EK -21: Babel: 'De Bijbel geeft me moed'

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
EK -21: Babel: 'De Bijbel geeft me moed'
Foto: © SC

Vanuit Oranjewoud
    
“Ik wil topscorer worden van het tornooi”, gooit Ryan Babel zijn ambities op tafel. Maar de 20-jarige aanvaller is nuchter genoeg om te beseffen dat hij nog een lange weg heeft af te leggen in zijn carrière.
 
Op 1 februari 2004 maakte Babel als 17-jarige bij Ajax zijn debuut in de Nederlandse Eredivisie tegen ADO Den Haag.  Goed drie jaar later nadert hij de kaap van de 100 wedstrijden – 96 om exact te zijn - in het eerste van de Amsterdammers. De toekomst oogt rooskleurig, maar de Surinaamse diamant kan nog wat slijpwerk gebruiken. “Ik heb dit seizoen al enkele stappen vooruit gezet”, verklaart Babel. “Vorig jaar was mijn balaanname een groot issue in alle Nederlandse media. De laatste maanden hoor ik er niets meer over. Dat is een teken dat het wel goed zit.”
 
Topschutter
 
Tijdens dit tornooi wil Babel zich tonen aan het publiek. “Ik wil topscorer worden, maar de overwinning van de ploeg staat wel voorop. Iedere speler heeft toch een persoonlijk doel.” Bij Ajax staat de aanvaller op de linksbuiten, maar in de toekomst wil hij uitgespeeld worden als diepe spits. “Ik accepteer mijn huidige situatie. Het is goed voor mijn ontwikkeling als voetballer. Ik hoop dat ik die centrale rol hier ooit kan vervullen en ontpop tot een belangrijke speler voor Ajax. Dan heb ik weer een aantal stappen vooruit gezet.”
 
Babel beseft dat talent alleen niet volstaat om het te schoppen tot ster aan het voetbalfirmament. “Na training schieten we met enkele jongens nog op doel. We zoeken op verschillende plaatsen naar de ideale houding”, licht hij toe. Sinds Babel bij de A1 van Ajax zit wordt hij ook begeleid door de atletiektrainer van zijn zus, die tot de betere Nederlandse sprintsters behoort. “Hij probeert me de techniek zo goed mogelijk aan te leren. Dat scheelt in een sprint toch snel één of twee meter. Dankzij die trainingen ben ik veel explosiever geworden.”
 
De bijbel inspireert
 
Bondscoach Foppe De Haan gaf hem voor dit toernooi ook een dvd van Alfonso Alves, topschutter in Nederland met 34 treffers, die hij moest bekijken. “Ik heb hem al vier keer opgezet”, bekent Babel. “Het is heel interessant om te zien hoe hij zich vrijloopt. Ik ben wel een totaal andere spits, maar hij gaat ook de diepte in. Ik bekijk ook veel filmpjes van mezelf terug om te zien waar ik kan verbeteren. Tijdens voetbalwedstrijden op tv leer ik nog veel bij van Thierry Henry.”
 
Op het veld is Babel altijd druk in de weer. Inpraten op de ploegmaats, discussiëren met de scheidsrechter, ... Aan de andere kant van de krijtlijn toont de Nederlander een ander gelaat. “Ik ben eigenlijk een heel introverte jongen. Als ik naast het veld ook het voortouw moet nemen, dan moet ik mijn gedrag veranderen. Dat is geen goede situatie”, aldus Babel, die op de bus de bijbel leest. “Dat geeft me moed om beter te voetballen.”
 
Edgar Davids is ook een inspiratiebron voor de jong Ajacied, die beseft hoe belangrijk het is om ervaren spelers rond je te hebben in een ploeg. “Davids is een speler met een enorme vechtlust. Hij is een toonbeeld van hoe je de strijd moet aangaan. Je kan heel veel leren van zijn uitstraling naar de tegenstander toe”, vertelt Babel respectvol over zijn ploegmaat. “Die uitstraling kan een groot verschil maken op het terrein.”
 
Olympische Spelen
 
Nederland is zeker van de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking, maar volgend jaar staat ook het Europees Kampioenschap op het programma. Een dilemma voor Ryan Babel. “Ik schat het EK hoger in. Er hangt ook meer voetbalambiance. Maar mijn zusje, Janice, kan zich met de estafetteploeg in de sprint ook nog kwalificeren voor de Spelen. Ze is nog maar 14 jaar en is dan de jongste Nederlandse deelnemer. Het zou leuk zijn om samen naar de Spelen te gaan.” [AN]

Bron Foto's: Foto's: ajax.nl en worldcup.itv.com
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties