WK U-20: Tsjechië knikkert Japan uit toernooi

Mathias Dumarey

JAP 2 - 2 TSJ
(3-4 na pens.)

Dat er in de toekomst rekening moet gehouden worden met het Japanse voetbal weten we al langer. Op het WK voor spelers onder de twintig jaar in Canada bewezen ze dat al in de groepsfase. Vannacht hebben ze echter de kwalificatie voor de kwartfinale weggegeven. De Aziaten kwamen op een 2-0-voorsprong maar lieten de Tsjechen nog terugkomen die het dan uiteindelijk nog afmaakten ook in de strafschoppenserie.

Tsjechië begon ook het best aan de wedstrijd en kreeg in de aanvangsfase enkele kleinere kansjes. Het waren echter de Japanners die halverwege de eerste helft de score openden via Tomoaki Makino

Na de rust kreeg Japan de kans om de score te verdubbelen vanop de strafschopstip na een duwfout van één van de Tsjechische verdedigers. Yasuhito Morishima liet deze kans niet liggen en zette Japan 2-0 voorop. Maar ook de Tsjechen zouden nog een elfmeter krijgen. Ondrej Kudela liet de kans op de aansluitingstreffer een kwartier voor tijd ook niet onbenut. Het werd zelfs helemaal mooi toen scheidsrechter Hernando Buitrago drie minuten later nog eens naar de strafschopstip wees voor Tsjechië toen Jakub Mares foutief werd gestuit. Hij zette de penalty zelf om en het stond weer 2-2. Even leek het er op dat Mares nog de antiheld zou worden want tien minuten later werd hij met twee keer geel uitgesloten.

Tijdens de verlengingen kwam Japan nog het dichst bij een goal toen Yosuke Kashiwagi de lat raakte met een vrije trap. Uiteindelijk moesten strafschoppen tijdens deze dramatische avond in Victoria de beslissing brengen. Michihiro Yasuda en Yasuhito Morishima misten voor Japan, Tomas Pekhart rateerde voor Tsjechië. Tomas Oklestek scoorde uiteindelijk de winnende treffer.

Doelpunten: 22' Makino 1-0, 47' Morishima (pen.) 2-0, 74' Kudela (pen.) 2-1, 77' Mares (pen.) 2-2

Rode kaart: 85' Mares