Arsenal brengt City terug op aarde

Kevin Vanbuggenhout

Arsenal kreeg in het eigen Emirates Stadium leider Manchester City over de vloer. Arsenal miste Lehmann door blessure en dus stond Almunia in doel. Arsenal ging voor de tweede driepunter van het seizoen. City leefde na de 9 op 9 en de derbyzege tegen Man United op een wolk en droomde van een vierde zege op rij. Emile Mpenza kwam trouwens aan de aftrap, hij kreeg de voorkeur op Bianchi.

De eerste doelpoging kwam van Arsenal. Van Persie schoot over. Maar Manchester City had duidelijk vertrouwen te over en legde de beste combinaties op de mat. Na elf minuten leverde dat ook een eerste kans op. Johnson speelde de bal naar Petrov die naast schoot. City ging gewoon door op zijn elan en leek de betere ploeg te zijn. Elano lanceerde Mpenza wiens schot naast het doel rolde. Arsenal kreeg ook een tegenslag te verwerken toen Bakary Sagna geblesseerd uitviel. Denilson was zijn vervanger. Halverwege de eerste helft kreeg Elano een goede kans, hij besloot recht op Almunia. Stilaan schoten ze bij Arsenal dan toch wakker. De thuisploeg verhoogde het tempo. In het derde kwartier kwam Man City onder zware druk te staan. Adebayor stak de bal door naar Fabregas. Die zette laag voor, maar Van Persie kon net niet bij de bal. Vijf minuten voor rust kon Van Persie trappen van in het strafschopgebied, zijn poging werd gelukkig voor City nog afgeblokt. Manchester City hield stand en haalde de rust met 0-0.

In de tweede helft ging Arsenal gewoon door op het elan van het einde van de eerste helft. De aanvalsgolven volgden elkaar op, maar City stond weer goed te verdedigen en gaf achteraan nauwelijks iets weg. Man City loerde op de counter en kon heel even toch het evenwicht herstellen. The Citizens kwamen wel aan kansen. Elano bereikte Petrov die de ruimte kreeg en net voorlangs schoot. Even later speelde Elano de bal in één tijd door naar Mpenza. Almunia hield onze landgenoot van een doelpunt. Dan leek het moment van Arsenal toch gekomen toen Richards Hleb neerlegde in het strafschopgebied. Schmeichel redde de strafschop van Van Persie met de voet. Arsenal zette nu alles op alles, maar de jonge Kasper Schmeichel wou van geen wijken weten. De Deense doelman duwde een schot van Fabregas over. City klampte zich vast, maar tien minuten voor tijd werd de ban toch gebroken. Hleb passte door naar Fabregas die de bal in het dak van het doel knalde: 1-0. Arsenal zou de zege nu niet meer uit handen laten schieten. Schmeichel redde nog een schot van Da Silva, Hleb schoot in de herneming nipt naast. In blessuretijd versierde Man City nog een hoekschop. Schmeichel ging mee naar voren en kopte zelfs nog bijna de gelijkmaker op het bord. Maar dat had te mooi geweest om waar te zijn. Almunia pakte de kopbal en de drie punten waren voor Arsenal.

De toeschouwers kregen een aangename partij voorgeschoteld met Arsenal dat naar voren stormde met knappe aanvalsgolven en Man City dat goed verdedigde en in de beginfase aanvallend ook behoorlijk uit de verf kwam. Schmeichel werd nog bijna de held voor Man City, maar Fabregas besliste het duel in het voordeel van Arsenal. The Gunners zetten het seizoen in met een 7 op 9. Manchester City leed zijn eerste nederlaag en moet zijn leidersplaats voorlopig afstaan aan Chelsea.