Nürnberg. Hitzfeld uitte kritiek op spitsen Makaay en Podolski en langzaam aan leek de trein dan toch weer op gang te komen. In de Champions League werd Real uitgeschakeld en na thuiswinst tegen Schalke leek ook de titel opnieuw tot de mogelijkheden te behoren.

Het kantelmoment was de terugwedstrijd van de kwartfinale van de Champions League. Bayern verdedigde een 2-2 gelijkspel in München (met dank aan Van Buyten), maar ging met 1-2 onderuit tegen Milan. Toen er een week later in Stuttgart verloren werd en een week later ook HSV zegevierde tegen Bayern was de titeldroom over en out. De laatste speeldagen waren een maat voor niets. Bayern eindigde vierde en mag zelfs niet naar de voorrondes van de Champions Leauge. Op de laatste speeldag werd Scholl nog in de bloemetjes gezet. Hij nam afscheid van Bayern met een 5-2-overwinning tegen Mainz. Scholl scoorde een keer.

Uitblinker: Mark Van Bommel: De Nederlander werd weggehaald bij Barcelona om Michael Ballack op te volgen. Qua karakter op het veld heeft hij veel weg van de Duitser, maar toch is hij niet hetzelfde type. Toch kon de middenvelder zeker zijn stempel drukken in zijn eerste jaar Bundesliga. Hij trok Bayern in moeilijke momenten meermaals over de streep. Vele Duitse analisten zien hem de volgende jaren dan ook onmisbaar worden voor Bayern.

Morgen kijken we terug op het seizoen van Stuttgart en Schalke.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Bundesliga

Nieuwste reacties