Analyse RC Genk: Schitterend seizoen, maar toch...

Philippe Crols
| 0 reacties
RC Genk: Schitterend seizoen, maar toch...
Foto: © SC

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

Racing Genk mag zonder meer terugblikken op een geslaagd seizoen. De Limburgers gingen voor aanvang van de competitie voor een UEFA Cup-ticket, maar het werd uiteindelijk een onverhoopte tweede plaats. Het doel werd dus meer dan bereikt, maar toch zal men daar in het in Limburg nog enkele malen terugdenken aan de titelkansen die Genk wel degelijk had.

Van hel naar hemel

Genk werd voor aanvang van het seizoen eigenlijk afgeschreven. Een dramatische voorbereiding met als exponent de 5-2-nederlaag in Tienen zorgde ervoor dat Racing alles behalve rustig naar de competitie kon toewerken. Toch klopte het blijkbaar ineens allemaal. De transfers van Willy Reynders rendeerden meteen. Moons werd in doel aan de kant gezet voor de jonge Bailly, Caillet werd de leider in de defensie, Vrancken-De Decker was de vaste tandem op het middenveld en voorin moest Ivan Bosnjak voor vuurwerk zorgen.

Dat gebeurde dus ook van bij het begin. Genk boekte bij prompt een 13 op 15. Enkel Standard kwam op speeldag drie een puntje wegkapen. Een overigens fel omstreden wedstrijd door de terugkeer van Steven Defour. Het collectief blok van Racing Genk bleef verbazen. Zeker toen de Limburgers op speeldag acht als leider naar Anderlecht trokken. Genk won met 1-4 en werd door de eerste kenners al naar voren geschoven als titelkandidaat. Bij blauw-wit zelf hielden ze de boot nog wat af. Genk bleef echter maar winnen en had ook vaak het geluk aan zijn zijde of kon terugvallen op een schitterende Bailly.

De kampioen van 2002 bleef ongeslagen tot het op speeldag zestien een rammeling kreeg in Charleroi. Genk ging evenwel als herfstkampioen de winterstop in, maar moest het voor de rest van het seizoen wel doen zonder de geblesseerde Ivan Bosnjak. Jaja Coelho werd daarom geleend van Getafe, maar zou nooit een rol van betekenis kunnen spelen.

Genk komt net te kort

Na de winterstop kreeg Genk het even moeilijk. Na de puntendeling bij Zulte Waregem en de winst tegen Lierse, werd er verloren tegen Standard nadat er nochtans goed gevoetbald werd. Twee speeldagen later vond Genk het dan tijd om zich op te werpen als titelkandidaat. Reden was de zege in Gent, dat op dat moment in goede vorm verkeerde. Op speeldag 25 volgde dan de absolute topper in het Fenixstadion. Anderlecht kwam op bezoek en de wedstrijd eindigde op een terecht gelijkspel. Genk bleef leider, maar Anderlecht had Genk nog altijd in het vizier en vernederde de Limburgers nog in diezelfde week in de beker.

Nog in die week verloor Genk met zware 5-0-cijfers in Bergen. Genk won daarna nog wel de derby tegen STVV, maar toen het van zwarte beest Germinal Beerschot verloor was het de leidersplaats kwijt. Genk sleepte zich op karakter naar het einde en won onder andere nog in Brugge, maar toen er op de voorlaatste speeldag van Charleroi verloren werd, was Anderlecht kampioen en werd Genk tweede.
Het sterke collectief

Revelatie: Wim De Decker: Voor aanvang van het seizoen deed de transfer van de verdedigende middenvelder heel wat wenkbrauwen fronsen. De Decker ontpopte zich met Vrancken echter tot een onmisbare schakel in het sterk collectief geheel van Genk.

Ontgoocheling: Jaja Coelho: Hij werd tijdens de winterstop als vervanger voor Ivan Bosnjak gehaald, maar kon de hoge verwachtingen nooit inlossen. Te meer omdat hij ook niet echt paste in het systeem van Genk. De optie in zijn contract werd niet gelicht en dus zal hij volgend jaar niet meer in het shirt van Genk te zien zijn.

Racing Genk was een zeer hecht blok en dat was de sterkte van het elftal, maar eigenlijk ook de zwakte. Van zodra een radar in het systeem van Broos niet goed functioneerde, functioneerde het team ook niet meer degelijk. Verder was er eigenlijk ook een gebrek aan individueel talent en ervaring. Dat zijn mogelijk de twee factoren die bepaald hebben dat Anderlecht en niet Racing Genk kampioen werd.

Van de huidige kern mogen volgend seizoen Vandooren, Vandenbergh en Coelho vertrekken. Zij vielen inderdaad te licht uit.

Prognose: Genk bombarderen tot titelkandidaat voor volgend seizoen lijkt wat overdreven. Wel moet het team in staat zijn mee te spelen voor de Europese plaatsen. Het blijft natuurlijk wel de vraag of Genk iedereen die het wil houden, kan houden en welk systeem Broos gaat hanteren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties