Kalmar nam afscheid van Ari da Silva

viki meeuwis

In Zweden is de twaalfde speeldag ondertussen van start gegaan.

Maandagavond slaagde Brommapojkarna erin om drie belangrijke punten binnen te halen in hun eerste Allsvenskan wedstrijd in hun thuisbasis, het Grimsta IP stadion. Tegenstander van dienst was GAIS.
De promovendus verzekerden zich van de overwinning door een mooi doelpunt van Jan-Erik Berg. Het was een spannende wedstrijd waarin aan beide kanten kansen vielen. GAIS is de laatste tijd in goeden doen en kon vooral in de eerste helft scherp voor de dag komen. Keeper Björklund, in het doel van Brommapojkarna, was echter alert genoeg om zijn netten schoon te houden. De thuisploeg was zelf ook niet ongevaarlijk maar toen het doelpunt viel, kwam dat toch een beetje als een verrassing. BP leed immers veel balverlies en moest het vooral van de counters hebben. Ekström met een vlugge inworp waar twee verdedigers van GAIS niet bij konden. Zo werd Berg volledig vrijgespeeld en kon hij de bal in doel trappen.

In de tweede helft had de thuisploeg betere controle over de wedstrijd en wisten ze het de ploeg uit Göteborg knap lastig te maken. Tegen het einde van de wedstrijd zetten de bezoekers resoluut de aanval in en zette massaal druk. De ploeg uit Stockholm kon echter rekenen op keeper Björklund die geen bal tegen zijn netten liet komen.

Brommapojkarna - GAIS 1-0
Doelpunten: 1-0 Jan-Erik Berg (’45)
Gele kaarten: Brommapojkarna; Olof Guterstam
Toeschouwers: 3 893
Scheidsrechter: Peter Fröjdfeldt

De wedstrijd tussen Kalmar FF en Örebro was meteen de laatste van Ari da Silva Ferreira bij Kalmar FF. Hij wist daarin een keer te scoren, zorgde zo voor de drie punten en kreeg een staande ovatie van het publiek. Cesar Santin kon in de 21e minuut een goede pass geven naar Ari die de bal met een mooie lob over keeper Peter Westman schoot. Kalmar had in deze wedstrijd het meeste controle. Buiten die ene goal slaagde Kalmar er niet in om de voorsprong te vergroten in de eerste helft. Westman moest nog wel twee keer zijn goede reflexen tonen.

Na de rust kwam Örebro sterker opzetten en drukte de thuisploeg terug op de eigen helft. De afwerking voor doel ontbrak echter waardoor de bezoekers er geen doelpunt uit konden puren. Patrick Ingelsten slaagde erin om iets voor het einde van de wedstrijd de eindstand op 2-0 vast te leggen.

Kalmar FF - Örebro SK 2-0
Doelpunten: 1-0 Ari (’21), 2-0 Patrik Ingelsten (’83)
Gele kaarten: Kalmar FF; Petter Wastå. Örebro SK; Lars Larsen
Scheidsrechter: Håkan Jonasson
Toeschouwers: 6 955

Het zag er lange tijd naar uit dat keeper Jonas Sandqvist van Malmö de zondebok in de wedstrijd tegen IFK Göteborg zou worden. Een door hem onnodig veroorzaakte strafschop zorgde voor de gelijkmaker. Gelukkig voor de bezoekers uit Malmö wist Junior in de toegevoegde tijd voor de club alsnog de drie punten te verzekeren. Sandqvist liet zich goed opmerken gisterenavond. Hij wisselde fantastische reddingen af met ongelukkige ingrepen. Niklas Skoog wist in de 21e minuut de score te openen voor Malmö. Die voorsprong wisten ze tot aan de rust te behouden. In de tweede helft ging Sandqvist in de 69e minuut in de fout in een duel met Marcus Berg. IFK Göteborg kreeg de strafschop toegewezen, die door Berg zelf werd binnengetrapt. Door de late tweede goal van Junior kon Malmö alsnog de drie punten mee naar huis nemen.

IFK Göteborg - Malmö FF: 1-2
Doelpunten 0-1 Niklas Skoog (‘21), 1-1 Marcus Berg (‘69), 1-2 Júnior
Gele kaarten: IFK Göteborg; Stefan Selakovic. Malmö FF; Ola Toivonen, Yksel Osmanovski, Daniel Andersson, Christian Järdler, Jonas Sandqvist, Niklas Skoog
Toeschouwers: 11 270
Scheidsrechter Stefan Johannesson

Djurgården nam het thuis op tegen Gefle en begon aan de wedstrijd met slechts een punt uit de twee laatste wedstrijden en verschillende spelers op de blessurelijst. Gefle was erop uit om de eerste uitzege van het seizoen zonder Johan Oremo binnen te halen. Djurgården begon het best aan de wedstrijd met goed positiespel en vlotte combinaties. In de 23e minuut viel het eerste doelpunt. Enrico wist de bal met zich mee te nemen tot in de zestien meter van Gefle en de bal netjes in doel werken. Die 1-0 voorsprong bleef behouden tot aan de rust.

Twee minuten ver in de tweede helft kon René Makondele de gelijkmaker binnenwerken via een lobbal. Het was een koude douche voor de thuisploeg. Vooral in het eerste kwartier had Djurgården het moeilijk om greep te krijgen op de wedstrijd. Het zou tot tien minuten voor het einde van de match duren vooraleer de beslissing viel. Johan Arneng schoot met een uiterst precies chip naar de aanstormende Enrico. De Braziliaan aarzelde niet en scoorde zo zijn tweede doelpunt van die avond en bezorgde zo de thuisploeg alsnog de overwinning. Mattias Concha die zijn laatste wedstrijd speelde bij Djurgården speelde een hele wedstrijd en liet een goede inzet optekenen.

Djurgårdens IF - Gefle IF 2-1
Doelpunten: 1-0 Enrico (‘23), 1-1 René Makondele (‘47), 2-1 Enrico (‘80)
Gele kaarten: Djurgårdens IF; Sölvi Ottessen, Daniel Sjölund. Gefle IF; René Makondele, Mathias Woxlin
Toeschouwers: 12 030
Scheidsrechter: Martin Ingvarsson