Gashi scoort bij debuut

viki meeuwis

De verrassing van de zestiende speeldag was ongetwijfeld de overwinning van Vålerenga op leider Brann.

Er waren echter nog verrassende uitslagen te noteren gisteren. Zo won de voorlaatste in de stand, Sandefjord met zware 4-1 cijfers van de nummer drie, Viking. Het lijkt wel of hun nieuwe stadion Sandefjord geluk brengt want beide thuiswedstrijden die ze er al speelden werden telkens gewonnen. De vorige keer was Lyn het slachtoffer van dienst dat met 3-1 ten onder ging. Bij Viking moesten ze topscorer Peter Ijeh missen, die geschorst was.

De thuisploeg kreeg vijf goede kansen waarvan ze er vier in een doelpunt wisten om te zetten. Het leek er lange tijd op dat het ander zou uitdraaien. In de negende minuut wist Sigurdsson Viking op voorsprong te brengen. Pimpong met een pass vanop rechts die Sigurdsson bereikte. Die stond alleen voor doel en kopte de bal netjes binnen. De bezoekers hadden volledige controle over de wedstrijd maar vijf minuten voor het einde van de eerste helft wist Martin Jensen de gelijkmaker te scoren.

Na de rust was de wedstrijd meer in evenwicht, Sandefjord had inmiddels voldoende zelfvertrouwen om meer actief op zoek te gaan naar een tweede treffer. Die kwam er een kwartier voor tijd. Tegström zette koers richting strafschopgebied waar hij werd neergehaald maar nog wel de bal naar Zanetti kon spelen. Die speelde de bal lag vanop veertien meter en wist hem in de verste hoek te plaatsen. Tien minuten later kreeg Sandefjord nog een cadeautje van de tegenstander. Tommy Knarvik met een vrije trap die prompt door Allan Gaarde in het eigen doel werd gekopt. In de toegevoegde tijd kon Knarvik zelf ook nog scoren.

Fredrikstad – Aalesund: 2-1
Vorige week werd de transfer van Ardian Gashi naar Fredrikstad afgerond. Bij het debuut bij zijn nieuwe club wist hij meteen te scoren. Het was Aalesund dat het eerste doelpunt maakte. Na amper drie minuten wist Diego Silva te scoren. Op het half uur kreeg Gashi de bal toegespeeld vanop twintig meter en schoot die hard in doel, keeper Andreas Lie was kansloos. Fredrikstad bleef kansen afdwingen waarbij vooral Patrik Gerrbrand en Gashi verantwoordelijk voor waren.

Na de pauze bleef de thuisploeg de wedstrijd controleren. De fut was er zowat uit bij Aalesund, dat weinig voor elkaar kreeg. In de 58e minuut gaf Elyounoussi een pass naar Kvisvik die de bal verder het veld in stuurde. John Anders Bjørkøy was alert en schoot de bal in doel. Fredrikstad ging zo met de drie punten aan de haal, nadat het de vorige drie wedstrijden op een gelijkspel was blijven steken. Sandefjord blijft op de voorlaatste plaats hangen.

Start – Tromsø: 1-1
Start was op zoek naar een overwinning en het zag er naar uit dat ze die ook zouden binnen halen. De trainer van Start, Stig Inge Bjørnebye moest de wedstrijd vanuit de tribunes volgen als resultaat van een al te driest protest tegen een scheidsrechter vorige week. In de toegevoegde tijd wist Douglas Sequeira echter de gelijkmaker te scoren. Ole Martin Årst maakte zijn debuut bij Start tegen nota bene zijn ex-club. Op het kwartier kwam Ole Martin in de zestien meter van Tromsø en probeerde met een schot vanop vijf meter. Dat werd gestopt door een verdediger maar via Reginiussen ging de bal alsnog in doel. Een owngoal waarbij Årst aan de basis lag.

De eerste helft was gelijk opgaand maar het was Start dat de beste kansen versierde. Niet allen Ole Martin Årst maar ook Kristofer Hæstad en Jon Midttun Lie kregen goede doelkansen zonder dat hieruit een doelpunt kwam.

Een kwartier na de rust kreeg Martin Knutsen een goede kans op de gelijkmaker. Hij stond helemaal vrij en kon de bal vanop korte afstand richting doel schieten. Keeper Kenneth Høie kon de bal echter makkelijk opvangen. Tromsø had het meeste balbezit maar slaagde er niet in om nog kansen af te dwingen. Start zette, met het oog op de winst, alles op de verdediging. De scheidsrechter voegde vijf minuten extra tijd toe. Fredrik Strømstad liet de kans liggen om via een kopbal de voorsprong tot 2-0 te vergroten. Een halve minuut later kon Sequeira de 1-1 op het bord zetten.

Odd-Lyn 2-0

Nieuwe aanwinst Stefan Bärlin zorgde er zondag voor dat Odd stillaan uit de degradatiezone kon wegkomen. In de 37e minuut zorgde Pospech voor het openingsdoelpunt. Daaruit putte Odd zelfvertrouwen. Beide ploegen kregen nog kansen in de eerste helft maar meestal was de afwerking te slordig voor doel om echt gevaarlijk te zijn. Lyn hanteerde meestal de lange bal en zowel Espen Hoff als Jo Tessem zagen de bal net naast doel gaan.

Pospech werd bij de rust vervangen door nieuwe aanwinst Bentley. Die lag aan de basis van het tweede doelpunt. Hij nam de bal me naar de rand van de zestien meter en speelde die mooi naar Stefan Bärlin die de bal in doel werkte.
Lyn kreeg verschillende nog  doelkansen en het voordeel dat invaller Jan Tore Amundsen al na drie minuten het veld moest verlaten wegens twee gele kaarten en dus een rood kartonnetje gepresenteerd kreeg. Lyn zette meer druk, aangevoerd door Edu, maar slaagde er niet in om een doelpunt te versieren. Odd slaagde erin om stand te houden en hun derde zege van het seizoen binnen te halen.

Vanavond om 19.00u staat de laatste wedstrijd van deze speeldag op het programma. Dan ontvangt Lillestrøm Strømsgodset op Ãråsen.