Fifa-Artikel 17 is nieuwe 'arrest-Bosman'

Mathias Dumarey
| 0 reacties
Fifa-Artikel 17 is nieuwe 'arrest-Bosman'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er wachten clubs weer zware tijden. Het Fifa-artikel 17 mag je gerust al een tweede 'arrest-Bosman' aanschouwen. Dit artikel geeft een speler die nog onder contract staat het recht om de verbintenis af te kopen na een 'beschermde periode'.

Die 'beschermde periode' bedraagt drie jaar voor spelers die jonger waren dan 28 op het moment dat ze hun handtekening zetten en twee jaar voor oudere spelers. Een vooropzeg van vijftien dagen volstaat al. De afkoopsom wordt bepaald door het salaris van de speler en de duur van de nog lopende overeenkomst.

Het artikel 17 beperkt dus zeker de macht van de clubs en roept herinneringen op aan het arrest-Bosman. De eerste speler die van dit artikel 17 gebruik maakte, was de Schot Andy Webster. Hij had nog een contract tot deze zomer bij Heart of Midlothian, maar hij weigerde van bij te tekenen en hij werd verwezen naar het tweede elftal. Dat is een praktijk waar ook Belgische teams niet vies van zijn.

Webster liet vervolgens aan Hearts weten dat hij naar het Engelse Wigan Athletic vertrok. Na een half jaar verhuisde hij dan alweer, dit keer naar Celtic Glasgow. Een maand geleden heeft de wereldvoetbalbond FIFA dan uitspraak gedaan over de afkoopsom die Wigan moest betalen aan de club uit Edinburgh. Hearts kreeg £625.000 en dat is slechts twaalf procent van de vijf miljoen pond die Hearts had gewild.

Met de Argentijn Gabriel Heinze is er nu een tweede speler die dit artikel wil gebruiken om weg te raken bij zijn club. Heinze speelt momenteel voor Manchester United maar wil naar Real Madrid verhuizen. De verdediger zou voor slechts 6 miljoen pond (9 miljoen euro) kunnen overstappen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties