Scandinavische ploegen stoten door

viki meeuwis

Doelpuntenkermis brengt Rosenborg ronde verder

Rosenborg kende weinig problemen met tegenstander Astana in de tweede voorronde van de Champions League. De Noorse club verpletterde de Kazachse tegenstander, de wedstrijd eindigde op 7-1. Voorheen had Rosenborg al de heenwedstrijd gewonnen met 3-0.

Astana speelde naïef als het op verdedigen aankwam en was te overmoedig in de aanval. Rosenborg moest nooit voluit gaan en deze wedstrijd had dan ook meer weg van een oefenpartijtje dan van een kwalificatie voor de Champions League. De Noren begonnen de wedstrijd op best mogelijke manier: met een doelpunt in de eerste minuut. Traoré kwam alleen voor doel, hij leidde de keeper af en speelde de bal naar Koné, die hem maar binnen te schuiven had. De 2-0 volgde amper zes minuten later via Steffen Iversen die met een lobbal keeper Kusnetsov verschalkte. In de zeventiende minuut was het Konés beurt om Traoré te bedienen, die vanop korte afstand de 3-0 binnenschoot. In de 22e minuut wist Astana een tegenprik uit te delen toen Sutsjkov de bal in doel kreeg. Het was echter maar een pleister op de wonde. Tegen de rust stond het al 4-1, via een tweede goal van Koné.

Na de rust duurde het welgeteld drie minuten vooraleer Rosenborg weer de weg naar het net wist te vinden. Marek Sapara met een goede pass naar Traoré die de bal met een volley binnen werkte. Luttele minuten stond het 6-1 wederom via een doelpunt van Traoré, zijn derde van de avond. De verdediging van Astana stond onder serieuze druk gedurende het grootste deel van de wedstrijd. Het mooiste doelpunt kwam er op het uur. Marek Sapara scoorde via een vrije trap vanop 25 meter. Na dit zevende doelpunt was het welletjes voor de Noren die rustig de wedstrijd uitspeelden, verdedigend als het op zeldzame momenten nodig was. In de volgende ronde wacht het Finse Tampere United.

Elfsborg had genoeg aan gelijkspel
Ook Elfsborg heeft zich geplaatst voor de volgende ronde in de Champions League. Het had voldoende aan een 0-0 gelijkspel tegen Debrecen. In de vorige wedstrijd had Elfsborg immers met 1-0 gewonnen in Hongarije.
De eerste helft werd gekenmerkt door duels op verschillende posities en waardeloze passes. Anders Svensson stond, tegen de verwachting in, in de basis. Elfsborg beleefde een paar benauwde momenten in de Borås Arena. Debrecen slaagde er tegen het einde van de eerste helft in om de keeper Johan Wiland te verrassen maar de goal werd afgekeurd omdat aanvaller Koemaha een fout beging op Wiland.
Na de rust kregen zowel Stefan Ishizaki als Mattias Svensson kansen. De doelpoging van Svensson was de beste van de twee maar werd door keeper Balog uit doel gehouden.
Tegen het einde van de match stak Debrecen een tandje bij en begon meer druk te zetten. Met nog drie minuten te gaan konden de Hongaren nog een keer uithalen maar de bal van Kerekes kwam op de paal terecht. Het scheelde niet veel of Fredrik Björck had de bezoekers een voetje geholpen door een owngoal maar de bal ging, gelukkig voor de Zweden, een halve meter naast het doel van Elfsborg.
Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op een doelpuntenloos gelijkspel maar dat was voldoende voor Elfsborg om door te gaan. In de volgende ronde wacht Valencia. De eerste wedstrijd voor de Zweedse landskampioen wordt een uitwedstrijd. [AN]

Eergisteren had ook FC Kopenhagen zich al geplaatst voor de volgende ronde. Zij versloegen Beitar Jeruzalem. Dat verslag vindt u hier.