Kalmar zwaar onderuit

viki meeuwis

Zondag werden de resterende wedstrijden van de achttiende speeldag in de Allsvenskan afgewerkt. Eerder waren er al twee matchen gespeeld, dat verslag vindt u hier.

AIK trok naar de Behrn Arena waar het tegen de rode lantaarn Örebro aantrad. Je zou weinig problemen mogen verwachten in zo’n partij voor AIK en dat was inderdaad ook het geval. De ploeg uit Stockholm trok na de wedstrijd huiswaarts met de drie punten op zak en een 4-1 overwinning. AIK speelde sterk offensief met een stabiele verdediging en gaf de thuisploeg nooit de kans om de neus aan het venster te steken. Het was de vierde zege op rij voor AIK na een ietwat mindere periode. Al na acht minuten kwam AIK op voorsprong door een doelpunt van Figueiredo, op het kwartier kon Obolo er al 0-2 van maken. Vlak voor de rust kon Khari Stephenson de 0-3 binnenwerken. Na de rust viel het tempo iets terug maar bleef AIK kansen afdwingen, dat leidde tot de 0-4 via Tamandi. Stefan Rodevåg kon op het nippertje de eer redden voor de thuisploeg.

Ondertussen werd ook bekend dat bij ÖSK trainer Patrick Walker aan de kant werd geschoven en vervangen door voormalig assistent-trainer Urban Hammar.

Örebro SK – AIK: 1-4
Doelpunten: 0-1 (8) Wilton Figueiredo, 0-2 (’16) Ivan Obolo, 0-3 (’41) Khari Stephenson, 0-4 (’76) Jimmy Tamandi, 1-4 (’91) Stefan Rodevåg
Gele kaa
rten: ÖSK: -. AIK: Tamandi
Scheidsrechter : Daniel Stålhammar
Toeschouwers: 10 593

Helsingborg nam het thuis op tegen Kalmar FF. Een wedstrijd die ze met overtuigende 5-0 cijfers wonnen. Sinds Ari da Silva naar AZ verkaste lijken de resultaten eerder uit te blijven voor Kalmar. Vorige week verloor Kalmar thuis ook al met 5-0 van IFK Göteborg. Tegen Elfsborg wisten ze nog een gelijkspel te behalen terwijl ze van Gefle verloren. Nog erger voor Kalmar is dat die andere uitblinker in de aanval, Cesar Santin geblesseerd is.
Helsingborg, aangevoerd door Henke Larsson gaf Kalmar geen enkele kans. Bij de rust was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. Binnen de twintig minuten werden er vier doelpunten binnengewerkt. Svänback opende de score op het kwartier. Een goede vijf minuten later was het de beurt aan Andreas Dahl. Henke Larsson en Razak Omotoyossi tekenden voor de 3-0 en de 4-0. Larsson zou er in de 76e minuut nog eentje aan toevoegen.

Helsingborgs IF – Kalmar FF: 5-0
Doelpunten: 1-0 Fredrik Svanbäck (15), 2-0 Andreas Dahl (21), 3-0 Henrik Larsson (24), 4-0 Razak Omotoyossi (35), 5-0 Henrik Larsson (76)
Gele kaartenr: HIF: Omotoyossi KFF: V Elm, Sorin
Scheidsrechter: Stefan Johannesson
Toeschouwers: 11478

Halmstad kende de laatste tijd een mindere periode. De wedstrijden tegen Gais, Trelleborg en Malmö leverden slechts twee punten op en de ploeg zag zijn kansen op de titel stillaan slinken. Tegen Hammarby speelde Halmstad met vertrouwen en was duidelijk de beter ploeg in het Söderstadion. Het winnende doelpunt kwam er tien minuten in de tweede helft. Tomas Zvigzdauskas werkte de bal in doel na een vrije trap. Vanaf dan kon Halmstad rustig de wedstrijd uitspelen met een gesloten verdediging. Het is slechts twee ploegen gelukt om Hammarby thuis te verslaan dit seizoen, landskampioen Elfsborg en nu dus ook Halmstads BK. Hammarby kan ondertussen hun hoop op de titel opbergen.

Hammarby IF - Halmstads BK: 0-1
Doelpunten: 0-1 Tomas Zvirgzdauskas (’55)
Gele kaarten: HIF: Zengin, HBK: Zvirgzdauskas, Larsson, Öhagen
Scheidsrechter
: Martin Ingvarsson
Toeschouwers: 10 181

Na twee nederlagen en degradatiegevaar lijkt het of Gefle zich gaat herpakken. Tegen Trelleborg wisten ze de drie erg belangrijke punten te pakken. De thuisploeg begon goed en al na drie minuten ging het aan de leiding via Daniel Westlin. Gefle bleef echter te voorzichtig spelen waardoor het misschien wel kansen kon versieren maar tevens veel balverlies leed. Het liet Trelleborg beter in de wedstrijd komen. De bezoekers slaagden er echter niet in om een doelpunt te maken en doen een slechte zaak in de degradatiestrijd.

Gefle - Trelleborg 1-0
Doelpunten: 1-0 Daniel Westlin (‘3)
Gele kaarten : GIF:-,TFF: Andersson
Scheidsrechter: Tobias Mattsson
Toeschouwers: 3 800